Καύσωνας προ των πυλών: Τι να κάνετε για να προστατευθείτε από το κύμα καύσωνα

Από σήμερα το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.


Ο καύσωνας μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνος για ορισμένες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Είναι γνωστό ότι όλοι μας πρέπει να αποφεύγουμε να βγαίνουμε έξω χωρίς σοβαρό λόγο από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 5 περίπου το απόγευμα.

Αλλά ακόμα και αν είμαστε στο σπίτι, υπάρχουν ορισμένα απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα τις επιπτώσεις που έχει ο καύσωνας.

Τα μικρά παιδιά, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, αλλά και όσοι έχουν εξασθενημένο οργανισμό από κάποια ασθένεια ή θεραπεία, οφείλουν να προστατεύονται από τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η μέση θερμοκρασία που ξεπερνάει τους 30°C την ημέρα και τους 15°C τη νύχτα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι που προκύπτουν από ένα κύμα καύσωνα είναι οι εξής:

Αφυδάτωση

Υπερθέρμανση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει επιμέρους συμπτώματα σε άτομα που έχουν ήδη προβλήματα με την καρδιά ή την αναπνοή τους

Θερμοπληξία

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

Ένα κύμα καύσωνα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι στην υπερβολική ζέστη είναι:

Ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα όσοι είναι άνω των 75 ετών

Βρέφη και μικρά παιδιά

Άτομα με σοβαρή χρόνια πάθηση, ειδικά με καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα

Άτομα με κινητικά προβλήματα, για παράδειγμα, ασθενείς με Πάρκινσον ή άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο

Άτομα με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας

Άνθρωποι που παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επηρεάζουν την εφίδρωση και τον έλεγχο της θερμοκρασίας

Άνθρωποι που είναι σωματικά δραστήριοι, για παράδειγμα, εργάτες ή επαγγελματίες αθλητές

Τι να κάνετε για να προστατευθείτε από το κύμα καύσωνα

Οι ακόλουθες συμβουλές ισχύουν για όλους:

Κλείστε τα παράθυρα στο σπίτι από το πρωί. Προσπαθήστε να τα ανοίξετε για τον εξαερισμό του χώρου, όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός, συνήθως μετά το απόγευμα.

Αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο: Προσπαθήστε να μην βγείτε έξω μεταξύ 11:00 και 15:00.

Κρατήστε τα δωμάτια στο σπίτι δροσερά, κλείνοντας τα πατζούρια. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες πίσω από ένα κλειστό παράθυρο (τα μεταλλικά στόρια και οι σκουρόχρωμες κουρτίνες μπορεί να κάνουν το δωμάτιο πιο ζεστό).

Πίνετε κρύα ποτά τακτικά, όπως νερό και χυμούς φρούτων. Αποφεύγετε το τσάι, τον καφέ και το αλκοόλ.

Εφόσον γνωρίζετε ότι αναμένεται κύμα καύσωνα, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετές προμήθειες, όπως τροφή, νερό και τα φάρμακα που ενδεχομένως παίρνετε, ώστε να μην χρειαστεί να βγείτε έξω.

Φορέστε ένα βρεγμένο/νωπό μπλουζάκι

Για να εξατμιστεί το νερό, δηλαδή για να μεταβληθεί από υγρό σε αέριο, πρέπει να υπάρχει θερμική ενέργεια. Αυτή η ενέργεια θα προέρχεται από τη θερμότητα του σώματός σας, γεγονός που θα σας δροσίσει και να ρίξει την θερμοκρασία σας.

Βάλτε τα χέρια σας σε μια λεκάνη με κρύο νερό

Όταν βαθιά θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, το αίμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια του δέρματος, προκειμένου να είναι πιο κοντά στον αέρα και να ψυχθεί ευκολότερα. Τα χέρια σας έχουν μεγάλη επιφάνεια. Από τη στιγμή που η βαθιά θερμοκρασία του σώματος επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα, η ροή του αίματος στα χέρια σας θα μειωθεί και θα αισθανθείτε δροσιά.

Φαρδιά, ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα

Αποφύγετε τον στενό ρουχισμό. Επιλέξτε ρούχα πολύ φαρδιά και πολύ ανάλαφρα. Αν ο αέρας κυκλοφορεί πιο άνετα κοντά στην επιδερμίδα σας, τότε θα σας βοηθήσει να εξατμιστεί πιο εύκολα η θερμότητα από το σώμα σας και θα νιώσετε μεγαλύτερη δροσιά.

Συχνά ντους

Την στιγμή που θα νιώσετε να σας καταβάλλει η ζέστη, είναι καλό να κάνετε ένα δροσερό ντους, όχι όμως απαραίτητα με πολύ κρύο νερό, επειδή το σώμα σας θα αντιδράσει σε μια δραματική αλλαγή και θα προσπαθήσει να κάνει διατήρηση της θερμότητας. Είναι καλύτερο να κάνετε ντους με νερό που είναι αρκετά δροσερό για να μειώσει την βαθιά θερμοκρασία του σώματός σας, αλλά είναι και αρκετά θερμό για να επιτρέψει στο αίμα να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος.
iatropedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια