Σκάνδαλο Παπακωνσταντίνου «χάρισε» σε εφοπλιστή δασική έκταση στις Σπέτσες


Ο αρμόδιος για τη φύλαξη της χλωρίδας υπουργός μιας κυβέρνησης που είχε ως σημαία της μάλιστα το 2009 την περίφημη «πράσινη ανάπτυξη», με τροπολογία-ντροπή αποποιείται τα δικαιώματα κυριότητας της Πολιτείας σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και έκταση του νησιού των Σπετσών επ' ωφελεία γνωστού εφοπλιστή, ο οποίος μέσω offshore εταιρειών αγόρασε την περιοχή....

Πρόκειται για μια τροπολογία η οποία εντάχθηκε στον άσχετο νόμο 4030 που ως αντικείμενο είχε τον «νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης κι ελέγχου κατασκευών», έναν νόμο που ήταν ο πρώτος της νέας μικτής κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς ψηφίστηκε 14 ημέρες μετά την ορκωμοσία της, στις 25 Νοεμβρίου 2011, και τον οποίο συνυπέγραψε το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Κοινώς, μια απόφαση του ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου που, εκτός από την παραίτηση ουσιαστικά του κράτους από κυρίαρχα δικαιώματά του υπέρ τρίτων, εκθέτει πολιτικά τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας, τους ανυποψίαστους συναδέλφους του υπουργούς, αλλά και τον πρωθυπουργό που θα πρέπει να πάρει πλέον θέση για όσα έγιναν σε μια περίοδο που δεν είχε καν προλάβει να ενημερωθεί.


Στις 11/3/2011, με την απόφαση 45 ο δασάρχης Πόρου επέβαλε στις φερόμενες ως ιδιοκτήτριες της έκτασης offshore εταιρείες Dictamus Residential Ltd, Marcellus Holdings Ltd και Petunia Residential Ltd «να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη και ενέργεια επί της έκτασης 20,350 στρεμμάτων περιοχής με τίτλο Λιανός Κάβος στο νησί των Σπετσών, η οποία χαρακτηρίστηκε ως χορτολιβαδική με την υπ' αριθμόν 79/2003 απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Πειραιά».
Ανακοίνωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου


"Το δημοσίευμα είναι απολύτως ψευδές και παραπλανητικό ως προς ρύθμιση που έγινε για τις χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις με το άρθρο 55 του Ν 4030/11", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
"Η έκταση στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα έχει χαρακτηριστεί από το δασαρχείο ως χορτολιβαδική και κατά τεκμήριο δημόσια. Η έκταση αυτή σε καμία περίπτωση σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας δεν εμπίπτει στη ρύθμιση που έγινε με το άρθρο 55 του Νόμου 4030/2011", προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος "με το άρθρο 55 του Νόμου 4030/11 αίρεται η αμφισβήτηση που είχε δημιουργηθεί με το άρθρο 10 Νόμου 3208/2003, στις περιπτώσεις που έχουν αναγνωριστεί δάση ως ιδιωτικά σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος (αμετάκλητη δικαστική απόφαση, παραχώρηση κατά κυριότητα από το Δημόσιο σε τρίτους κλ.π.) ως προς το τι ισχύει για τις εντός αυτών χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις. Παράλληλα με την άρση αυτής της αμφισβήτησης, με το άρθρο 55 του Νόμου 4030/11 τέθηκε το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου και για τις βραχώδεις εκτάσεις.
Κατά συνέπεια με την διάταξη αυτή όχι μόνο δεν απεμπολείται το τεκμήριο του Δημοσίου από τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, αλλά για πρώτη φορά επεκτείνεται το τεκμήριο αυτό και για τις βραχώδεις εκτάσεις διασφαλίζοντας ακόμη περισσότερο τη δημόσια περιουσία. Τα κριτήρια αναγνώρισης ως ιδιωτικών των δασών, δασικών, χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων είναι πλέον τα ίδια.
Η έκταση στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας είναι δημόσια χορτολιβαδική και δεν έχει αναγνωριστεί ως ιδιωτική με ένα εκ των νομίμων τρόπων. Μάλιστα έχει υποβληθεί και πρωτόκολλο μηνύσεως από το δασαρχείο Πόρου κατά φερόμενων ιδιοκτητών για παράνομη σύνταξη συμβολαίων επί δημόσιας χορτολιβαδικής έκτασης".


Τι απαντά το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Για μια ακόμη φορά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαστρεβλώνει την αλήθεια και επιχειρεί με δικολαβίστικου τύπου απαντήσεις να αμβλύνει τις εντυπώσεις από μια εις βάρος του αποκάλυψη (έπειτα απ' αυτήν της Express Service) που τον αφήνει εκτεθειμένο και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την απόφαση αποποίησης δημόσιας δασικής έκτασης, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος σε επιχειρηματικά συμφέροντα για ιδιοποίηση κρατικών γαιών. Δίχως να πει λέξη για την εμπλοκή της τέως συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικής φίλης του κυρίας Γλυκερίας Σιούτη στην επίμαχη υπόθεση αποποίησης του Δημοσίου χορτολιβαδικής έκτασης στις Σπέτσες, αλλά και την σαφή τροπολογία όπου με την υπογραφή του το Κράτος αποποιείται τα δικαιώματα του στη σχετική περιοχή (σχετικό έγγραφο μπορείτε να δείτε στο δημοσίευμα της εφημερίδας) ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλά για "εφεύρημα της εφημερίδας, που αφορά στην υποτιθέμενη παραχώρηση δασικής έκτασης σε εφοπλιστή".
protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια