Ότι έγινε το 2011από διαδηλώσεις σε μοναδικό φωτογραφικό άλμπουμ. Δείτε το....

Η χρονιά σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις απ' άκρη σε άκρη του κόσμου. Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα για τους 12 μήνες διαδηλώσεων που έβγαλαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες



Ένα υπέροχο φωτογραφικό αφιέρωμα των  διαδηλώσεων  του 2011 έκανε η Elissa Curtis μέσα από τη ιστοσελίδα....
του The New Yorker. Με τίτλο 2011: Δώδεκα μήνες διαδηλώσεις η δημοσιογράφος μας θυμίζει ότι όλα ξεκίνησαν στην Τυνησία από την αυτοκτονία του Mohamed Bouazizi, φτωχού οπωροπώλη, στην πόλη Sidi Bouzid ο οποίος διαμαρτυρόταν για την έλλειψη ευκαιριών από το καθεστώς Μπεν Αλί.
Με αφορμή το νεαρό Τυνήσιο άνθρωποι από όλο το κόσμο βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.
Το κύμα της δυσαρέσκειας εξαπλώθηκε από την Τυνησία στην Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη. Μεταφέρθηκε στην Ελλάδα του μνημονίου και την Ισπανία της ανεργίας. Πέρασε από την Νέα Υόρκη και τις μεγαλύτερες πόλεις των Η.Π.Α και κατέλυσε στην Ρωσία.
Ιανουάριος: Τυνησία. Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Μετά από είκοσι τρία χρόνια της εξουσίας, ο  Zine el-Abidine Ben Ali εγκαταλείπει τη χώρα στις 14 Ιανουαρίου.  Η Τυνησία έγινε η σπίθα που πυροδότησε την  φλόγα της εξέγερσης σε όλο τον αραβικό κόσμο.
Φεβρουάριος: Αίγυπτος. Διαδηλωτές κοιμούνται μπροστά από το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου στο κεντρικό Κάιρο.  Ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια στην προεδρία.
Μάρτιος: Μπαχρέιν. Παιδιά κυματίζουν  μια σημαία στην κηδεία του 4χρονου Issa al Radhi, που σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο χωριό Sitra.
Απρίλιος: Ινδία. Στις 5 Απριλίου η Ινδή ακτιβίστρια Anna Hazare βρίσκεται στην τέταρτη μέρα  απεργίας πείνας κατά της διαφθοράς. Σταματά όταν  η κυβέρνηση δημιούργησε έναν  αυστηρό νόμο κατά της διαφθοράς.
 
Μάιος: Ισπανία. Διαδηλωτές  σε δημόσια συνέλευση στην Puerta del Sol της Μαδρίτης.
Ιούνιος: Σαουδική Αραβία. Η αστυνομία της χώρας προσεγγίζει ένα  που οδηγά μια γυναίκα που οδήγησε στο Ριάντ,  ενώ αυτή συνοδεύεται από το σύζυγό της.
Ιούλιος: Συρία. Διαδηλωτές σε ένα αυτοσχέδιο καταυλισμό σε αγροτική περιοχή στα βορειοδυτικά της χώρας. Ένας πατέρας και οι δύο κόρες έχουν στραμμένο το  βλέμμα τους προς τους στους  όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπολύουν μια σειρά από μέτρα καταστολής. Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά σήμερα της έξι χιλιάδες.
Αύγουστος: Λιβύη. Αντάρτες συλλέγουν  πυρομαχικά  κοντά στην Khamis Katiba, έξω από την  Τρίπολη. Μετά από μια εξάμηνη επανάσταση, οι δυνάμεις των ανταρτών τελικά κατάφεραν να εισέλθουν  στην πρωτεύουσα και να  πάρουν στον  έλεγχο τους το  Bab al-Aziziyah όπου διέμενε ο  συνταγματάρχη Καντάφι του. Τον Οκτώβριο, οι αντάρτες κατάφεραν  και σκότωσαν τον Καντάφι
Σεπτέμβριος: Ελλάδα. Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στους δρόμους έξω από το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου πάνω από είκοσι πέντε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν  κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην πόλη.
Οκτώβριος: Occupy Wall Street, New York City.
  
Νοέμβριος: Διαδηλωτές Καταλαμβάνουν το Όκλαντ της Καλιφόρνια. Οι διαδηλωτές διαδηλώνουν πάνω σε  εμπορευματοκιβώτια,  στο λιμάνι της πόλης.
 
Δεκέμβριος: Ρωσία διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιντον οποίο κατηγορούν για νοθεία στις εκλογές
 

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.