Έχει τα "καρύδια" ο Σαμαράς να ανακηρύξει ΑΟΖ;

«Κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα χαρακτηρίζεται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος»

Έτσι έχει πει η τουρκία μετά την κατάρριψη τούρκικου αεροπλάνου από την Συρία....
Φυσικά και έχει δίκιο κάθε χώρα που σέβεται την εθνική της κυριαρχία.

Εμείς όμως....
από την άλλη ανεχόμαστε όλα αυτά τα χρόνια τους τούρκους να παραβιάζουν κάθε μέρα τον εναέριο μας χώρο, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μας με τις τουρκικές κορβέτες να φτάνουν μέχρι το Σούνιο.
Αν όμως τηρούσαμε αυτό που λένε οι τούρκοι για τα δικά τους σύνορα θα έπρεπε να τους είχαμε βυθίσει τον μισό στόλο τους και να είχαμε καταρρίψει καμιά εκατοστή πολεμικά αεροσκάφη τους....

Άμεσα πρέπει να ανακηρύξουμε ΑΟΖ και να δώσουμε στους τούρκους να καταλάβουν πως δεν παίζουμε και ούτε φοβόμαστε το κάθε κοκοράκι μαστουρωμένο τούρκο υπουργό που βγαίνει και απειλεί την Εθνική μας κυριαρχία....
Πολύ φοβάμαι όμως ότι ο Αντωνάκης δεν έχει τα κότσια να ανακηρύξει ΑΟΖ και θα το αφήσει για τον επόμενο φοβούμενος μην σκάσει στα χέρια του η κρίση....

Βέβαια αν ο επόμενος είναι ο μικρός μάγος τότε σωθήκαμε.....
Αυτός δεν είναι που έλεγε "το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του"....
Με αυτόν βλέπω τα τούρκικα πολεμικά πλοία να δένουν στον Πειραιά και να κατεβαίνουν οι τούρκοι για καφέ στο Πασαλιμάνι....

Δυστυχώς η κάθε χώρα έχει τον ηγέτη που της αξίζει, αφού οι πολίτες τον επιλέγουν. 
Ας προσέχαμε.....

Όσον αφορά την ανακήρυξει ΑΟΖ δείτε τη λέει ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

"Η ανακήρυξη της ΑΟΖ γίνεται με τη θέσπιση ενός νόμου. Η ισχύς του ωστόσο θα είναι περιορισμένη. Μπορεί μια χώρα να έχει ΑΟΖ μέχρι 200 μίλια, αλλά, επειδή η Ελλάδα δεν είναι η Χιλή και η ΑΟΖ της πέφτει πάνω σε ΑΟΖ άλλου κράτους, το εθιμικό δίκαιο λέει ότι η οριοθέτηση πρέπει να γίνει με συμφωνία. Τα δύο κράτη λοιπόν θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση οριοθετώντας τις μεταξύ τους ζώνες. Αν η διαπραγμάτευση δεν οδηγήσει σε συμφωνία με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), στην οποία η Τουρκία δεν είναι μέλος, οι δύο χώρες πάνε σε δικαστήριο υπό το εθιμικό δίκαιο, που στα ζητήματα ουσίας λέει τα ίδια πράγματα με τη Σύμβαση" λέει ο Αντ. Τζανακόπουλος.

Στο πώς γίνεται η οριοθέτηση εξηγεί πως γίνεται "μόνο με διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά το εθιμικό δίκαιο. Είτε σε διαιτητικό δικαστήριο το οποίο θα λύσει την διαφορά με δεσμευτική ισχύ". "Η Τουρκία δεν πρόκειται να συμφωνήσει όπως δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα" εκτιμά.

Στο καυτό ερώτημα για το κατά πόσον το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ ο αναπλ. καθηγητής απαντά πως "με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας τα νησιά (όπως ορίζονται από τη σύμβαση, τα κριτήρια της οποίας πληροί το Καστελόριζο) έχει οπωσδήποτε αιγιαλίτιδα ζώνη και μπορεί να έχει και τις υπόλοιπες ζώνες, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και, εφ' όσον την ανακηρύξει, και ΑΟΖ, επειδή μπορεί να συντηρήσει και οικονομική ζωή". "Η Τουρκία όμως δεν δέχεται ότι αυτό είναι εθιμικό δίκαιο" εξηγεί.

Στο κατά πόσον μπορούν να γίνουν έρευνες ή άντληση υδρογονανθράκων μόνο εφόσον έχει ανακηρυχθεί ΑΟΖ απαντά πως "μια χώρα μπορεί να ανακηρύξει ΑΟΖ αν θέλει να αποκλείσει τους άλλους από το να ψαρεύουν στα νερά της για παράδειγμα. Σε ό,τι αφορά πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης είναι τα ίδια και με την υφαλοκρηπίδα που ένα κράτος την έχει αυτοδικαίως".
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τριμερούς ανακήρυξης ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου εξηγεί πως "θα μπορούσε να γίνει, αλλά δεν θα δέσμευε με κάποιον τρόπο την Τουρκία".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια