Τότε που η Αθήνα ήταν μια ανθρώπινη πόλη. Φώτο από την Χριστουγεννιάτικη Αθήνα του 1960-70

Το 1960 οι Έλληνες ήταν ένας φτωχός λαός που έκλεινε τις πληγές του και όπως λένε τα στοιχεία της εποχής, δηλαδή η Έκθεση του ΟΟΣΑ, παρουσίαζε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. 

Είχε πληθωρισμό κοντά στο 2%, δηλαδή όσο η Βρετανία, η Γαλλία και η Αμερική. Είχε νομισματική σταθερότητα και τα επιτόκιά της ήταν στο 4,5 % όσο και της Γερμανίας. 

"Τα βασικά αγαθά ήταν φθηνά, καθώς το ψωμί κόστιζε 5 δραχμές το κιλό, το μοσχαρίσιο κρέας 29 δρχ, το λάδι 17 και οι πατάτες μόλις  2 δρχ. το κιλό". 

Η μεγάλη πληγή ήταν η ανεργία και γι΄ αυτόν το λόγο περίπου 50 χιλιάδες Έλληνες αναζήτησαν εκείνη την χρονιά δουλειά στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία. 

Τα φώτα των Χριστουγέννων όμως δεν έσβησαν. Έμειναν αναμμένα και τους περίμεναν. Αυτό ζητά και σήμερα ο πολίτης. Να μη σβήσουν τα φώτα.  Να του δώσουν ένα φωτεινό σημάδι για να μπορέσει να επιστρέψει σε ότι έχτισε στην ζωή. Και επειδή δεν θέλει να χάσει το δρόμο, θέλει όλα τα στολίδια στη θέση τους. Να του θυμίζουν ότι η δοκιμασία είναι προσωρινή. Ακόμα και όταν δεν το πιστεύει, τουλάχιστον να το ελπίζει.... 

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο στην Αθήνα 50 και πλέον χρόνια πριν, διαπιστώνει κανείς ότι η πρωτεύουσα ήταν πιο λαμπερή, πιο καθαρή, πιο γιορταστική από ποτέ! Ο φωτογραφικός φακός, με τα μέσα που υπήρχαν την δεκαετία του '60 έχει καταφέρει να αποτυπώσει - βοηθούντος και του ταλέντου των μεγάλων φωτογράφων Κώστα Μπαλάφα και Δημήτρη Χαρισιάδη - το πόσο διαφορετική ήταν η ατμόσφαιρα της μεγαλούπολης.

Η Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1960 δεν χρειαζόταν τα μεγάλα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην πλατεία Συντάγματος, ούτε τις συναυλίες και τις εκδηλώσεις που γίνονται σήμερα για να "μυρίσουν" Χριστούγεννα. Απλά στιγμιότυπα, καθημερινά, όπως τα δώρα που έδιναν στους τροχονόμους τις μέρες των γιορτών, ή τα βουνά από μελομακάρονα και απο κουραμπιέδες έξω από τα καταστήματα, ήταν αρκετά.

Η Αθήνα πριν από πολλές δεκαετίες δεν χρειαζόταν ειδικά φίλτρα και ειδικό φωτισμό για να γίνει χριστουγεννιάτικη. Το είχε από μόνη της!













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια