Φορολογία ακινήτων: Τέλος το αφορολόγητο, θα είναι χειρότερα και από το χαράτσι....

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στους πολίτες και από εκεί που μας έταζαν λαγούς και πετραχήλια, μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα, με εξοντωτική φορολογία των ακινήτων.
Μετά τα δωράκια στους τραπεζίτες με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τώρα μας εξοντώνουν με την φορολογία των ακινήτων....

Θα φορολογούνται και τα χωράφια με ευρώ ανα στρέμμα!
Δεν θα υπάρχει κανένα αφορολόγητο 
Μπορούν να θεσπιστούν μόνο εξαιρέσεις από τον φόρο ακινήτων
Ο φόρος θα επιβληθεί και στα χωράφια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών 
Η πρόταση κατατέθηκε σήμερα στην τροκομματική επιτροπή, από τον Γιάννη Στουρνάρα. Η σύσκεψη δεν απέφερε αποτέλεσμα ίσως γιατί η πρόταση αυτή για την φορολόγηση των ακινήτων απέχει πολύ από εκείνη που είχε επεξεργαστεί η επιτροπή.

Η πρόταση Στουρνάρα προβλέπει: 

- την φορολόγηση των ιδιοκτητών με βάση το τετραγωνικό για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα και με βάση το στρέμμα για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις (αγροτεμάχια). 

Ο φόρος θα υπολογίζεται με ευρώ ανά τετραγωνικό για τα κτίσματα και με ευρώ ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια. 

Τι σημαίνει αυτό: 

- δεν θα υπάρχει κανένα αφορολόγητο 
- μπορούν να θεσπιστούν μόνο εξαιρέσεις από τον φόρο 
- ο φόρος θα επιβληθεί και στα χωράφια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών καθώς δεν θα υπάρχει αφορολόγητο και για εισπρακτικούς λόγους δεν είναι δυνατή η εξαίρεσή τους. 

Σύμφωνα με το Capital.gr η πρόταση που παρουσιάστηκε σήμερα από τον ΥΠΟΙΚ στα μέλη της επιτροπής για τον φόρο ακινήτων (Α. Βεσυρόπουλος και Κ. Παναγόπουλος από τη ΝΔ, Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ και εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ) προβλέπει τα εξής:

Εντός σχεδίου εκτάσεις και κτίσματα 

- την επιβολή φόρου ανά τετραγωνικό το ύψος του οποίου θα καθορίζεται με βάση 33 κριτήρια(!). Ουσιαστικά ο φόρος θα ξεκινάει από 2 ή 3 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα κτίσματα και με βάση τα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως είναι η τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται, ο όροφος, το αν έχει πρόσοψη, ο συντελεστής εμπορικότητας κ.ά. ο φόρος ανά τετραγωνικό θα αυξάνεται. Η πρόταση αυτή προβλέπει ουσιαστικά τη δημιουργία ενός φόρου που θα προσομοιάζει με το «χαράτσι» (ΕΕΤΗΔΕ) και όπως είπε ο ΥΠΟΚ στην τρικομματική επιτροπή εξασφαλίζει την εισπρακτική απόδοση του νέου φόρου μετά την κατάργηση του «χαρατσιού». Ο φόρος, με τον τρόπο που θα λειτουργεί, δεν επιτρέπει την θέσπιση αφορολόγητου ορίου καθώς δεν υπολογίζεται με βάση την αξία, αλλά μόνο εξαιρέσεις από αυτόν όπως π.χ. για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

- την επιβολή φόρου ανά στρέμμα που θα κλιμακώνεται από το 1 ή 2 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 20 ή 25 ευρώ ανά στρέμμα για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις. Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ δεν προβλέπει την απαλλαγή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών (απόφαση που είχε λάβει η τρικομματική επιτροπή την περασμένη εβδομάδα) αλλά την φορολόγησή τους με ένα συμβολικό ποσό, π.χ. 1 ή 2 ευρώ ανά στρέμμα. Το ποσό του στρεμματικού φόρου θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και έτσι οικοδομήσιμες εκτός σχεδίου εκτάσεις (π.χ. 5 στρέμματα στη Μύκονο) θα φορολογούνται με πολύ υψηλό συντελεστή ανά στρέμμα (π.χ. 20 – 25 ευρώ).

Οι εισπρακτικοί στόχοι του δημοσίου από τον ενιαίο φόρο ακινήτων παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Αύριο ο υπουργός Οικονομικών θα στείλει αναλυτικά στοιχεία στα μέλη της τρικομματικής επιτροπής.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Γιατί είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση των ακινήτων στην Ελλάδα

    http://www.scribd.com/doc/177089081/%CE%A6%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%91%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.