Θρήνος σε όλη την Ελλάδα από την πτώση του ελικοπτέρου και των θάνατο των τριών παλικαριών....

 Στο ελικόπτερο επέβαιναν τρείς αξιωματικοί - Θρήνος σε Λέρο, Ναύπλιο και Αθήνα
Αλέξης Τσίπρας: «Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας»
Προκαλούν οι Τούρκοι! Την ώρα της διάσωσης με ΝΟΤΑΜ αμφισβητούσαν τις έρευνες από τις ελληνικές αρχές
Εχουν ενημερωθεί οι οικογένειες - Ποιοί είναι οι τρείς χειριστές του ελικοπτέρου
Δείτε τις δηλώσεις που έγιναν στο υπουργείο Άμυνας - Infographic

Το ΑΒ212 προσέκρουσε σε λόφο της νησίδας, η ουρά αποκολλήθηκε και τα υπόλοιπα τμήματα του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα
Πάγωσε όλη η Ελλάδα το ξημέρωμα όταν μαθεύτηκε το τραγικό νέο για την πτώση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην βραχονησίδα Κίναρος. Αμέσως ξεκίνησαν οι αναζητήσεις για την διάσωση των άτυχων χειριστών του ελικοπτέρου AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού στο βορειοδυτικό τμήμα της νήσου Κινάρου (ανατολικά Αμοργού-δυτικά Λέρου-Καλύμνου).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σημείο της πρόσκρουσης ήταν σε υψόμετρο 295 μέτρων, υπερδιπλάσιο του ύψους στο οποίο πετούσε το ελικόπτερο μετέχοντας στην άσκηση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο της πρόσκρουσης αποκόπηκε η ουρά του ελικοπτέρου. Οι σοροί των δυο άτυχων χειριστών εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το σημείο της πρόσκρουσης, όπου πιθανότατα κατέληξε το κυρίως τμήμα του ελικοπτέρου. Ο τρίτος ακόμα αγνοείται...

Στο ελικόπτερο επέβαιναν οι ανθυποπλοίαρχοι Τουλίτσης Αναστάσιος (κυβερνήτης) Πανανάς Κωνσταντίνος(συγκυβερνήτης), ενώ μηχανικός του ελικοπτέρου ήταν ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου.


Ο Κώστας Πανανάς
Ο Κώστας Πανανάς συγκυβερνήτης

Ο Αναστάσιος Τουλίτσης
Ο Αναστάσιος Τουλίτσης κυβερνήτης

Ο Ελευθέριος Ευαγγέλου
Ο Ελευθέριος Ευαγγέλου μηχανικός

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί απο τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση άσκησης, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών.

Η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς
Η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς

Στις 4:40 τα ξημερώματα εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Στις 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του απο τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε, ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

Αλέξης Τσίπρας: Νιώθω βαθύτατη οδύνη
«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα. Ζήτησα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Καμμένος αφιέρωσε στους ήρωες του ελικοπτέρου την συμφωνία του ΝΑΤΟ να μπει στο Αιγαίο!
«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε δήλωσή του για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

«Δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας είναι σε αυτές τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους», συμπλήρωσε ο Πάνος Καμμένος.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «σε αυτούς τους ήρωες» αφιερώνει τη σημερινή συμφωνία του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο που θα «λύσει το θέμα της μετανάστευσης».

Στη νήσο Κίναρο εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού

Την ώρα που ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ με την οποία η Ελλάδα ενημέρωνε για τις περιοχές που θα γινόταν η έρευνα. Ταυτόχρονα η Τουρκία με προκλητικό τρόπο, αμφισβήτησε με δική της ΝΟΤΑΜ την επιχείρηση της Ελλάδας για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του Πολεμικού μας Ναυτικού.


Κλαίει η Λέρος
Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Λέρου στο άκουσμα της είδησης ότι ο ένας εκ των τριών χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε τα ξημερώματα δυτικά της Λέρου, στη νησίδα Κίναρος, κατάγεται από γνωστή οικογένεια του νησιού. Πρόκειται για τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου ναυτίλο-χειριστή ραντάρ, 36 χρονών. Οι γονείς του άτυχου ανθυπασπιστή κατάγονται από το νησί και ο ίδιος το επισκεπτόταν αρκετές φορές για διακοπές την θερινή περίοδο. Η είδηση προκάλεσε βαρύ πένθος στο νησί όπου η οικογένεια Ευαγγέλου έχει πολλούς συγγενείς και φίλους. Σημειώνεται ότι η νησίδα Κίναρος όπου συνεντρίβη το ελικόπτερο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Λέρου.

Θρήνος και στο Ναύπλιο

Στο Ναύπλιο, τόπο καταγωγής της συζύγου του Κώστα Πανανά, ο θρήνος είναι ανείπωτος. Η σύζυγος του Κώστα Πανανά είναι έγκυος και είχε μεταβεί εκεί προκειμένου να είναι με την μητέρα της. Συγγενείς και φίλοι έχουν σπεύσει από το πρωί προκειμένου να συμπαρασταθούν στην οικογένεια.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια