Έκρυθμη η κατάσταση στη Νομική


ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ


Στην λύση της επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο της Νομικής φαίνεται ότι οδηγείται το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μετά και την άρνηση των μεταναστών που έχουν καταλάβει το χώρο, να μετακινηθούν σε κτίριο, το οποίο βρήκε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με 4 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το παλαιό κτίριο της Νομικής έχει διακοπεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ στους γύρω δρόμους και πίσω από τις αστυνομικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα. Αντίστοιχα εκατοντάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην οδό Πανεπιστημίου έξω από τα Προπύλαια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται παράλληλα διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εισαγγελείς και εκπροσώπους των ομάδων αλληλεγγύης που διεξάγονται μπροστά στην είσοδο του κτιρίου επί της οδού Σόλωνος. Για κάποια ώρα στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν και ο κ. Αλαβάνος αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο πριν τις 18:50 ένα άτομο από την ομάδα αλληλεγγύης βγήκε από το κτίριο και ζήτησε από όσους ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την Νομική να μπουν μέσα στο κτίριο προκειμένου όταν γίνει η επέμβαση της αστυνομίας να δημιουργηθεί ένα ανθρώπινο «τείχος» μπροστά από τους μετανάστες.
Το αίτημα στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, με το οποίο ζητήθηκε η άδειά της για την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική κατατέθηκε μετά την απόφαση των μεταναστών να απορρίψουν την πρόταση της Πρυτανείας και των 4 ΜΚΟ. Στο αίτημα του Πρυτανικού Συμβουλίου γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγος για διατάραξη της λειτουργίας της σχολής και της κοινής ειρήνης.

Την ίδια ώρα στη Βουλή διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, και τη συμμετοχή της κας Ρεγγίνας Βάρτζελη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, και της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου. Από την κυβέρνηση διαμηνύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ακόμα και τώρα, την ύστατη ώρα, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για μια ήρεμη λύση.

Ήδη δύο εισαγγελείς έχουν σπεύσει στο κτίριο της ΓΑΔΑ και άλλοι τρείς βρίσκονται stand by, ενώ άλλος ένας εισαγγελέας βρίσκεται στο χώρο της Νομικής.


Τι προηγήθηκε

Οι μετανάστες έλαβαν την απόφαση να παραμείνουν στο κτίριο της Νομικής μετά από συνέλευση που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης», Νίκος Γιαννόπουλος, «αποφάσισαν να μη μετακινηθούν σε άλλον χώρο, διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτίριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου διότι εκτιμούν ότι το άλλο κτίριο, που τους προτάθηκε, δεν πληροί τις προδιαγραφές, που είχαν συμφωνηθεί».

Σε ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε λίγο μετά τις 17:00 αναφέρουν τα εξής:

Εμεις οι 250 μετανάστες απεργοί πείνας που είμαστε ήδη στην 3η ημέρα απεργίας στη Νομική, διεκδικώντας νομιμοποίηση ως αυτονόητο δικαίωμά μας, μαθαίνουμε για τις συζητήσεις που εξελίσονται γύρω από το αίτημά μας, τις ανακρίβειες, τα ψέματα και τη σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δεν ξέραμε αν την κατάσταση ευθύνεται η κυβέρνηση ή τα ΜΜΕ, αλλά είναι απαράδεκτο την ώρα που εμείς έχουμε εκδώσει δελτία τύπου, είχαμε αφήσει ανοιχτό το χώρο απεργίας από την 1η μέρα στους δημοσιογράφους και έχουμε στείλει εκπροσώπους μας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κυβέρνηση, να λέγονται όλα αυτά τα ψέματα. Έτσι λοιπόν, θέλοντας να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους και να μάθουν όλοι την αλήθεια, δηλώνουμε τα παρακάτω:

1. Δεν είμαστε αυτό που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, οι καημένοι, οι πάμφτωχοι, χωρίς σπίτι, δουλειά και ρούχα μετανάστες κ.λ.π. Και σπίτια έχουμε και συγγενείς και δουλειές στις πόλεις που αφήσαμε πίσω μας. Δεν ψάχναμε κατάλυμα εδώ στην Αθήνα αλλά ήρθαμε για να παλέψουμε (όσο αντέξει ο οργανισμός μας) για τη νομιμοποίηση μας, τα δικαιώματά μας και για αξιοπρεπείς όρους ζωής.

2.Δεν είχαμε σκοπό να ενοχλήσουμε κανένα. Από την αρχή ξέραμε ότι στο χώρο που θα μπαίναμε δε θα γινόντουσαν μαθήματα. Σεβόμαστε και πρστατεύουμε το χώρο που φιλοξενεί τον αγώνα μας και χαρήκαμε πολύ όταν πληροφορηθήκαμε ότι η σχολή λειτουργεί ξανά κανονικά.

3. Αποφασίζουμε μόνοι μας και ανεπηρέαστοι μέσα από τις σνελεύσεις μας (των απεργών). Δεν κρύβεται κανένας ούτε μπροστά μας αλλά ούτε και πίσω μας. Και δεν δεχόμαστε καθοδήγηση από κανέναν! Ζητήσαμε βοήθεια και από ΄την αρχή στάθηκαν δίπλα μας Έλληνες και ξένοι αλληλέγγυοι και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ πόσο πολύ μας βοηθάνε σε αυτόν τον αγώνα μας.

4.Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν απεργία πείνας με σκοπό τη νομιμοποίηση τους (προπύλαια και πολυτεχνείο) και ζητάμε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

5.Σήμερα δεχτήκαμε πρόταση μετεγκατάστασης με συγκεκριμένους όρους. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η μετεγκατάσταση είναι αδύνατη είναι οι εξής τρεις:

α) Στον προτεινόμενο χώρο μπορουν να είναι μέσα μόνο οι απεργοί και όχι οι αλληλέγγυοι.
β) Ο χώρος αυτός θα φρουρείται από την αστυνομία, γεγονός το οποίο όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει και εντάσεις.
γ) Η προτεινόμενη λύση είναι μόνο προσωρινή και δεν δίνει μόνιμη λύση.

Εμείς οι μετανάστες οι οποίοι αναγκαζόμαστε να περιπλανιόμαστε σε όλο τον κόσμο, δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να περιπλανηθούμε και κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας.

Ωστόσο δηλώνουμε ότι παραμένουμε ανοιχτά σε προτάσεις οι οποίες όμως θα πληρούν τους όρους του αγώνα μας.

Ακόμα γνωρίζουμε ότι δεν συντρέχει λόγος ασύλου. Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση να μην ασχολείται με αυτό το θέμα, αλλά να εστιάσει στο δίκαιο αίτημά μας και τη λύση του.

Τέλος καλούμε όσους αλληλέγγυους το επιθυμούν να παραβρεθούν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης , η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα… έξω από τη Νομική σχολή.


Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, δήλωσε ότι τους έγινε μια καλή πρόταση, την οποία, όμως, δεν αποδέχθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της απόφασης προηγήθηκε αυτοψία εκπροσώπων των μεταναστών και των οργανώσεων που τους συμπαρίστανται στο κτίριο που είχε προταθεί από την πρυτανεία και τις 4 ΜΚΟ.

Λίγα λεπτά πριν τις 17:00, πάντως, έξω από το κτίριο της Νομικής στάθμευσαν για λίγα λεπτά έξι τουριστικά λεωφορεία, τα οποία μετά από λίγο αποχώρησαν άδεια κατόπιν ενημέρωσης από μέλη των επιτροπών αλληλεγγύης.
Τα λεωφορεία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην οδό Ακαδημίας όπου έχουν σταθμεύσει στη σύμβολή της με την οδό Σίνα.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια