Ο Χαμός έγινε και στην παρέλαση στο Σύνταγμα. Μαύρα μαντήλια αυγά και πολλά άλλα.


Πριν καλά καλά ξεκινήσει, τελείωσε η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα. Πολλοί μαθητές έστρεψαν αλλού το βλέμμα τους όταν πέρασαν μπροστά στην εξέδρα των επισήμων. Αλλοι φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια στο χέρι. Με το τέλος της παρέλασης αποχώρησαν άμεσα από το χώρο του Συντάγματος όλοι οι επίσημοι.



Οι μαθητές δύο σχολείων έστρεψαν το κεφάλι τους αρνούμενοι να χαιρετίσουν συμβολικά την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και τους υπόλοιπους επίσημους, και οι μαθητές ενός σχολείου σήκωσαν το χέρι τους σε σχήμα γροθιάς τυλιγμένη σε μαύρο περιβραχιόνιο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης κάποιες εκατοντάδες διαδηλωτών φώναζαν τα συνθήματα:"Ψωμί Παιδεία Ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73". "Προδότες, Προδότες, Προδότες", ενώ σε ένα από τα πανό είχε γραφεί το διαβόητο ναζιστικό σύνθημα που βρισκόταν στην είσοδο στρατοπέδων συγκέντρωσης "Η δουλειά φέρνει ελευθερία" ("Αrbeid macht frei Dachau 1933").

Στη συμβολή των οδών Όθωνος και Αμαλίας αλλά και στη Γεωργίου Α' με την Πανεπιστημίου επικράτησε ένταση και κάποιοι πέταξαν μέχρι και αυγά.
Μικρή ομάδα πολιτών κάνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Μικρή ομάδα πολιτών κάνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Αθλητές των special olympics
Αθλητές των special olympics
Οι μουσικοί της μπάντας του Δήμου διαμαρτυρήθηκαν με τον δικό τους συμβολικό τρόπο: έβαλαν μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα. 
 
Εκτός από την υπουργό Παιδείας, στην παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης, ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, ο Γρηγόρης Νιώτης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Τραγάκης εκ μέρους της ΝΔ, ο Γιώργος Γεωργίου εκ μέρους του ΛΑΟΣ και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Πολλές αποδοκιμασίες ακούστηκαν όταν εμφανίστηκαν οι πολιτικοί, όλων των αποχρώσεων και των κομμάτων, στο Σύνταγμα. 



Τα συνθήματα στράφηκαν κυρίως κατά της Κυβέρνησης ωστόσο οι αποδοκιμασίες απευθύνονταν προς κάθε “επίσημο” πρόσωπο.



Οι πολίτες έπαψαν να αποδοκιμάζουν μόνο όταν η μπάντα άρχισε να παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο. 



Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 
Αυτό μάλλον δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν σε καμία απ' τις παρελάσεις. 
Στο σημείο απέναντι από τους επίσημους υπήρχε κανείς ... κοινός θνητός, μονάχα κάμερες και δημοσιογράφοι.



Η πλατεία Συντάγματος της Αθήνας ενόψει της μαθητικής παρέλασης ήταν πραγματικά αστυνομοκρατούμενη και απαγορευμένη για τους πολίτες ζώνη.
Από την Όθωνος μέχρι και τη Βασ. Γεωργίου του Α' υπάρχουν κιγκλιδώματα που απαγορεύουν την πρόσβαση. Για να περάσει κανείς πρέπει να διαθέτει δημοσιογραφική ταυτότητα ή να είναι μέλος τηλεοπτικού συνεργείου.
Το ίδιο συμβαίνει και στα σκαλιά του Μετρό. Η άνοδος προς την Αμαλίας και το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη απαγορεύεται.
Με λίγα λόγια οι γονείς που ήθελαν να δούνε τα παιδιά τους να παρελαύνουν ήταν αναγκασμένοι να στέκονται είτε στη συμβολή Αμαλίας και Όθωνος, είτε απέναντι στη συμβολή Πανεπιστημίου και Βασ. Γεωργίου.
Διπλή σειρά αστυνομικών με ... μέτωπο προς τους πολίτες!
Διπλή σειρά αστυνομικών με ... μέτωπο προς τους πολίτες!
Οι αστυνομικοί έδιωξαν ως και τους αλλοδαπούς μικροπωλητές που πωλούσαν ελληνικές σημαίες στην πλατεία.

Κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική και η επόμενη φωτογραφία από την κατάθεση στεφάνων. Το μικτό άγημα του Στρατού, οι αξιωματικοί των όπλων, ένα πλήρωμα του ΕΚΑΒ μερικοί αστυνομικοί... Αν εξαιρέσει κανείς τα περιστεράκια στο κάτω μέρος της φωτογραφίας όλοι οι άλλοι είναι ένστολοι, οι πολίτες πουθενά!
Δεν έλειψαν ως και οι εντάσεις με πολίτες που δεν ήθελαν να φύγουν από το χώρο απέναντι απ' τους επίσημους.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΒΕΛΑΣ
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια