Συγκλονίζει η αεροπορική τραγωδία στην Κολομβία.Η Σαπεκοένσε άλλαξε αεροπλάνο την τελευταία στιγμή

Μια πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία, 75 άνθρωποι νεκροί (τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκε έκτος επιζών στα συντρίμμια όμως ο τερματοφύλακας Ντανίλο υπέκυψε στα τραυματά του) και το τραγικό παιχνίδι της μοίρας.
 
Η ομάδα Σαπεκοένα, μια ομάδα ανερχόμενη στο ποδόσφαιρο της Βραζιλίας που τα τελευταία χρόνια κέρδισε τον σεβασμό των αντιπάλων της, ξεκληρίστηκε μέσα σε λίγες στιγμές. Και το τραγικό είναι πως δεν έπρεπε να βρίσκεται στο μοιραίο αεροπλάνο.

Η Σαπεκοένσε ταξίδευε από τη Βραζιλία στην Κολομβία για τον πρώτο τελικό του Copa Sudamericana κόντρα στην Ατλέτικο Νασιονάλ. Και αν κέρδιζε (σ.σ. οι τελικοί είναι διπλοί) θα κέρδισε το πολυπόθητο εισιτήριο για το Copa Libertadores, το Champions League της Λατινικής Αμερικής.


Τώρα πια, δεν θα κάνει τίποτα απ’ όλα αυτά. Η ομάδα που ήταν καμάρι της πόλης Σαπέκο, δεν υπάρχει πια. Τώρα, υπάρχουν μόνο δάκρυα και θρήνος. Οι εικόνες από το γήπεδο της ομάδας, από τα αποδυτήρια που πριν μερικές μέρες οι παίκτες πανηγύριζαν την πρόκριση στον τελικό του Copa Sudamericana, "ξεχειλίζει" ο πόνος.

Τη θλίψη γιγαντώνει η αποκάλυψη πως η αποστολή της Σαπεκοένσε δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο μοιραίο αεροσκάφος της βενεζουελάνικης εταιρίας Lamia που συνετρίβη στις 10:15 (τοπική ώρα) έξω από την πόλη Ουνιόν, κοντά στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Άλλαξε αεροπλάνο την τελευταία στιγμή. Αυτό μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός της Κολομβίας.

Την ίδια στιγμή, το espn.uol.com αναφέρει πως η διοίκηση της Σαπεκοένσε ήθελε να ταξιδέψει στην Κολομβία με πτήση τσάρτερ αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βραζιλίας (ANAC). Το επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος του Σαπέκο, Λουτσιάνο Μπουλιγόν. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μάλιστα επρόκειτο να ακολουθήσει την αποστολή ως καλεσμένος της διοίκησης για να παρακολουθήσει τον πρώτο τελικό στο Μεντεγίν. Εκείνος δεν μπήκε ποτέ στο αεροπλάνο και ζει...

Ήταν περίπου 10:00 το βράδυ (τοπική ώρα) όταν ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ανέφερε στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου του Μεντεγίν πως το αεροπλάνο αντιμετώπιζε ηλεκτρολογικά προβλήματα. Στη συνέχεια χάθηκε η επαφή με τα ραντάρ. Όπως συνηθίζεται, άδειασε τα καύσιμα και επιχείρησε ανώμαλη προσγείωση.

Σύμφωνα με το Flightradar24, το τελευταίο ίχνος από τη πτήση 2933 ελήφθη όταν βρισκόταν σε ύψος 15.500 ποδών, περίπου 30 χιλιόμετρα από τον προορισμό της, που βρίσκεται σε ύψος 7.000 ποδών. Το αεροπλάνο Avro RJ85 κατασκευάζεται από μια εταιρεία που ανήκει πλέον στη βρετανική BAE Systems.

Το αεροπλάνο συνετρίβη σε δύσβατη περιοχή έξω από την πόλη Λα Ουνιόν. Προορισμός του ήταν το αεροδρόμιο Χοσέ Μαρία Κόρντομπα του Μεντεγίν, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κολομβίας. Αμέσως στα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες, η βροχή έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Φωτογράφος του πρακτορείου Reuters που βρέθηκε στο σημείο είπε πως δεκάδες πτώματα είναι καλυμμένα με σεντόνια στο σημείο της συντριβής, γύρω από τα συντρίμμια καθώς 30 διασώστες, στρατιώτες και αστυνομικοί ψάχνουν για επιζώντες. Είπε επίσης ότι το αεροσκάφος "κόπηκε" στα δυο και μόνο και μόνο η μύτη και τα φτερά του αναγνωρίζονται ακόμα, ενώ η ουρά έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι εικόνες από το σημείο της τραγωδίας που αποκαλύπτει το πρώτο φως της ημέρας είναι χαρακτηριστικές.




Οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς έξι ανθρώπους: τρεις παίκτες της Σαπεκοένσε και μια κοπέλα, μέλος του πληρώματος.

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η τραγική επιβεβαίωση του φόβου που είχαν όλοι: εκτός από τους έξι, κανείς άλλος δεν είχε επιζήσει. Μόνο που λίγο μετά ήρθε ακόμη ένα τραγικό νέο: ένας από τους τραυματίες είχε χάσει τη ζωή του στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά του. Απολογισμός 76 νεκροί και πέντε επιζώντες.

