Η Επίσημη επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Γερμανία.

Φωτορεπορτάζ από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία έγιναν δεκτοί χθες το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο στο Βερολίνο, από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τη σύζυγό του. Το ελληνικό προεδρικό ζεύγος υπέγραψαν στο βιβλίο του επισκεπτών υπέρ της συνεργασίας των δύο λαών, και ευχαρίστησαν τον κ. Σταϊνμάγερ για την επίσημη πρόσκληση.

Ενδεικτικό του εξαιρετικού κλίματος μεταξύ των δύο Προέδρων είναι ότι η κατ’ ιδίαν συνάντηση που έχουν γίνεται στο πλαίσιο περιπάτου στους κήπους του γερμανικού προεδρικού μεγάρου.



















Τη βεβαιότητά του ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, θα έχουμε συμφωνία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ελπίδα ότι υφιστάμενες διαφορές θα ξεπεραστούν, και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια κοινή λύση.
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της, και ζητά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και από την πλευρά των εταίρων, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η αλληλεγγύη που πρέπει να δοθεί σήμερα στην Ελλάδα αποτελεί πρόκριμα για ολόκληρη την Ευρώπη: «Να σκεφθούν οι εταίροι ό,τι δικαιούται ο ελληνικός λαός, και να είστε σίγουρος κύριε Πρόεδρε, ότι ο λαός μας θα το ανταποδώσει».
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι οι δεσμεύσεις των εταίρων μας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να εμποδιστούν λόγω της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία. Η συμφωνία θα υπάρξει, και η Γερμανία δεν πρέπει να σκεφθεί θέματα πολιτικού κόστους, είπε ο κ. Παυλόπουλος.


Παυλόπουλος: Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία
Η συμφωνία είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σημειώνοντας όμως ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς το θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά ανάλογα προβλήματα χρέους αντιμετωπίζουν η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Με τα μέσα που διαθέτει σήμερα η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πανευρωπαϊκό πρόβλημα του χρέους. Ο μόνος τρόπος καταπολέμησης της κρίσης χρέους είναι η σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και της ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος είναι αναγκαία η οικονομική και νομισματική ενοποίηση, αλλά η βάση της είναι ο πολιτισμός μας και οι αρχές του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Η Ελλάδα δεν κοίταξε ποτέ πρώτα τον εαυτό της γι' αυτό παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού οι Έλληνες παραμένουν προσηλωμένοι στο ευρωπαϊκό όραμα. Όταν η Ελλάδα ζητά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των εταίρων της, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας έχει εκπληρώσει όλες τις δικές της υποχρεώσεις, αυτό το στηρίζει στην αρχή της αλληλεγγύης. 

Η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει η Ευρώπη στην Ελλάδα αποτελεί πρόκριμα για την πορεία ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου. Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να καταστεί βιώσιμο για να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά.
Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πρόσφυγες του πολέμου γιατί αυτός είναι ο ελληνικός πολιτισμός, ενώ επαίνεσε τη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ για το προσφυγικό χαρακτηρίζοντάς την γενναία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των κατοχικών επανορθώσεων από τη Γερμανία σημειώνοντας ότι είναι νομικώς ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες, αλλά παρόλα αυτά εμείς θέλουμε το θέμα να λυθεί στο πλαίσιο της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικαίου.

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η έκβαση απέδειξε ότι πριν την απόφαση για το brexit έπρεπε να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι μεταξύ των πολιτικών εκείνων που πιστεύουν ότι πρέπει να το ξανασκεφτούν οι Βρετανοί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει αν κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ελκυστική.

Ομιλία του
Ομοσπονδιακού Προέδρου
Κ. Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ
κατά το δείπνο με τον
Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Κύριε Πρόεδρε,
αξιότιμη Κυρία Παυλοπούλου, εξοχότητες, κυρίες και κύριοι,
Η Αθήνα, έτσι αναφέρει ο Κρίστοφ Μάρτιν Βίλαντ, επισκιάζει όλες τις άλλες πόλεις και τις κάνει να μοιάζουν με χωριά.
«Παντού βλέπεις πως περιστοιχίζεσαι από αξιοσέβαστα μνημεία της αρχαιότητας και θαυμαστά έργα της νεότερης τέχνης και της απόλυτης καλαισθησίας», αυτά είναι τα ενθουσιώδη λόγια της
ηρωίδας του Γλυκερίας, η οποία μαγεύεται απόλυτα αντικρίζοντας για πρώτη φορά τον Παρθενώνα. Ο Βίλαντ, σύγχρονος του Γκαίτε, δεν είχε βρεθεί ποτέ στην Αθήνα.
Η καταγωγή του ήταν από το Όμπερχολτσχαϊμ, ένα χωριό κοντά στο Μπίμπεραχ.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Προκόπη Παυλόπουλε!
Δεν γνωρίζω, εάν Εσείς, συνηθισμένος στην ομορφιά της Αθήνας, θα μαγευτείτε αντικρίζοντας το Κάσελ, μπορώ, ωστόσο, να Σας διαβεβαιώσω ότι εδώ και κάποιο καιρό υπάρχει κι εκεί ένας
Παρθενώνας. Είναι ο Παρθενώνας των Βιβλίων, βρίσκεται στηνπλατεία Φρίντριχσπλατς και αποτελεί μέρος της documenta 14, το γερμανικό σκέλος της οποίας θα εγκαινιάσουμε αύριο μαζί. Τον βρίσκω εντυπωσιακό.

Η καλλιτέχνιδα Μάρτα Μινούχιν αντιλαμβάνεται τον δικό της Παρθενώνα, κατασκευασμένο από χρησιμοποιημένα και δωρισμένα βιβλία, ως μνημείο Δημοκρατίας και Παιδείας. Με το
έργο της ερμηνεύει τον αρχικό ρόλο του Παρθενώνα ως τόπου φύλαξης των θησαυρών της Αθηναϊκής Συμμαχίας και ανακαλύπτει ξανά τη συλλογική αξία εκλεκτών θησαυρών. 
Τον μετουσιώνει, δηλαδή, σε πολιτιστικό νόμισμα. Αυτός ο Παρθενώνας έχει γίνει πράγματι το σύμβολο της documenta 14. Αντιπροσωπεύει το πνεύμα που τη διέπει, το «Δημιουργώντας μαζί – μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον».

Η ιδέα αυτής της documenta για έναν διαδραστικό διάλογο ανάμεσα σε δύο ξεχωριστούς εκθεσιακούς τόπους ήταν μία έξοχη ιδέα. Το εγχείρημα πέτυχε. Και χαίρομαι πολύ, ιδιαιτέρως για τους διοργανωτές, αλλά και για τους εκθέτες, για το κοινό, για τις δύο χώρες μας, την Ελλάδα και τη Γερμανία. Και τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, χαίρομαι για εμάς τους δύο: τι ωραία, 
Κύριε Πρόεδρε, που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας να επισκεφτείτε το Κάσελ, λίγες εβδομάδες αφότου εγκαινιάσαμε μαζί την documenta στην Αθήνα!

H documenta 14 στέλνει το μήνυμα των στενών δεσμών, της αλληλεγγύης και της ενιαίας κοινότητας. Διότι μετά από τις δύσκολες πολιτικές κρίσεις-διαπραγματεύσεις, μετά από όλα αυτά, που ίσως να χωρίζουν τις χώρες μας, έχουμε πολλά και σημαντικά κοινά, έχουμε έναν κοινό ευρωπαϊκό πολιτισμό. 

Η documenta μας το υπενθυμίζει. Μας θέτει, όμως, και ερωτήματα για τους κοινούς μας στόχους, τον τρόπο που θέλουμε να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον, τον τρόπο με τον οποίο θα συμπορευθούμε σε μία ειρηνική, αλληλέγγυα και ενωμένη
Ευρώπη.

Με Εσάς, Κύριε Πρόεδρε, έχουμε έναν εκ πεποιθήσεως Ευρωπαίο στο πλευρό μας, ακόμη κι εκεί, όπου πρέπει να συνομιλήσουμε και να διαπραγματευτούμε για δύσκολα ζητήματα. Το μέλλον της
Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα είναι στον ίδιο βαθμό αδιανόητο, όσο και το παρελθόν της χωρίς την Ελλάδα.

Ο κοινός μας πολιτισμός, οι κοινές μας αξίες μας στηρίζουν στην πορεία αυτή. Δεν επιθυμούμε την εξομοίωση όλων των αντιθέσεων και διαφορών μας. Δεν μας επιτρέπεται να την επιθυμούμε, αφού έτσι θα προδίδαμε τον πλούτο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. 

Θέλουμε να εργαστούμε μαζί για μία δυνατή, αλληλέγγυα ευρωπαϊκή κοινότητα. Αυτό απαιτεί μεν δύναμη, είμαι όμως σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να υψώσω το ποτήρι στην υγεία Σας, στην υγεία της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε όλα, όσα μας ενώνουν. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια