Μετά την δήθεν διάσωση της χώρας τώρα έχουν μπροστά τους 4 κρίσιμες ψηφοφορίες....


Με τον  πολιτικό χρόνο να έχει συμπυκνωθεί  και τα δεδομένα να αλλάζουν καθοριστικά  από εβδομάδα σε εβδομάδα, η κυβέρνηση  καλείται μέχρι το τέλος του χρόνου να αντέξει σε τέσσερις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Επιπλέον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πιέζονται με πρωτοφανή τρόπο από τους πολίτες και ζητούν....
επιτακτικά πολιτικές πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό προκειμένου να εκτονωθεί η οργή του κόσμου, η οποία ολοένα και εντείνεται.


Το «κούρεμα»  κατά 50% μέρους του χρέους έκανε πολλούς  στο κυβερνόν κόμμα να χαμογελάσουν και να πάρουν μια βαθιά ανάσα  για τις επόμενες εβδομάδες, όμως πριν καλά – καλά περάσουν τρεις  ημέρες και παρά το μήνυμα συσπείρωσης  του Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό, σημειώθηκαν τα γνωστά έκτροπα κατά τη διάρκεια των παρελάσεων σε όλη την Ελλάδα. Μετά την προσωρινή «τακτοποίηση» του χρέους το κυβερνητικό επιτελείο καλείται πλέον να διαχειριστεί την κοινωνική κρίση, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προειδοποιούν με τη σειρά τους  ότι, πέραν αυτών, είναι προ των πυλών και πολιτική κρίση.


Πριν ακόμα  σημειωθούν τα έκτροπα σε όλη τη χώρα την 28η Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του για αύριο Δευτέρα. Εκεί θα τους μιλήσει για πρώτη φορά μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών, εντούτοις αναμένεται να αναφερθεί στους προπηλακισμούς των βουλευτών από μερίδας του κόσμου. Ο Παπανδρέου θα επιδιώξει να τονώσει το ηθικό των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας και να υπογραμμίσει ότι με τη στάση τους βοήθησαν ώστε να υπάρξουν τα τελικά αποτελέσματα της προηγούμενης Τετάρτης στις Βρυξέλλες.


Ωστόσο οι τέσσερις ψηφοφορίες που έρχονται δεν  αποκλείεται να προκαλέσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αφού πολλοί βουλευτές έχουν διαμηνύσει πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Οι ψηφοφορίες αφορούν τα παρακάτω:


α) Προϋπολογισμός. Κανείς ως τώρα δεν ξέρει αν το 2012 θα υπάρχουν νέα εισπρακτικά μέτρα. Σε μια τέτοια περίπτωση αυξάνεται ο κίνδυνος διαρροών.


β) Νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πριν από λίγες εβδομάδες από το οικονομικό επιτελείο είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει ορισμένους φορολογικούς συντελεστές. Ο νέος τρόπος φορολόγησης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμός το αν θα πετύχει η κυβέρνηση τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όμως αυτή τη στιγμή αποτελεί ρίσκο η αλλαγή των συντελεστών, η οποία ενδεχομένως να έφερνε περισσότερα έσοδα - μακροπρόθεσμα όμως.


γ) Δανειακή σύμβαση. Η έγκριση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή, ίσως προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. Αν το ύφος και το περιεχόμενο είναι ίδιο με εκείνο της προηγούμενης δανειακής σύμβασης που δεν είχε περάσει από ψηφοφορία στη Βουλή, τότε θεωρείται σχεδόν απίθανο να εγκριθεί. Όσο για το  αν θα χρειαστεί η ψήφισή του από 180 βουλευτές, με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να αποκλειστεί.


δ) Ταξί φορτηγά. Προεξάρχουσας της κας Τόνιας Αντωνίου, πολλοί βουλευτές θα προσπαθήσουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τον υπουργό Μεταφορών κ. Γιάννη Ραγκούση μέσα στην Βουλή. Δεν είναι ξεκάθαρο αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας σε αυτή την περίπτωση, όμως επειδή πρόκειται για το πιο ανώδυνο νομοσχέδιο (σε σχέση με τα προηγούμενα) πολλοί φοβούνται πως η αγανάκτηση των βουλευτών θα εκφραστεί σε αυτό εδώ. Άλλωστε και ο κ. Ραγκούσης θα περάσει τις αλλαγές από τη Βουλή προκειμένου να αναγκάσει τους Βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε όταν δεν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα Ρέππα.


Όπως και  να προχωρήσουν οι παραπάνω ψηφοφορίες και όποια και αν είναι τα μηνύματα που στέλνουν στο Μαξίμου οι βουλευτές, ο κ. Παπανδρέου – σύμφωνα με στενούς  συνεργάτες – δεν σκέφτεται σε καμιά περίπτωση πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το δίλλημα, δε, «180 ή εκλογές» σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπήρξε ποτέ ως σχέδιο.  Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις βουλευτών που θα αρνηθούν να ψηφίσουν κάποιο νομοσχέδιο, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολιάζουν: «όποιος θέλει ας μας ρίξει» και επισημαίνουν πως όσο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στη Βουλή, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η απόφαση ενός βουλευτή να καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο.
protothema

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια