Ρεσιτάλ η ΑΕΚ με τον Ηρακλή 4-1 αν και έπαιζε με 10 παίχτες από το 30 !!! (βίντεο)

Βάσεις πρόκρισης ήθελε να βάλει η ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου, απέναντι στον Ηρακλή, αλλά με το τελικό 4-1, ουσιαστικά πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του θεσμού.


 Η Ένωση κλήθηκε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια. Τον διαιτητή Δελφάκη που της στέρησε δύο πέναλτι (χέρι του Μπαρτολίνι και ανατροπή του Πλατέλλα), αλλά και την απόφαση του ρέφερι να αποβάλλει τον Μπακάκη στο 31’ με δεύτερη κίτρινη, όταν λίγα λεπτά πριν του έχει δώσει ανύπαρκτη κάρτα σε κατά… φαντασία φάουλ. 

Με τον Ζιάμπαρη να ανοίγει τον δρόμο για τα ημιτελικά, όπου σκόραρε στη δική του εστία στο 7’, τον Κολοβέτσιο στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους να κάνει το 2-0, τον Πλατέλλα στο 72’ το 3-0 και τον Αραβίδη με πέναλτι στο 82’ να πετυχαίνει και τέταρτο γκολ, το εισιτήριο της πρόκρισης δεν χάνεται, παρά το τέρμα του Βέλλιου στο 88’.

Βεβαίως, για μία τόσο άψογη εμφάνιση από όλους τους ποδοσφαιριστές, χρειαζόταν και ένας… μαέστρος από τον πάγκο. Και ο Γκουστάβο Πογιέτ έκανε ίσως το καλύτερο κοουτσάρισμά του από την ημέρα που πήρε τα ηνία στην ομάδα. Με καίριες κινήσεις, ήταν αυτός που έδινε συνεχώς το κάτι παραπάνω μέσα στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να καταφέρει να σκοράρει 3 γκολ παίζοντας παραπάνω από μία ώρα με παίκτη λιγότερο, ενώ είχε τις ευκαιρίες να πετύχει και άλλα τέρματα. 

Αντικατέστησε αναγκαστικά τον Μπουονανότε για να βάλει τον Γκάλο (ο Αργεντινός ήταν καλός μέχρι εκείνο το σημείο, είχε συμμετοχή στη μεγάλη ευκαιρία του Τζιμπούρ, αλλά ανασταλτικά ήταν ο παίκτης που θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο για αυτό και βγήκε από το γήπεδο), έδωσε πνοή στην επίθεση, όταν ο Τζιμπούρ κουράστηκε και «κλείδωσε» το ματς ρίχνοντας τον Ντίντακ στο γήπεδο και ανεβάζοντας τον Σοϊλέδη στη μεσαία γραμμή.

Πλέον, την επόμενη Πέμπτη η ΑΕΚ πάει στη Θεσσαλονίκη για να «κλειδώσει» το εισιτήριο για τα ημιτελικά στο Καυτανζόγλειο.



Το ματς

Σε «φρεσκάρισμα» στην ενδεκάδα προχώρησε ο Γκουστάβο Πογιέτ, ο οποίος αντικατέστησε τους Γκάλο και Ντίντακ, με τους Μπακάκη και Σοϊλέδη, αντίστοιχα, έβαλε τον Λαμπρόπουλο δίπλα στον Κολοβέτσιο, ενώ άλλαξε και όλη την επιθετική τριάδα, με τους Πλατέλλα, Τζιμπούρ και Μπουονανότε να αγωνίζονται στο βασικό σχήμα.

Και ο πρώτος προημιτελικός ξεκίνησε με μία καλή στιγμή για τον Ηρακλή, όπου με τη σέντρα οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στην περιοχή του Ανέστη, όμως το σουτ του Πασά πέρασε λίγο δίπλα από το κάθετο δοκάρι. Μετά το παρ’ολίγον σοκ για την ΑΕΚ, οι ποδοσφαιριστές του Πογιέτ είχαν έτοιμη… απάντηση. Αφού πρώτα μπήκαν στην περιοχή του Ηρακλή και ζήτησαν χέρι σε… μπλοκάρισμα του Μπαρτολίνι,  στο 7’ έφτασε στο γκολ. Ο Μάνταλος κέρδισε φάουλ μερικά μέτρα έξω από την περιοχή, το εκτέλεσε ο ίδιος και έψαξε τον αμαρκάριστο Κολοβέτσιο. Ο κεντρικός αμυντικός της Ένωσης δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, όμως το έκανε άθελά του ο επερχόμενος Ζιάμπαρης, κάνοντας έτσι το 1-0.

Το γρήγορο γκολ δεν κράτησε την Ένωση πίσω, αλλά με καλή κυκλοφορία της μπάλας και ηρεμία στο παιχνίδι, έψαχνε τρόπο να φτάσει στην εστία του Χουάντερσον. Και στο 15’ θα μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά της. Ο Μπουονανότε πέρασε κάθετη στον Μάνταλο, αυτός με τη μία βρήκε τον Τζιμπούρ στο δεύτερο δοκάρι, όμως ο Αλγερινός έκανε λάθος εκτίμησης της φάσης, δεν έβαλε σωστά το πόδι του και δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα ανυπεράσπιστα δίχτυα.

Η Ένωση συνέχισε στο ίδιο μοτίβο και αναζήτησε ένα ακόμα γρήγορο γκολ, χωρίς ωστόσο να το… πιέζει. Αντίθετα, ο Ηρακλής με πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο, δεν άφηνε την ΑΕΚ να αναπτυχθεί από πίσω και να βγάλει περισσότερους παίκτες μπροστά, αναγκάζοντας την κάποιες φορές στο εύκολο λάθος. Στο 19’ οι φιλοξενούμενοι ζητάνε πέναλτι σε κεφαλιά του Βέλλιου, που βρίσκει στο χέρι του Λαμπρόπουλου, ενώ στο 32’ αλλάζουν τα δεδομένα του ματς. Σε ένα τάκλιν του Μπακάκη (κακή και καθυστερημένη αντίδραση από τον διεθνή άσο) στον Πασά, ο δεξιός μπακ της ΑΕΚ δέχεται σωστά την κίτρινη κάρτα, ωστόσο είναι δεύτερη και αποβάλλεται. Βεβαίως, είχε προηγηθεί μία ακόμα κίτρινη, η οποία ήταν… ανύπαρκτη, με την Ένωση δικαιολογημένα να έχει παράπονα.

Αμέσως ο Πογιέτ αντικατέστησε τον Μπουονανότε με τον Γκάλο, θέλοντας να επαναφέρει (τουλάχιστον) την αμυντική ισορροπία, όμως το ματς είχε γίνει πλέον… πολεμικό. Η ΑΕΚ ήταν λογικό να χάσει τη συνοχή της στην επιθετική γραμμή, έριξε περισσότερο βάρος στην ανασταλτική λειτουργία και προσπαθούσε να «χτυπήσει» στην κόντρα με τους Πλατέλλα και Τζιμπούρ, αλλά και τον Μάνταλο που έκανε εξαιρετική δουλειά στη μεσαία γραμμή.

Στο 42’ ο Δελφάκης έκανε ακόμα πιο… πολεμικό το κλίμα, όταν σφύριξε φάουλ σε χέρι του Σαραμαντά, χωρίς όμως να του βγάλει την κίτρινη κάρτα. Η ένταση ολοένα και αυξανόταν, με την ΑΕΚ όμως να δείχνει ικανή να πετύχει ένα ακόμα γκολ. Αφού απείλησε πρώτα με μακρινά σουτ του Μάνταλου και του Σιμόες, τελικά βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στις καθυστερήσεις του ματς. Μετά από σέντρα του Γκάλο και κεφαλιά του Γιόχανσον στο πρώτο δοκάρι, πετάχτηκε στο δεύτερο ο Κολοβέτσιος και με κοντινό πλασέ έκανε το 2-0, στέλνοντας με αυτό το σκορ τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια.    

