Τέσσερα ζητήματα από μια πλάγια απάντηση


Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Ο «μελλοντικός πρωθυπουργός» προτίμησε να υποδυθεί το λογιστή, τον ελεγκτή, τον τραπεζίτη, το σύμβουλο έκδοσης, το δικολάβο κ.ά., αντί να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε προχθές στη Βουλή ο Απόστολος Κακλαμάνης σχετικά με το ποιος θα ωφεληθεί αν κλείσει η «Ελευθεροτυπία».


Οαντιπρόεδρος της κυβέρνησης....
και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο χθεσινό δημοσίευμα της «Ε», με τίτλο «Οι τράπεζες αποφασίζουν ποια ΜΜΕ θα μείνουν», διέθεσε σαράντα γραμμές για μια ανακοίνωση στην οποία:


ΠΡΩΤΟΝ: Ενώ αναφέρει ότι η εποπτεία των τραπεζών ασκείται από την ΤτΕ και όχι από την κυβέρνηση, σχεδόν μέμφεται την «Ελευθεροτυπία» γιατί δεν πέρασε από τον «πάγκο του» να του ζητήσει «να ασκήσει οποιαδήποτε αρμοδιότητα σε σχέση με συγκεκριμένες τράπεζες». Δηλαδή να γίνει τραπεζονόμος ο κ. Βενιζέλος; Και μάλιστα παρά το νόμο;


Εξ όσων γνωρίζουμε, η πολιτική ασκεί την υψηλή εποπτεία στο τραπεζικό σύστημα, νομοθετεί, μεριμνά για τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Η μόνη περίπτωση άμεσης εμπλοκής στη διοίκηση και διαχείριση τραπεζών αφορά τις κρατικές τράπεζες.


Ας μας ενημερώσει επακριβώς ο κ. Βενιζέλος πόσα κρατικά κεφάλαια έχουν διοχετευθεί στις τράπεζες, για να ξεκαθαριστεί αν αυτές ανήκουν σε ιδιώτες ή στο λαό και ποιοι κάνουν τελικά παιχνίδι... στις πλάτες εργαζομένων και επιχειρήσεων.


ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Εμφανίζει ο κ. Βενιζέλος εαυτόν ως διωκόμενο από την «Ε» για ό,τι του καταλογίζεται ως προς τον χειρισμό τού μεγάλου πλυντηρίου τής Proton Bank. Τα ίδια θα καταλογίζονταν όμως και σε οποιονδήποτε άλλο Βενιζέλο έπραττε τα ίδια. Δηλαδή σε όποιον υπουργό Οικονομικών έκλεινε τις «μαύρες τρύπες» της Proton με κρατικά λεφτά, με καταθέσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ, κατά παράβαση του νόμου και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Και μάλιστα τη στιγμή που ο κ. υπουργός είχε γνώση του πλιάτσικου που είχε γίνει στην Proton και από την ΤτΕ και από την Αρχή κατά του Βρόμικου Χρήματος. Ή μήπως ο κ. Βενιζέλος είχε την απαίτηση να τον αποθεώσει η «Ε» όταν στις 3/9 έσπευσε με τροπολογία να καλύψει τις παράνομες πριμοδοτήσεις στην Proton, και μάλιστα με προσθήκη με αναδρομική ισχύ (από το 1997) στο σχετικό νόμο.


ΤΡΙΤΟΝ: Υπερβάλλει ο κ. Βενιζέλος όταν ισχυρίζεται ότι επί ημερών του ασκήθηκε ο δραστικότερος δυνατός έλεγχος της Proton. Η αλήθεια είναι ότι ο τελευταίος έλεγχος της ΤτΕ ολοκληρώθηκε στις 6/6/2011 και ο προηγούμενος στις 9/7/2010. Σε ό,τι αφορά την κρατικοποίηση της Proton με κόστος 1,1 δισ. ευρώ, αυτή ήταν μονόδρομος και άργησε, με συνέπεια να βαρύνει ο λογαριασμός και


ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Η ΝΕΠ Εκδόσεις αγόρασε μετοχές από το Χ.Α. -το 12,53% της Χ.Κ. Τεγόπουλος- και όχι από τους βασικούς μετόχους, δανείστηκε κεφάλαια από την Proton Bank χωρίς εξασφαλίσεις και καλύμματα και ως ενέχυρο έβαλε τις μετοχές αυτές. Μήπως οι μετοχές αυτές έχουν περιέλθει, κ. υπουργέ, στη Νέα Proton Bank; Σε ό,τι αφορά τους υπαινιγμούς σας περί του συστήματος Λαυρεντιάδη - Κυριακίδη και των media, επί βασιλείας σας εξελίχθηκε το σχέδιο εφόρμησης στον Τύπο από τον Δεκέμβριο του 2009. Από την «Espresso» ώς τον ΣΚΑΪ, από την «Πήγασος» ώς τον Flash.
 enet
Share on Google Plus

About THE FUN BANK

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...