Μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς σε όλη την Ελλάδα από το χιόνι....

Χιονίζει τώρα στην Αθήνα

Αναλυτική πρόβλεψη

Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από τα ξημερώματα της Πέμπτης με πολλές περιοχές να έχουν "ντυθεί" στα λευκά.


Μόνο στη Φθιώτιδα και λιγότερο στην Ευρυτανία εντοπίζονται τα προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη Φθιώτιδα τα προβλήματα παραμένουν στην Ανατολική Φθιώτιδα, όπου βρίσκονται εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στην εθνική οδό Λαμίας-Λάρισας από το 238ο έως το 260ο χλμ, όπως επίσης προβλήματα εντοπίζονται και στη Δυτική Φθιώτιδα και το Δομοκό. Ήδη έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών σε όλο το οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Φθιώτιδας, ενώ γερανοί της Περιφέρειας Στερεάς και της Πυροσβεστικής, αλλά και ιδιωτών προσπαθούν να απεγκλωβίσουν την εθνική Λαμίας - Λάρισας στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία από τα εγκλωβισμένα Ι.Χ., που για αρκετές ώρες εμποδίζουν την διέλευση των εκχιονιστικών μηχανημάτων για να καθαρίσουν το οδόστρωμα.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στο παράλληλο οδικό δίκτυο της εθνικής οδού όπου για πολλές ώρες κατευθύνθηκε η κυκλοφορία των Ι.Χ. και φορτηγών που χωρίς αλυσίδες παραμένουν ακινητοποιημένα κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διέλευση.

Στα χωριά της Ανατολικής Φθιώτιδας και κυρίως στην Πελασγία βρίσκονται εκχιονιστικά αυτοκίνητα της Περιφέρειας, αλλά και του δήμου Στυλίδας, προσπαθώντας ένα αποκαταστήσουν την κίνηση των οχημάτων.
Ακόμα και με γερανούς απομακρύνονται τα αυτοκίνητα σε ένα κρίσιμο διάστημα 2 χλμ, στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού.
Λόγω του παγετού, κυρίως, τα αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν μετά το 12ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας-Δομοκού και ήδη οι γερανοί της Περιφέρειας τα απομακρύνουν, ενώ η κυκλοφορία γίνεται μόνο για τα Ι.Χ. και μόνο με αλυσίδες με κατεύθυνση το Δομοκό.
Σε ό,τι αφορά τα χωριά του Δομοκού δεν εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα καθώς η πρόσβαση στους δρόμους αντιμετωπίστηκαν με μηχανήματα του Δήμου και μισθωμένα μηχανήματα της Περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας, υπάρχουν προβλήματα, καθώς μηχανήματα που είχαν διατεθεί για τη διάνοιξή τους λόγω της κρίσιμης κατάστασης στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου μετακινήθηκαν για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Περιφέρειας που υπήρχαν εκεί, με συνέπεια τα μισθωμένα μηχανήματα αλλά και τα μηχανήματα του Δήμου Μακρακώμης να μην επαρκούν.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχουν ήδη ξεκινήσει και νέα μισθωμένα μηχανήματα προς τα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και αναμένεται μέχρι το βράδυ να έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσβάσεων προς τα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας, όπου το χιόνι δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά, ενώ αυτή την ώρα η χιονόπτωση στην περιοχή σημειώνει ύφεση.
Στο εθνικό δίκτυο Λαμίας Αθηνών δεν εντοπίζεται κάποιο σημαντικό πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό στην περιοχή του Μαρτίνου και σε αυτή των καμένων Βούρλων και του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στην Εύβοια
Χωρίς σοβαρά προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι η περιοχή της Εύβοιας. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στον ορεινό όγκο της περιοχής της Ιστιαίας, όπου υπάρχει δυσκολία στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα στο κεντρικό οδικό δίκτυο προς Βόρεια και Νότια Εύβοια

Στην Βοιωτία
Στο νομό Βοιωτίας μικρά και μεμονωμένα προβλήματα υπήρξαν νωρίς το πρωί στο δρόμο από Λειβαδιά προς Αράχωβα και αντιμετωπίστηκαν. Από το μεσημέρι και μετά δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αραιές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά του νομού.

Στη Φωκίδα
Στο νόμο της Φωκίδας από το μεσημέρι και μετά υπάρχουν αραιές χιονοπτώσεις χωρίς όμως σημαντικά προβλήματα. Ο δρόμος Λαμίας-Άμφισσας είναι ανοιχτός και σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Φωκίδας οι οδηγοί οφείλουν να έχουν μαζί τους αλυσίδες για κάθε ενδεχόμενο. Το ίδιο αραιές είναι οι χιονοπτώσεις και στον ορεινό όγκο της Φωκίδας όπου δεν εντοπίζονται προβλήματα. Ανοιχτοί είναι και οι δρόμοι προς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού από όλες τις πλευρές και από την Φθιώτιδα και την Φωκίδα αλλά και την Βοιωτία.

Στην Ευρυτανία
Παραμένουν παροδικά τα προβλήματα στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου όπου δίδεται η μάχη με τα μηχανήματα να παραμείνει ανοιχτός. Ο δρόμος από το Καρπενήσι προς το Αγρίνιο είναι ανοιχτός και χωρίς προβλήματα ενώ βρίσκονται εκεί συνεχώς μηχανήματα για να παρεμβαίνουν όταν είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά ενώ είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στα αυτοκίνητα. Η κυκλοφορία στο δρόμο από το Καρπενήσι προς το χιονοδρομικό κέντρο γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ήδη μηχανήματα βρίσκονται σε όλο το οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας για να αντιμετωπιστούν τα οποιοδήποτε ενδεχόμενα. Όπως σημειώνουν οι αστυνομικοί το βράδυ θα υπάρχει πρόβλημα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού που αναμένεται. Στους δρόμους πέφτουν τόνοι από αλάτι για να αντιμετωπιστούν ακόμη και οι πιο έκτακτες συνθήκες. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση του δρόμου Λαμίας προς Καρπενήσι το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται από την πλευρά της Φθιώτιδας. Εκεί έχουν διατεθεί περισσότερα από 7 μηχανήματα για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ενώ τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αλυσίδες.

Στη Χίο, στο Άγιο Γάλας το χιόνι έχει στρώσει, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα άλλα χωριά της Αμανής. Ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται και στα νοτιόχωρα, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες από τα Μεστά που δημοσιεύει το astraparis.gr.

Στην περιοχή των Θρακομακεδόνων η χιονόπτωση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί ενώ η θερμοκρασία έχει πέσει ένα βαθμό κάτω από το μηδέν. Στη Μεταμόρφωση, στο ύψος της Εθνικής, η θερμοκρασία φτάνει τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Στιγμιότυπο από τους ΘρακομακεδόνεςΣτιγμιότυπο από τους Θρακομακεδόνες
ΘρακομακεδόνεςΘρακομακεδόνες
Την ίδια ώρα στην Πάρνηθα -όπως είναι λογικό- το τοπίο είναι... κατάλευκα.

 Πού χρειάζονται αλυσίδες

Η Ελληνική Αστυνομία δίνει χρήσιμες πληροφορίες για σημεία τα οποία χαρακτηρίζονται ως "υψηλής επικινδυνότητας" εξαιτίας της χιονόπτωσης.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

- Δ.A. Μαγνησίας: Επ. Ο. Βόλου – Ζαγοράς (Άνω κλάδος), από 13ο έως 38ο χλμ., απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων, άνω των 3,5 τόνων.
- Επ. Ο. Χανίων – Κισσού, από διασταύρωση Χ/Κ «Αγριόλευκες Πηλίου» έως την Ε.Ο Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος), στον Κισσό Μαγνησίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. Ευβοίας:Δημ. Ο. Σταυρού – Αγ. Σοφίας.
Επ. Ο. Αγ. Αθανασίου – Γλυφάδας.

Click4more: Χιόνια πριν την Πρωτοχρονιά στη Β. Ελλάδα! -10 βαθμοί στη Δράμα!
B’ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΠΑΓΕΤΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. Ημαθίας: Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 85ο έως 98ο χλμ.
Επ. Ο. Βέροιας – Χ/Κ Σελίου, από 9ο χλμ. (Δ/ση Ξηρολίβαδου) έως 26ο Χ/Κ Σελίου.
Επ. Ο. Βέροιας – Δασκίου, από 20ο έως 43ο χλμ. (Δάσκιο).
Επ. Ο. Νάουσας – Χ/Κ 3-5 Πηγάδια, από 2ο έως 16ο χλμ., Χ/Κ Πηγάδια.
Επ. Ο. Νάουσας – Σελίου, από το 1ο χλμ. έως το Σέλι.
Επ. Ο. Νάουσας – Ροδοχωρίου, από 2ο έως 14ο χλμ. (Ροδοχώρι).
Επ. Ο. Νάουσας – Αρκοχωρίου.
Επ. Ο. Νάουσας – Δ/νση Σ.Σ. Νάουσας.
Δ.Α. Κιλκίς: Επ. Ο Γουμένισσας (Γρίβα)- Λειβαδίων, από το 5ο χλμ.
Δ.Α. Χαλκιδικής:Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη (ορεινή διάβαση Χολομώντα).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ.Α. Τρικάλων:Ε. Ο. Τρικάλων – Άρτας, από 4ο έως 75ο χλμ.
Επ. Ο. Πύλης – Μεσοχώρας, από 4ο έως 55ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. Ευβοίας: Επ. Ο. Στενής – Στροπόνων.
Δ.Α. Φθιώτιδας:Ε. Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, από 58ο έως 64,7ο χλμ.
Δ.Α. Ευρυτανίας: Ε. Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, από 65ο έως 73ο χλμ. (Σήραγγα Τυμφρηστού).
Π.Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, (θέση Ράχες Τυμφρηστού).
Επ. Ο. Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίτσας, από 12ο έως 24ο χλμ.
Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνάς – Καρδίτσας, από 12ο έως 48ο χλμ. (θέση Βράχος, Σερμιτζέλι και Ζαχαράκι).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. Αχαΐας: Ε.Ο. Καλαβρύτων - Διακοπτού (μέσω Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου).
Ε.Ο. Καλαβρύτων - Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).
Ε.Ο. Καλαβρύτων - Κλειτορίας (μέσω Πριόλιθου).
Ε.Ο. Καλαβρύτων - Χιονοδρομικού Κέντρου.
Ε.Ο. Καλαβρύτων - Αιγίου (μέσω Πτέρης).
Ε.Ο. Καλαβρύτων - Κλειτορίας (μέσω Λουσών).
Ε.Ο. Πούντας – Καλαβρύτων, από 7,700 χ/θ, Άνω Διακοπτό.
Ε.Ο. Αιγίου – Καλαβρύτων, από 11,000 χ/θ, Πυργάκι Αιγίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση για ολόκληρη τη χώρα την Πρωτοχρονιά

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, με πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ανατολικά και τα νότια. Εξασθένηση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο. Παγετός θα σημειωθεί νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός.

Μακεδονία, Θράκη
καιρός: γενικά αίθριος. Νεφώσεις από το απόγευμα στα δυτικά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -06 (μείον έξι) έως 04 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: παροδικές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Από τη νύχτα βροχές στα νησιά του Ιονίου.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 08 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια ορεινά - ημιορεινά μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια βόρειοι 4 με 5 μποφόρ εξασθενούντες μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από -02 (μείον δυο) έως 07 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: νεφώσεις με πρόσκαιρες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 08 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νότια με πρόσκαιρες ασθενείς βροχές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα βόρεια 5 με 6 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ εξασθενούντες μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 06 έως 08 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
καιρός: τοπικές νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις μέχρι το μεσημέρι στα ανατολικά και τα βόρεια και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 02 έως 07 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον τέσσερις) έως 04 βαθμούς κελσίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια