Διαφορετικός ήταν ο σχεδιασμός του "Μεγάλου Περίπατου" αλλά ο φόβος του Μπακογιάννη για τις αντιδράσεις τον μετατρέπει σε "Μικρό Περίπατο"

Ο δήμαρχος κατέθεσε αλλαγές και τροποποιήσεις μήπως και σώσει το... μεγαλόπνοο σχέδιο του. Διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε μια σειρά δρόμους με βασικότερες τις οδούς Ερμού και Αθηνάς. Η ψηφοφορία αναβλήθηκε για τις 27 Ιουλίου, καθώς διαπίστωσε ότι δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σκούρα τα βρήκε ο Κ. Μπακογιάννης στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων

Χωρίς προηγούμενο τα όσα συνέβησαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, με τη δημοτική αρχή να καταθέτει αλλαγές και τροποποιήσεις για το σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου με εισηγητή τον ίδιο τον δήμαρχο, Κ. Μπακογιάννη, να επιμένει σε συζήτηση επί της εισήγησης, αλλά, τελευταία στιγμή, διαπιστώνοντας ότι δεν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία, να... αναβάλει την ψηφοφορία!

Οι αλλαγές περιείχαν πολλαπλές «εκπτώσεις» από το αρχικό σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου και συγκεκριμένα τη διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε μια σειρά δρόμους -με βασικότερες τις οδούς Ερμού και Αθηνάς- ωστόσο, με την ώρα να προχωρά και να οδηγεί ορισμένους δημοτικούς συμβούλους σε αποχώρηση, αλλά και την αντιπολίτευση να επιμένει στην κριτική της γύρω από το πώς εξελίσσεται στην πράξη ο σχεδιασμός, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία αναβάλλεται για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο -που υπολογίζεται για τις 27 Ιουλίου- εκτός εάν προκύψει κάτι έκτακτο, οπότε το θέμα θα τεθεί σε έκτακτη συνεδρίαση, διευκρίνισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Η χθεσινή συνεδρίαση είχε έντονες αντιπαραθέσεις από την έναρξή της, με τη δημοτική αρχή να δέχεται έντονη κριτική σε μια σειρά ζητημάτων που συζητήθηκαν εκτός ημερησίας διάταξης, από την πλ. Βικτωρίας όπου «ξήλωσε» τα παγκάκια για να... αποθαρρύνει πρόσφυγες να συγκεντρώνονται στο σημείο, την αποτυχία του Δήμου Αθηναίων να εφαρμόσει από την ερχόμενη σχολική χρονιά τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και άλλα πολλά.

Το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που ήταν οι αλλαγές στον Μεγάλο Περίπατο, να ξεκινήσει να συζητείται μετά τις 21.30, δηλαδή τεσσεράμισι ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Για το επίμαχο θέμα είχε προσκληθεί και ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γ. Γιαννής, προκειμένου να παρουσιάσει την εισήγηση του δημάρχου και να προβεί σε μια αποτίμηση των τεσσάρων εβδομάδων πιλοτικής λειτουργίας του Μεγάλου Περιπάτου. Λόγω προχωρημένης ώρας δεν πήρε τον λόγο και η εισήγηση έγινε εν συντομία από τον δήμαρχο. Τι περιείχε η εισήγηση;

Με λίγα λόγια, την πρόθεση της δημοτικής αρχής να... συρρικνώσει τον Μεγάλο Περίπατο. Το έργο, όπως προκύπτει από όσα είπε ο δήμαρχος, θα περιοριστεί στους δρόμους όπου έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά (π.χ. Πανεπιστημίου) και θα αναιρεθεί εκεί όπου δεν εφαρμόστηκε ούτε δοκιμαστικά.


Ο δήμος προτίθεται να αφήσει ελεύθερη την κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Ερμού (από Αθηνάς έως Αγ. Ασωμάτων) και την Αθηνάς, αλλά και σε άλλους -τους περισσότερους μάλιστα- μικρότερους δρόμους του Εμπορικού Τριγώνου όπου υπάρχει συχνή «διαμπερής» κίνηση οχημάτων (π.χ. Πεσμαζόγλου, Ευριπίδου κ.λπ.). Ελεύθερη προτίθεται να αφήσει την κυκλοφορία όλων των οχημάτων και σε πολλούς δρόμους της περιοχής της Πλάκας.

Το αρχικό σχέδιο, υπενθυμίζεται, προέβλεπε ουσιαστικά πλήρη αποκλεισμό της κίνησης των Ι.Χ. αυτοκινήτων στη συντριπτική πλειονότητα των δρόμων των παραπάνω περιοχών. Ελαβε, άραγε, υπόψη της η δημοτική αρχή τις οργισμένες αντιδράσεις κατοίκων και επισκεπτών της Αθήνας απέναντι στον Μεγάλο Περίπατο;

Το σίγουρο είναι ότι υπέκυψε στην πίεση του εμπορικού κόσμου που δραστηριοποιείται γύρω από την Αθηνάς. Οπως και να ’χει, αν και ο Μεγάλος Περίπατος... μικραίνει, η δημοτική αρχή έχει ήδη προβεί σε υπέρογκες δαπάνες για να προμηθευτεί αστικό εξοπλισμό που τώρα δεν είναι απαραίτητος στο σύνολό του...

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο χθεσινό συμβούλιο ήταν χαρακτηριστικές. Από πλευράς «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Ν. Σοφιανός χαρακτήρισε τις «εκπτώσεις» ως ένα «πρώτο θετικό βήμα» αλλά για «το ξήλωμα αυτού του σχεδίου», ξεκαθαρίζοντας ότι η παράταξή του θα καταψηφίσει την εισήγηση.

«Δεν είναι αργά για να πάρει πίσω η δημοτική αρχή αυτό το σχέδιο. Αλλά δεν θα το πάρει πίσω γιατί εντοπίζει “λύσεις” μέσω τουριστικοποίησης και αλλαγής χρήσεων γης», είπε ο σύμβουλος της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π. Κωνσταντίνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σύμβουλος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα», Ντίνα Ρέππα, που κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για μετατροπή του Ιστορικού Κέντρου «σε θεματικό πάρκο-προαύλιο των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων».

Νωρίτερα, από την πλευρά της «Ανοιχτής Πόλης», ο Ν. Ηλιόπουλος επέμεινε να επισημαίνει στη δημοτική αρχή ότι η διαβούλευση που έχει συμφωνηθεί δεν εξελίσσεται με τον πιο δόκιμο τρόπο και ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεσε προς τον δήμαρχο ήταν και ένα ερώτημα σχετικό με το χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Οσμή σκανδάλου στη μελέτη του Μεγάλου Περίπατου»), ζητώντας σχολιασμό από τον δήμαρχο.

Το δημοσίευμα, συνοπτικά, αποκάλυπτε ότι έχει ανατεθεί σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία -στην οποία εταίρος είναι ο Χρ. Ακριτίδης, επί χρόνια στέλεχος της Ν.Δ., διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και αντιδήμαρχος επί Ντόρας Μπακογιάννη- μεγάλο μέρος της συγκοινωνιακής μελέτης του έργου. Κανένα σχόλιο δεν ακολούθησε από τον δήμαρχο. Μέχρι να ανακοινώσει ο δήμαρχος αναβολή της ψηφοφορίας, θετική στάση για την εισήγησή του είχαν η παράταξη Π. Γερουλάνου και ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Βουλγαράκης.

Η επόμενη συνεδρίαση για τον Μεγάλο Περίπατο αναμένεται σε υψηλότερους τόνους. Η δημοτική αρχή καλείται να πάρει αποφάσεις και για την παράταση των προσωρινών μέτρων (απαγορεύσεων) της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε στις 21 Μαΐου με ισχύ τριών μηνών.

Στέργιος Ζιαμπάκας
efsyn

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Σύμφωνα με έρευνα κοινού, περισσότερο από το 85% κατοίκων και εργαζομένων στην περιοχή δεν είναι ικανοποιημένο με την ποιότητα των παρεμβάσεων.
    Σε έρευνα κοινού που πραγματοποίησε το ΑΠΘ, το 87% των ερωτηθέντων δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από την ποιότητα της παρέμβασης, ενώ το 89% βαθμολόγησε χαμηλά τη σχεδιαστική επάρκεια των παρεμβάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.