Έσπασε η... παρθενιά του ΟΣΦΠ από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με το γκολ του Βάργκας. (Βίντεο με φάσεις και γκόλ)

Με 9 παίκτες ο Ολυμπιακός με αποβολές που δεν δινόταν παλιά ούτε... φάουλ, ούτε πέναλτι - Με 10 τελείωσε και η ΑΕΚ 



SUPERLEAGUE 22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0

ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Υπάρχουν κάποια ματς που είναι για άντρες. Που οι τακτικές πάνε… περίπατο και χρειάζονται απλά 11, 12 η 18 «κομάντος» για να τα καθαρίσουν. Και η ΑΕΚ τους είχε. Μία ΑΕΚ που δεν έκανε το παιχνίδι που γνωρίζει, που ήταν νευρική στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, που έκανε πολλά λάθη. Που όμως δεν «λύγισε» όταν ο Καλογερόπουλος –στο μόνο μεγάλο του λάθος στο ντέρμπι- δεν σφύριξε πέναλτι στον Ζουκουλίνι, σε ανατροπή του Μαζαουακού στο πρώτο μέρος.

Όμως αποδείχθηκε και κάτι που φωνάζει όλη η φίλαθλη κοινωνία της χώρας. Όταν ένας ρέφερι παίζει τον Ολυμπιακό στα ίσα, τότε ο διορισμένος θα χάσει όταν δεν είναι καλύτερος. Και στο ΟΑΚΑ, απέναντι στην ΑΕΚ, ήταν μία ομάδα που ανάγκασε τον Μπαρόχα να κάνει ένα από τα πλέον «ξεκούραστο» παιχνίδι τη φετινή σεζόν. Ο Καλογερόπουλος απέβαλε σωστά τον Μποτία στο 46’, είδε –όταν άλλοι διαιτητές όλα αυτά τα χρόνια δεν έβλεπαν- χέρι του Μιλιβόγεβιτς σε σέντρα του Ντίντακ, σφυρίζοντας πέναλτι και αποβάλοντας και τον μέσο του Ολυμπιακού και είχε και τον Βάργκας στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή για να πάρει το ριμπάουντ από το χαμένο πέναλτι του Μπουονανότε, για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Είχε όμως και έναν προπονητή που δεν φοβήθηκε. Που άλλαξε τρεις φορές το σύστημα κατά τη διάρκεια του αγώνα, που «δούλευε» όλη την ώρα του αγώνα και τελικά δικαιώθηκε.

Η ΑΕΚ λοιπόν έγινε η πρώτη ομάδα τη φετινή περίοδο που κέρδισε τον Ολυμπιακό και έσπασε το αήττητό του. Και αυτή είναι η αρχή… Θα έρθουν και άλλες φάπες…

Το ματς

Με τον Ζουκουλίνι στη μεσαία γραμμή και τους Μπαρμπόσα-Μάνταλο στα άκρα της επίθεσης παρέταξε ο Γκουστάβο Πογιέτ την ΑΕΚ, η οποία μπήκε αρκετά νευρικά στο γήπεδο. Χωρίς καθαρό μυαλό, με πολλά και αβίαστα λάθη και κακή κυκλοφορία της μπάλας, στο πρώτο 25λεπτο, η Ένωση έδειχνε να ψάχνει χαμένη στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Ολυμπιακός πίεζε στα ¾ του γηπέδου και δεν άφησε τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ να αναπτυχθούν από πίσω, όπως συνηθίζουν να κάνουν. Και με τον Μάνταλο πλέον να παίζει στα άκρα της επίθεσης, δεν υπήρχε ο συνδετικός κρίκος για να μεταφέρει σωστά τη μπάλα, η οποία πήγαινε με μεγάλες μπαλιές από την άμυνα στον Αραβίδη που πάλευε μόνος του. Και μπορεί αμυντικά η Ένωση να μην αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, αφού ο Ολυμπιακός αναλώθηκε σε μία ανούσια κυκλοφορία της μπάλας, όμως ο Ρομπέρτο είδε… κρύος τα πρώτα 25 λεπτά του ντέρμπι.

Βλέποντας τα παραπάνω ο Πογιέτ, άλλαξε αμέσως το σύστημα σε 4-2-3-1. Έφερε τον Ζουκουλίνι στο δεξί άκρο ως χαφ-εξτρέμ, πέρασε αριστερά τον Μπαρμπόσα, στον άξονα τον Μάνταλο και είχε τους Σιμόες και Γιόχανσον ως αμυντικούς μέσους. Και αμέσως η εικόνα άλλαξε. Η ΑΕΚ έστρωσε το παιχνίδι της, έπαιξε πιο ορθολογικά και αν σε κάποιες στιγμές είχαν περισσότερο καθαρό μυαλό οι ποδοσφαιριστές της, θα μπορούσαν να πατήσουν με αξιώσεις την περιοχή του Ολυμπιακού. Όπως έκαναν στη φάση του 29’ όπου ο Ζουκουλίνι τσίμπησε τη μπάλα από τον Μαζουακού –ο αμυντικός του Ολυμπιακού ανατρέπει τον Αργεντινό με τον Καλογερόπουλο να μην δείχνει το σημείο του πέναλτι- ο Μάνταλος έγινε κάτοχός της, όμως τα σουτ από τη μικρή περιοχή δεν ήταν καλό.

Αντίθετα, σε όλο το πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακος απείλησε μολις με ένα κόρνερ, στο τελευταίο λεπτό, με ανάποδο ψαλίδι του Κασάμι, το οποίο όμως μπλόκαρε σταθεαρά ο Μπαρόχα.

Όπως του… αρμόζει του Ολυμπιακού

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε χωρίς αλλαγές προσώπων, αλλά με αριθμητικό πλεονέκτημα για την ΑΕΚ. Μόλις στο 47’ ο Αραβίδης βγήκε στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, ο Μποτία τον ανέτρεψε και για πρώτη φορά στην… μετά Κόκκαλη εποχή, διαιτητής έκανε το καθήκον του. Έβγαλε την κόκκινη κάρτα, όντας σε προφανή θέση για γκολ ο «Άραβας». Μάλιστα, με την εκτέλεση του φάουλ από τον Μπαρμπόσα, ο Ρομπέρτο αναγκάστηκε να κάνει μία δύσκολη απόκρουση με τις γροθιές.

Με την ΑΕΚ να παίζει με παίκτη παραπάνω, ο Πογιέτ προχώρησε σε αλλαγή, βάζοντας τον Πέκχαρτ (αντικατέστησε τον Ζουκουλίνι) στην κορυφή της επίθεσης, αντί του Αραβίδη και φέρνοντας τον Έλληνα επιθετικό στα άκρα.

Όμως και πάλι η ΑΕΚ δεν έβγαζε ηρεμία στο παιχνίδι της. Με τον Ολυμπιακό να είναι κλεισμένος πίσω και να παίζει με αντεπιθέσεις, το μόνο που χρειαζόταν ήταν σωστή κυκλοφορία της μπάλας και μία καλή τελική πάσα. Αυτό όμως δεν συνέβαινε, η Ένωση απείλησε μόλις με ένα σουτ του Μάνταλου στο 56’ και μια κεφαλιά του ίδιου, στο 68’ με τον Αραβίδη να μην προλαβαίνει να μπει στη φάση και να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Ο Πογιέτ προχώρησε και σε νέα αλλαγή συστήματος, θέλοντας να παίξει πιο επιθετικά και να πιέσει την άμυνα του Ολυμπιακού. Στο 68’ έβγαλε τον Γιόχανσον, έφερε τον Μάνταλο στα χαφ, πέρασε τον Βάργκας στα δεξιά και τον Αραβίδη δίπλα στον Πέκχαρτ, με διάταξη 4-4-2. Ενώ 4 λεπτά αργότερα ο Μπουονανότε ήταν ο παίκτης που πήγε στην κορυφή αντί του Αραβίδη.

Και τελικά η πίεση των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ απέδωσε καρπούς. Στο 76’ ο Ντίντακ προσπάθησε να σεντράρει μέσα από την περιοχή, ο Μιλιβόγεβιτς σταμάτησε τη μπάλα με το χέρι και ο Καλογερόπουλος σφύριξε αμέσως το πέναλτι, ενώ απέβαλε με δεύτερη κίτρινη τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού. Ο Μπουονανότε ανέλαβε την εκτέλεσή του, ο Ρομπέρτο έδιωξε σε πρώτο χρόνο, όμως ο Βάργκας στην επαναφορά έστειλε τη μπάλα στα διχτυα κάνοντας το 1-0.

Με την ΑΕΚ πλέον να παίζει με δύο παίκτες περισσότερους και τον κόσμο όρθιο να τραγουδάει, η Ένωση προσπάθησε να παίξει συντηρητικό ποδόσφαιρο κατοχή μπάλας για να κυλήσει ο χρόνος, αν και είχε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία στο 84’ όταν ο Μπουονανότε έφυγε μόνος του απέναντι από τον Ρομπέρτο, όμως αντί να σπάσει την μπάλα στον Πέκχαρτ που έκανε κίνηση στο δεύτερο δοκάρι, προσπάθησε να κρεμάσει τον Ρομπέρτο.

Για να φτάσουμε στο 86’ όπου ο Καλογερόπουλος έκανε λάθος εκτίμηση της φάσης και για ένα… απλό φάουλ έδωσε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Γκάλο, με την ΑΕΚ να συνεχίζει και αυτή με παίκτη λιγότερο. Τα τελευταία λεπτά απέκτησαν πλέον δραματικό χαρακτήρα. Με τον Ολυμπιακό πλεον να παίζει και πάλι με έναν παίκτη λιγότερο, βγήκε όλος μπροστά και προσπάθησε με μεγάλες μπαλιές να κερδίσει ό,τι μπορούσε.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΑΕΚ: Μπαρόχα, Γκάλο, Αρθο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον (68’ Βάργκας), Ζουκουλίνι (52’ Πέκχαρτ), Μάνταλος, Μπαρμπόσα, Αραβίδης (75′ Μπουονανότε)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρομπέρτο, Ομάρ, Μποτία, Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Πάρντο (33’ Σεμπά), Φορτούνης (52’ Ντα Κόστα), Ντουρμάζ (87′ Τσόρι), Ιντέγε
http://www.aek365.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια