Δεν είναι τίποτα τραγικό να διαβαστεί το κοράνι στην Αγιά Σοφιά είπε ο Νίκος Ξυδάκης...

«Δεν είναι τίποτα τραγικό, δεν είναι έλλειψη σεβασμού να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο...Έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες…».
Έτσι είπε ο τύπος που το παίζει αναπληρωτής υπουργός (Νίκος Ξυδάκης)


Αυτός ο δήθεν αριστερός με τις "περίεργες" έως και προδοτικές ιδεοληψίες, σε διαφορετική γραμμή από τη θέση του υπουργείου, παραμένει ακόμα στην κυβέρνηση, ενώ θα έπρεπε να τον είχαν στείλει στην τουρκία για να παρακολουθεί  τις λειτουργίες των ισλομοφασιστών.

Χθες πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού, για πρώτη φορά μετά το 1934 οπότε και μετατράπηκε σε μουσείο, διαβάστηκε μέσα στην Αγιά Σοφιά η πρωινή προσευχή από το Κοράνι. Η τελετή έγινε στο πλαίσιο του "sahur" (πρωινή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας), παρουσία του γενικού γραμματέα θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος. Για δεύτερη ημέρα σήμερα, διαβάστηκε ξανά το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά. 

Μετά από αμήχανη σιωπή αρκετών ωρών και αφού είχαν ήδη σημειωθεί αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο, το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με μία ανακοίνωση στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αρχίσει να διαβάζεται καθημερινά το Κοράνι στο Ναό της Αγιάς Σοφιάς κατά την διάρκεια του ραμαζανιού. 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε την Δευτέρα το απόγευμα με μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού. Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.»


Το υπουργείο Εξωτερικών έχει επί της ουσίας επιλέξει το ρόλο του παρατηρητή, αν όχι κάτι χειρότερο. Τόσο εμπρός στις προκλήσεις των Τούρκων που μετατρέπουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, όσο και των Αλβανών που παραμονή της επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα επαναφέρουν θέμα εμπολέμου και τσάμηδων και ενώ τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη επιχείρηση υπαρπαγής περιουσιών των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου με την συνεργασία των κυβερνητικών αρχών, τηρεί σιγή. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια