Ακίνητα: η αθλιότητα της κυβέρνησης δεν έχει τέλος

Ακόμη και οι άνεργοι πληρώνουν το χαράτσι στα ακίνητα
Ευτυχώς η κυβέρνηση … δεν είναι ανάλγητη. Εξαίρεσε από τον έκτακτο φόρο στα ακίνητα τα νεκροταφεία, τις εκκλησίες και τις στάνες. Από εκεί και πέρα δεν έχει τέλος η αθλιότητα και η ανικανότητα του οικονομικού επιτελείου.
Με άλλα λόγια....
παράλληλα με την τηλεδιάσκεψη του ΓΑΠ με τους δανειστές άρχισαν τα όργανα με το έκτακτο χαράτσι που επιβάλλει η κυβέρνηση στα ακίνητα και μάλιστα με μια απίστευτη εξαπάτηση του ελληνικού λαού από τον Ευ. Βενιζέλο.
Προφανώς η τροπολογία για το φόρο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και για τα μάτια του κόσμου μπορεί να κάνουν και καμιά αλλαγή.
Η ουσία που μένει όμως είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμη δυσβάσταχτο φόρο που έρχεται για τα ελληνικά νοικοκυριά και που μάλιστα εφαρμόζεται υπό την απειλή να κοπεί το ρεύμα, ένα κοινωνικό αγαθό για τον κόσμο. Αν δηλαδή ένας κακόμοιρος συνταξιούχο ή μισθωτός με παιδιά δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι θα κόψουν το ρεύμα από το παιδιά του.
Αυτά τα πράγματα δε γίνονται ούτε στη… Λιβύη με τον «φίλο» δικτάτορα Καντάφι.
Μόλις την περασμένη Κυριακή ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωνε ότι ο έκτακτος φόρος θα κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με την τιμή ζώνης. Ξαφνικά, τρεις ημέρες μετά αποφασίζουν και βάζουν κλίμακες από 0,5 ευρώ έως και 16 ευρώ/τ.μ. Μάλιστα, όταν το ακίνητο είναι νεόδμητο θα πρέπει να υπολογίζεται και ο συντελεστής 1,25 γεγονός που το ποσό πάει στα 20 ευρώ/τ.μ. Κι αν το προηγούμενο είχε χαρακτηριστεί δυσβάσταχτο, το καινούργιο σενάριο δε χωνεύεται με τίποτε.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι θα κόβεται το ρεύμα μέχρι να πληρωθεί το χαράτσι. Οσο για τους ανέργους που έχουν την ατυχία να έχουν και σπίτι, ε κι αυτοί θα πληρώσουν 0,5 ευρώ/τ.μ.
Οσο για του χρόνου, θα πάρουν φωτιά τα μπατζάκια μας. Με αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα εκτοξευτεί το χαράτσι.
Η διευκρινιστική ανακοίνωση βγήκε πριν από λίγο και προβλέπει μεταξύ άλλων ότι μπαίνει και συντελεστής παλαιότητας. Επίσης:
-      Επιβάλλεται ειδικό τέλος διάμεσου ύψους 4 ευρώ ανά τ.μ. στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες.
- Το τέλος αυτό θα εισπραχθεί μέσω των επόμενων λογαριασμών της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί άμεση εισπραξιμότητα και η υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.
- Αφορά 5,079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
- Το επιβαλλόμενο, συνεπώς, τέλος αντιστοιχεί σε 2‰ (δύο τοις χιλίοις) της πραγματικής αξίας των ακινήτων, επιβάρυνση απολύτως ανεκτή και αναλογική σε σχέση με την πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας την οποία σκοπεί να διασφαλίσει. Για την αναλογικότητα του μέτρου, τα νεόδμητα κτίρια επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με τα παλαιότερα και σε βάθος 25ετίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 64% των κατοικιών στην Ελλάδα έχει ηλικία μεγαλύτερη από 25 έτη και μόνο 2% έχουν δομηθεί κατά την τελευταία πενταετία.
Για τον υπολογισμό του τέλος λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης (με βάση τα οποία λογίστηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας στο ακίνητο), το εμβαδό του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου. Συγκεκριμένα:
Συντελεστής ειδικού τέλους (€/τ.μ.) Τιμή ζώνης Παλαιότητα Συντελεστής
0,5 για ευπαθείς ομάδες έως 26 έτη 1
3 έως € 500 25-20 έτη 1,05
4 € 501-1000 19-15 έτη 1,1
5 € 1001-1500 14-10 έτη 1,15
6 € 1501-2000 9-5 έτη 1,2
8 € 2001-2500 4-0 έτη 1,25
10 € 2501-3000
12 € 3001-4000
14 € 4001-5000
16 € 5001 και άνω
-      Το ειδικό έκτακτο τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
- για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012,
- για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.
Share on Google Plus

About THE FUN BANK

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...