«Έξι άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί από τους διασώστες, αλλά δυστυχώς ένας υπέκυψε. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους. Ο τραγικός απολογισμός είναι 76 θύματα», είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο περιφερειακός αστυνομικός διοικητής Χοσέ Γκεράρδο Ασεβέντο.

Όμως τα δεδομένα άλλαξαν ξανά. Τα ξημερώματα (ώρα Κολομβίας) ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ακόμη ένας επιζών. Ο ποδοσφαιριστής της Σαπεκοένσε Έλιο Ερμίτο Ζαμπιέρ Νέτο, διασώθηκε. «Επιβεβαιώνεται η διάσωση ενός έκτου επιζώντα, του ποδοσφαιριστή Έλιο Ερμίτο Ζαμπιέρ Νέτο, ο οποίος αυτή τη στιγμή μεταφέρεται από τον τόπο της συντριβής. Η πιθανότητα να βρεθούν άλλοι επιζώντες δεν έχει αποκλεισθεί», ανακοίνωσε η κολομβιανή υπηρεσία διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών (UNGRD), η οποία είχε προηγουμένως κάνει λόγο για 76 νεκρούς και πέντε επιζώντες.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, από το δυστύχημα διασώθηκαν: ο αμυντικός Άλαν Λουτσιάνο Ρούσελ, ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Τζάκσον Ράγκναρ Φόλμαν και ο λιο Ερμίτο Ζαμπιέρ Νέτο, η αεροσυνοδός Σιμένα Σουάρες, ο τεχνικός αεροσκάφους Έργουιν Τουμίρι και ο δημοσιογράφος Ράφαελ Βαλμορμπίδα. Συνολικά, στο μοιραίο αεροπλάνο βρίσκονταν 81 επιβαίνοντες, 72 επιβάτες και εννεαμελές πλήρωμα. Από τους επιβάτες, οι 42 ήταν τα μέλη της αποστολής, 21 δημοσιογράφοι και κάποιοι φίλαθλοι που ακολουθούσαν την αγαπημένη τους ομάδα.

Δυστυχώς, ο τερματοφύλακας της Σαπεκοένσε Ντανίλο, υπέκυψε στα τραύματά του. Ο Αλαν Ρούσελ, ήταν ο πρώτος από τους ποδοσφαιριστές που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, τραυματισμένος και σε κατάσταση σοκ. Ο Ρούσελ, παρά το σοκ, ζήτησε να κρατήσει το γαμήλιο δαχτυλίδι του και να δει την οικογένειά του. Έχει πολλαπλά κατάγματα, εκ των οποίων το ένα στη λεκάνη και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Σφοδρές βροχοπτώσεις εμπόδισαν και στη συνέχεια σταμάτησαν τις επιχειρήσεις διάσωσης. Επίσημοι δήλωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι σοροί θα μεταφέρονταν μόλις θα ανέτελλε ο ήλιος.

Η ομάδα ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως δεν θα προβεί σε επίσημα σχόλια μέχρι να έχει περισσότερες πληροφορίες από τις κολομβιανές αρχές για τη συντριβή του αεροπλάνου που σημειώθηκε την περασμένη νύκτα.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κλαίνε στην πόλη μας, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε αυτό, γιατί η Σαπεκοένσε είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τη χαρά στην πόλη μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Σαπεκοένσε Ιβάν Τότσο.

Στη Βραζιλία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου αυτή τη θλιβερή στιγμή που η τραγωδία έχει πλήξει δεκάδες βραζιλιάνικες οικογένειες», ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τεμέρ. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να ελαφρύνει τον πόνο των φίλων και των οικογενειών του αθλητισμού και της εθνικής δημοσιογραφίας».

Το χρονικό της τραγωδίας
Το αεροσκάφος της εταιτίας Lamia, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών αεροπορίας, έπεσε πιθανότατα λόγω ηλεκτρικής βλάβης. Είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα, το οποίο ελήφθη από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου, λίγο πριν χαθεί από τα ραντάρ.

Το αεροπλάνο συνετρίβη στις 10:15 (τοπική ώρα) στην περιοχή Cerro Gordo, περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από την πόλη La Union κοντά στο Μεντεγίν. Επέβαιναν 72 επιβάτες και εννέα μέλη του πληρώματος. Πληροφορίες αναφέρουν πως κόπηκε στα δυο! Οι εικόνες από τα συντρίμμια συγκλονίζουν.

«Όπως φαίνεται το αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα», είχε δηλώσει νωρίτερα στο AFP ο Ελκίν Οσπίνα, δήμαρχος της κοντινής πόλης Λα Σέχα. Ο ίδιος είπε ότι το αεροπλάνο έχει κοπεί σε δυο κομμάτια.

Μετά από την είδηση για τη συντριβή του αεροπλάνου που μετέφερε την αποστολή της Chapecoense, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής CONMEBOL ανακοίνωσε την αναστολή του Copa Sudamericana.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια