Με αίμα "βάφεται" η εξέγερση στη Συρία - Βυθίζονται στο χάος Ιορδανία και Υεμένη


Δυνάμεις ασφαλείας κατά διαδηλωτών στη Σαναμέιν με 20 νεκρούς - Τρεις νεκροί και στη Δαμασκό
- Σοκαριστικές φωτογραφίες και βίντεο ντοκουμέντο από το μακελειό στη Ντεραά
- Ένας νεκρός και 130 τραυματίες στο Αμάν της Ιορδανίας
- Υπό όρους δέχεται να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Υεμένης
- Αφιέρωμα του NewsIt στην άγνωστη Συρία


Η Συρία γίνεται μια ακόμη χώρα του αραβικού κόσμου όπου οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης «πνίγονται» στο αίμα. Τις τελευταίες μέρες, η πόλη Ντεραά ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων, τις οποίες -σύμφωνα με την αντιπολίτευση- η κυβέρνηση επιχείρησε να καταστείλει βιαίως. Υποστήριξε μάλιστα ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για 55 νεκρούς στην πόλη την περασμένη εβδομάδα.

Εικόνα των διαδηλωτών από ερασιτεχνικό βίντεο - ΦΩΤΟ REUTERS
Στον αιματηρό κατάλογο ήρθε, την Παρασκευή, να προστεθεί και η πόλη Σαναμέιν, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Ντεράα. Εκατοντάδες άνθρωποι ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Ντεράα. Αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών σκοτώνοντας τουλάχιστο 20 ανθρώπους, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. 
ΦΩΤΟ REUTERS
«Υπάρχουν περισσότεροι από 20 μάρτυρες (...) οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να πυροβολούν στην τύχη», είπε ο ίδιος στο Αλ Τζαζίρα.
Στη Δαμασκό, πάντως, διαδηλώνουν οι υποστηρικτές του Μπασάρ αλ Άσαντ - ΦΩΤΟ REUTERS
Λίγο νωρίτερα Σύρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε δηλώσει ότι πολλοί διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς που δέχθηκαν στη Σαναμέιν καθώς πραγματοποιούσαν πορεία προς την πόλη Ντεράα, νότια της Δαμασκού.

Αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα, Δαμασκό. Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρεις ανθρώπους στην περιοχή Μουανταμίε της συριακής πρωτεύουσας, όταν ένα πλήθος επιτέθηκε σε μια πομπή αυτοκινήτων που οδηγούσαν υποστηρικτές της κυβέρνησης δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

«Τα αυτοκίνητα εισήλθαν στην Μουανταμίε μετά από μια διαδήλωση των κατοίκων που κατήγγειλαν τις δολοφονίες (στη νότια πόλη) της Ντέραα», δήλωσε ένας από τους κατοίκους.

Στο μεταξύ, φωτογραφίες από ερασιτεχνικό βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν πτώματα διαδηλωτών στην πόλη Ντεράα. Το βίντεο τραβήχτηκε κατά τις διαδηλώσεις της 23ης Μαρτίου και οι σοκαριστικές φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Πτώμα διαδηλωτή από το μακελειό στη Ντεραά - ΦΩΤΟ REUTERS
Πανικός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας - ΦΩΤΟ REUTERS
Εικόνες που σοκάρουν - ΦΩΤΟ REUTERS
Οι φωτογραφίες ίσως χαρακτηριστούν «ωμές». Αποτελούν όμως, όπως κι αν έχει, ντοκουμέντο.
Την Πέμπτη, η κηδεία εννέα διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή του από πυρά αστυνομικών εξελίχθηκε σε ογκώδη διαδήλωση κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Συγκλονιστικό και το βίντεο που ακολουθεί
  

Δεν είναι όμως μόνο η Συρία που "πνίγεται" στο αίμα των ίδιων των ανθρώπων της. Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις βυθίζονται στο αίμα και στην Ιορδανία, όπου την Παρασκευή έδειραν μέχρι θανάτου έναν άνθρωπο, ενώ ακόμη 130 τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικούς, δυνάμεις ασφαλείας και αντικαθεστωτικούς.

Η ένταση παραμένει και η Υεμένη. Χιλιάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους κατά του καθεστώτος Σάλεχ, με τον πρόεδρο της χώρας να δηλώνει πρόθυμος να παραιτηθεί, όπως ζητάει ο λαός του, αλλά υπό τους δικούς του όρους

newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια