Η κρίσιμη μάχη για τις περιφέρειες. Ποιές "κλειδώνει" το ΠΑΣΟΚ και ποιές "χτυπάει" η ΝΔ



- Κρίσιμα ερωτηματικά η αποχή και η στάση ΚΚΕ που πάει προς ΝΔ και ΛΑΟΣ που δε θέλει δυνατό Σαμαρά
- Τι σχεδιάζει ο Παπανδρέου αν ο χάρτης έχει περισσότερο μπλε από πράσινο

Μπορεί ο πρωθυπουργός να "έκλεισε" το θέμα των πρόωρων εκλογών την προηγούμενη Κυριακή και να ξεκαθάρισε ότι τα πολιτικά συμπεράσματα προέκυψαν από τον πρώτο γύρο ωστόσο το αν ο χάρτης της χώρας με τις περιφέρειες θα είναι πιό μπλε ή πιό πράσινος το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής και το τι θα γίνει με τους μεγάλους δήμους ίσως προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Κάποιοι θεωρούν ότι η εκλογολογία μπορεί να επανέλθει αναλόγως του αποτελέσματος άλλοι πάλι το αποκλείουν αλλά θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει κάτι να κάνει για να επανακτήσει τις εντυπώσεις και δεν αποκλείουν ακόμα και περιορισμένες αλλαγές στην κυβέρνηση δίκην μίνι ανασχηματισμού!

'Ολα τα παραπάνω απηχούν τους φόβους στενών συνεργατών του κ. Παπανδρέου που αγωνιούν για την τελική κατανομή των περιφερειών.

Στο ΠΑΣΟΚ ελπίζουν ότι θα πάρουν τουλάχιστον 6 από τις 11 που θα εκλέξουν περιφερειάρχη στο β' γύρο ώστε στο σύνολο το σκορ να είναι 8-5 με τίς δύο που έχει πάρει από τον πρώτο γύρο.

Στη ΝΔ όμως θεωρούν ότι η εικόνα μπορεί να είναι αντίστροφη και ότι μπορούν να "βάψουν" γαλάζιες την Κυριακή τουλάχιστον 6 περιφέρειες ενδεχομένως και 7.

Ας δούμε αναλυτικά τι ελπίζουν και τι φοβούνται τα κομματικά επιτελεία
Πρώτος στόχος και για τα δύο κόμματα είναι η περιφέρεια Αττικής. Τόσο ο κ. Σγουρός όσο και ο κ. Κικίλιας μπορούν να κερδίσουν. Το αποτέλεσμα θα διαμορφωθει κατ αρχήν από την αποχή.Το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές είχε πάρει σχεδόν 40% και η ΝΔ 27%.

Η μεγάλη αποχή ευνοεί κατ αρχήν τον κ. Κικίλια, ο οποίος ελπίζει ότι θα αυξηθεί κι άλλο αφού θεωρεί ότι εκτός όσων δεν πήγαν να ψηφίσουν αυτή τη φορά δε θα προσέλθουν και οι ψηφοφόροι του κ. Αλαβάνου και του κ. Χάγιου.

Ελπίζει ότι θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων του ΛΑΟΣ έστω κι αν ψιθυρίζεται ότι πολλοί ψηφοφόροι του θα πάρουν "κρυφή γραμμή" να απέχουν για να μην ενισχυθεί από το αποτέλεσμα ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σγουρός ελπίζει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κ. Δημαρά αλλά και αρκετοί από όσουν ψήφισαν Μητρόπουλο και Ψαριανό θα στραφούν σε αυτόν.

Μένουν οι ψήφοι του ΚΚΕ που προφανώς θα πάνε προς Κικίλια. Αρα μιλάμε για ένα απολύτως απρόβλεπτο ντέρμπι που μπορεί να κριθεί στο 90' και η πολιτική σημασία του είναι τεράστια.

Στη ΝΔ θεωρούν σίγουρες την Κ. Μακεδονία με τον κ. Ψωμιάδη και τη Δ. Μακεδονία με τον κ. Δακή λόγω των ψηλών ποσοστών που πήραν στον πρώτο γύρο και της ισχυρης παρουσίας του ΛΑΟΣ.

Ελπίζουν επίσης ότι Ηπειρος και Θεσσαλία θα γίνουν μπλε κυριώς λόγω της μεγάλης δύναμης του ΚΚΕ και στις δύο περιφέρειες. Εκτιμούν ακόμη ότι και η Πελοπόννησος μπορεί να κερδιθεί και ποντάρουν πολλά σε αποχωρήσεις γαλάζιων στελεχών που στήριζαν τον κ.Τατούλη όπως ο πρώην νομάρχης Αργολίδας κ. Σαραβάκος.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι έχουν "κλειδώσει" τη Δ. Ελλάδα και τα Ιόνια αφού ο υποψήφιος τους εξασφάλισε τη σστήριξη του πράσινου αντάρτη.Πιστεύουν επίσης ότι θα εξασφαλίσουν έστω και με δυσκολί
α τη Στερεά και την Αν. Μακεδονία και Θράκη. Και βέβαια θεωρούν ότι Αττική και Πελοπόννησος δε θα χαθούν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια