Σύμμαχος των διαβητικών στη μάχη για τη μείωση βάρους τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά

Νέες εναλλακτικές, τόσο σε σχέση με την υγεία τους όσο και με τις διατροφικές τους προτιμήσεις, προσφέρει στους ασθενείς με διαβήτη Τύπου 2 η αντικατάσταση των σακχάρων με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η στέβια.

Στο συμπέρασμα....
αυτό καταλήγει μελέτη με τίτλο «The Role of Low-calorie Sweeteners in Diabetes», που δημοσιεύτηκε αυτές τις ημέρες στην έκδοση US Endocrinology, η οποία υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα υποκατάστατα ζάχαρης στην πρόληψη και τη διαχείριση του προβλήματος του διαβήτη Τύπου 2.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι οι γλυκαντικές ουσίες όχι μόνο δεν αυξάνουν την όρεξη και τη θερμιδική πρόσληψη, όχι μόνο δεν προκαλούν αύξηση βάρους, αλλά στον αντίποδα, η χρήση τους αντί των σακχάρων μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης βάρους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά θα πρέπει πάντα να εντάσσονται σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τακτική σωματική άσκηση, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν με τη σειρά τους στη διαχείριση του βάρους.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μειώνοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, για παράδειγμα στρεφόμενοι στις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες, είτε αυξάνοντας τις θερμίδες που καταναλώνουμε μέσω αυξημένης σωματικής δραστηριότητας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες, το αποτέλεσμα «θα εξαρτηθεί από την ενσωμάτωσή τους ως μέρος ενός υγιούς τρόπου ζωής».

Επίπεδα γλυκόζης
Η μελέτη, αφού διαπιστώνει τις διογκούμενες διαστάσεις που λαμβάνει ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, εστιάζει το ενδιαφέρον της στον προσδιορισμό των στοιχείων που συμβάλλουν ή σχετίζονται με την ασθένεια αυτή.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας από τους κύριους παράγοντες που έχει συνδεθεί με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, είναι η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους και, ως εκ τούτου, η μείωσή του παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη.

Ειδικά όσον αφορά στις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η στέβια, οι συντάκτες της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι συνιστώνται για χρήση σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, προκειμένου να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους, ως μέρος της συνολικής στρατηγικής για τη διαχείριση του διαβήτη τους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δεν περιέχουν υδατάνθρακες και επομένως δεν έχουν αρνητική επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο για τους πάσχοντες από διαβήτη, αλλά αντίθετα μπορούν να βοηθήσουν όσους πάσχουν από διαβήτη να διαχειριστούν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης.

Γιαννης Γεωργίου
Share on Google Plus

About THE FUN BANK

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...