«Σφράγισε» την πρόκριση

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε όπως και το πρώτο για την ΑΕΚ, με ένα σύστημα 4-4-1, με τον Μάνταλο να παίζει αριστερά, τον Πλατέλλα δεξιά και στην κορυφή τον Τζιμπούρ. Και η Ένωση ήταν η ομάδα που απείλησε με το… καλημέρα, όταν ο Πλατέλλας βρήκε κάθετα τον Τζιμπούρ, όμως η φάση σταμάτησε με ανύπαρκτο οφσάιντ για τον Αλγερινό. Ο Ηρακλής στο 47’ είχε διπλή καλή στιγμή. Πρώτα σε σουτ του Πασά, όπου ο Λαμπρόπουλος με το σώμα έδιωξε τελευταία στιγμή σε κόρνερ, ενώ από αυτό προήλθε η δεύτερη καλή στιγμή με κεφαλιά του Βέλλιου που έφυγε λίγο άουτ.

Αν και με 10 παίκτες, η ΑΕΚ είχε σωστό πλάνο στην ανάπτυξη και στο 49’ μπήκε και πάλι στην περιοχή του Ηρακλή, αυτή τη φορά με τον Πλατέλλα. Ωστόσο, πριν ο βραχύσωμος μεσοεπιθετικός της Ένωσης πλασάρει τον Χουάντερσον, ο Ζιάμπαρης τον γκρέμισε, με τον Δελφάκη –που ήταν ακριβως δίπλα- να μην σφυρίζει πέναλτι.

Η πίεση της ΑΕΚ συνεχίστηκε. Παρ’ ότι ήταν μπροστά με 2-0, έπαιζε με παίκτη λιγότερο, δεν αρκέστηκε και έψαξε το κάτι παραπάνω. Με τον Πλατέλλα να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες στο δεύτερο μέρος και με κύριο εκφραστή των επιθέσεων, η Ένωση προσπαθούσε από εκεί να δημιουργήσει ρήγματα στον Ηρακλή, που όσο περνούσε η ώρα, ολοένα και μαζευόταν στα καρέ του.

Και σε μία από τις πολλές προσωπικές ενέργειες του, ο Πλατέλλας βρήκε χώρο έξω από την περιοχή έπιασε ένα δυνατό σουτ με τη μπάλα πρώτα να βρίσκει στο πόδι του Μπαρτολίνι, να αλλάζει πορεία και να καταλήγει στα δίχτυα, διαμορφώνοντας στο 72’ το 3-0.

Στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, ο Πογιέτ γνωρίζοντας ότι έχει σκορ πρόκρισης η ΑΕΚ, θέλησε να το διασφαλίσει. Έχοντας ρίξει ήδη τον ξεκούραστο Αραβίδη στην επίθεση, για πίεση ψηλά, έβγαλε τον Πλατέλλα, πέρασε τον Ντίντακ ως αριστερό μπακ και ανέβασε πιο ψηλά τον Σοϊλέδη, για να έχει καλύτερα μακαρίσματα στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Και η τακτική απέδωσε. Σε κόντρα επίθεση της ΑΕΚ, ο Αραβίδης κυνήγησε μία χαμένη μπαλιά, πρόλαβε τον Χουάντερσον, με τον γκολκίπερ του Ηρακλή να τον ανατρέπει και τον Δελφάκη (επιτέλους) να δείχνει το σημείο του πέναλτι. Ο «Αραβας» ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 4-0 και δίνοντας ουσιαστικά την πρόκριση για τα ημιτελικά του κυπέλλου. Το μόνο που κατάφερε ο Ηρακλής ήταν με τη συμπλήρωση του ενενηνταλέπτου να μειώσει σε 4-1 με τον Βέλλιο, που πήρε το ριμπάουντ από σουτ του Μπαρτολίνι και επέμβαση του Ανέστη, που δεν μπορούσε να αντιδράσει.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:


AEK: Ανέστης, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Σοϊλέδης, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Πλατέλλας (77’ Ντίντακ), Μπουονανότε (35’ Γκάλο), Τζιμπούρ (67’ Αραβίδης)

ΗΡΑΚΛΗΣ: Χουάντερσον, Μπουκουβάλας, Ζιαμπάρης, Μπαρτολίνι, Σαραμαντάς, Καρασαλίδης, Ιντζόγλου (46’ Μπουλούτ), Κυριακίδης (75’ Ζαμπάζης), Τσιλιανίδης (60’ Λουκίνας), Πάσας, Βέλλιος


aek365.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια