Ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη για την μαύρη εργασία στον τουρισμό....

Το θέμα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στον ελληνικό τουρισμό, παρά την ιδιαίτερη θετική εικόνα που παρουσιάζει η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, έθεσε σήμερα, με ερώτησή του στους Υπουργούς Τουρισμού και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ο βουλευτής Α’ Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Ν. Κακλαμάνης, με αφορμή πρόσφατα....
δημοσιεύματα του Τύπου, καθώς και επίσημες αναφορές από εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού, που καταγγέλλουν σοβαρές παραβιάσεις στον εργασιακό τομέα (αδήλωτη εργασία, πλαστές συμβάσεις κ.λ.π.), ζητάει να πληροφορηθεί τον ακριβή αριθμό εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες της πατρίδας μας, πόσοι εξ΄ αυτών είναι Έλληνες και πόσοι ξένοι, καθώς κι αν διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:


ΟΝΟΜΑ - ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ:
Νικήτας Κακλαμάνης
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:
Α’ Αθηνών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη & Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννη Βρούτση  


ΘΕΜΑ: «Απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων στον τουρισμό»


Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, καθώς και της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, η ιδιαίτερα θετική εικόνα που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός δεν ανταποκρίνεται και στον εργασιακό χώρο της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας.

Βάσει των συγκεκριμένων αναφορών, στις ξενοδοχειακές μονάδες της Ελλάδας, δυστυχώς, παρατηρούνται έντονα φαινόμενα πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων (π.χ. αδήλωτη εργασία), περικοπές μισθών ή και απλήρωτοι εργαζόμενοι,  γεγονότα που προκαλούν άλλες σοβαρές επιπτώσεις (π.χ. στα Ασφαλιστικά ταμεία).

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του κλάδου φέρονται να εξωθούνται στην ανεργία και υποκαθίστανται οι θέσεις εργασίας τους, είτε από πλαστές συμβάσεις δήθεν ορισμένου χρόνου απασχόληση, είτε  από τη δήθεν πρακτική άσκηση με εισαγωγή ανέργων από όλη την Ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο. 

Το συγκεκριμένο γεγονός δε, μπορεί να έχει και υγειονομικές προεκτάσεις, αν δεν πληρούνται οι απαραίτητοι ιατρικοί έλεγχοι.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

- Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες της Ελλάδος;

- Πόσοι εξ’ αυτών είναι Έλληνες και πόσοι ξένοι (πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλοι από τρίτες χώρες);

- Πόσοι εξ’ αυτών των αλλοδαπών είναι νόμιμοι (κάρτα παραμονής και εργασίας) και πόσοι όχι;

- Πόσοι εκ των εργαζομένων αυτών έχουν βιβλιάριο υγείας;

- Αν έχουν γίνει έλεγχοι για όλα τα παραπάνω, παρακαλώ όπου μου παραχωρηθούν όλα τα αποτελέσματα των ελέγχων;

Ημερομηνία
23/07/14
Υπογραφή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια