Ιταλός εισαγγελέας: Η Ελλάδα ευθύνεται για το χάος με τις λίστες του Norman Atlantic

Μπήκε στο πλοίο και δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχουν πτώματα στο χώρο στάθμευσης - Είπε πως η χώρα μας έχει «ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς» και ότι δεν έχει δώσει μια αξιόπιστη λίστα.

Αιχμές κατά της Ελλάδας για τις λίστες του Norman Atlantic άφησε το βράδυ της Παρασκευής ο Ιταλός....
εισαγγελέας Έτορε Καρντινάλι ο οποίος μπήκε στο μοιραίο πλοίο, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν κατάφερε να φτάσει στο γκαράζ, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. 



Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Καρντινάλι είπε ότι ανακτήθηκε το μαύρο κουτί του πλοίου, δεν απέκλεισε το να  υπάρχουν πτώματα στον χώρο στάθμευσης, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για το αλαλούμ με τον αριθμό επιβαινόντων.

«Ανακτήθηκε και κατασχέθηκε το μαύρο κουτί του πλοίου, και τώρα πρόκειται να προχωρήσει η προσεκτική επεξεργασία των στοιχείων», είπε χαρακτηριστικά και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αγνοουμένων, εκτίμησε πως σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι 10, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση, δεν ξεπερνούν τους 15.

Ο Ιταλός εισαγγελέας, ο οποίος πρόκειται να επιστρέψει το Σάββατο στο Norman Atlantic, πρόσθεσε ότι «ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων θα μπορέσει να δημοσιοποιηθεί όταν η Ελλάδα αποφασίσει να μας δώσει μια αξιόπιστη λίστα επιβατών», διότι «η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς».

Αλλά και ο πλοίαρχος του μοιραίου πλοίου, ο Ιταλός Αρτζίλιο Τζακομάτζι, μίλησε την Παρασκευή για την τραγωδία, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ελλάδα και στην ελληνική εταιρία ANEK Lines. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera που επικαλείται δηλώσεις του, ο Τζακομάτζι ισχυρίστηκε όχι μόνο ότι η Ελλάδα δεν απάντησε στην έκκλησή του για βοήθεια, αλλά και ότι «η ευθύνη από τη μία είναι ναυτική και από την άλλη εμπορική».

Αναφερόμενος στην ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρία δήλωσε πως ενδέχεται η ANEK Lines να επέτρεψε να ανέβουν στο πλοίο περισσότεροι επιβάτες και οχήματα από το επιτρεπτό, τα οποία μάλιστα δεν αναφέρονταν στα απαραίτητα έγγραφα του πλοίου, παρότι από τις έως τώρα έρευνες δεν προκύπτει ότι το πλοίο ταξίδευε με υπεράριθμους επιβαίνοντες.



Πάντως, το κομφούζιο με τον αριθμό επιβατών συνεχίζεται καθώς σύμφωνα με νέα λίστα των ιταλικών αρχών οι επιβαίνοντες ανέρχονται στους 485, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα λίστα υπάρχουν ακόμα διπλοεγγραφές ονομάτων.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν πως επιβεβαιώνεται, πλέον, ότι στο πλοίο δεν υπήρχαν υπεράριθμοι επιβάτες.

Σημειώνεται πως ο ανώτατος αριθμός επιβαινόντων για το συγκεκριμένο πλοίο, και σύμφωνα με το πρωτόκολλο του «Norman Atlantic», ήταν 499 άτομα, αριθμός που είχε ακουστεί από δικαστικό λειτουργό της Ιταλίας τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΑΝΕΚ ο αριθμός των επιβαινόντων στο πλοίο ήταν 474 άτομα.

Ακόμη, το υπουργείο Ναυτιλίας γνωστοποίησε ότι επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα ένας ακόμα Έλληνας επιβάτης του μοιραίου πλοίου που νοσηλευόταν σε ιταλικό νοσοκομείο, ενώ έγινε, επίσης, γνωστό ότι κλιμάκιο της ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων αναμένεται στην Ιταλία.

Δείτε βίντεο Έλληνα επιβάτη...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια