4 - 0 χαλαρά η Μπάγερν τον Ολυμπιακό που δεν είχε καμία τελική στο ματς. (βίντεο)

Στο συγκεκριμένο γήπεδο, απέναντι στη συγκεκριμένη ομάδα, ο αντίπαλος γνωρίζει εξ' αρχής ότι προβλήματα και τα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί «γεμίζουν» αρκετά 90λεπτα...
φυσιολογικών αγώνων. Απέναντι στην υπερφυσική Μπάγερν του Γουαρδιόλα, ο αντίπαλος -δεν έχει σημασία το όνομά του- κάνει το σταυρό του, προσπαθεί να κάνει τέλειο ματς, αντίστοιχα περιμένει από τους Βαυαρούς να κάνουν το χειρότερο και έπειτα, αν είναι τυχερός, κοιτάει το ταμπλό μετά το τελικό σφύριγμα για να δει αν έχει «τσιμπήσει» κάτι θετικό. Δυστυχώς για τον Ολυμπιακό, το βράδυ της Τρίτης τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη.

Το ξεκίνημα της γερμανικής ομάδας στο παιχνίδι ήταν copy-paste από τα προηγούμενα εντός έδρας στον όμιλο όταν στο ημίχρονο προηγούνταν 3-0 της Άρσεναλ και 4-0 της Ντινάμο. Η μηχανή λειτουργούσε χωρίς πρόβλημα σε «στροφές» που καθιστούσαν αδύνατη την οποιαδήποτε αντίδραση για τις... θνητές ομάδες, είχε και λίγη τύχη με το μέρος της και όλα πήραν το δρόμο της. Μέσα σε μόλις 20 λεπτά, είχε ήδη εξασφαλίσει μια άνετη νίκη και την πρωτιά στον όμιλο, ρίχνοντας στη συνέχεια τους ρυθμούς της.

Η Μπάγερν μπήκε στον αγωνιστικό χώρο κουβαλώντας μαζί της όλα τα... κλισέ που ακολουθούν τα πρώτα λεπτά των αγώνων της. Αφόρητη πίεση στον αντίπαλο, ταχύτατες εναλλαγές της μπάλας που έφερναν αντίστοιχα συντριπτική κατοχή, αέναη κίνηση χωρίς της μπάλα και πολύ παιχνίδι με τα δύο εξτρέμ: Κομάν και Ρόμπεν.

Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που έκανε το πρώτο σουτ στο ματς, στο 5' με τον Πάρντο -χωρίς να απειλήσει- ακολούθησε ένας ωραίος ομαδικός συνδυασμός των «ερυθρόλευκων» στο 7' με τον Ομάρ να βγάζει τη σέντρα από τα δεξιά και τον Ιντέγε να μην καταφέρει να κοντρολάρει εντός περιοχής, όμως κάπου εκεί το «Allianz Arena» άρχισε να... γέρνει επικίνδυνα.

Στην πρώτη της καλή στιγμή στο ματς, η Μπάγερν ευτύχησε να ανοίξει το σκορ πολύ νωρίς -κάτι που έδιωξε το όποιο άγχος για τους γηπεδούχους και αντίστοιχα φόρτωσε στις πλάτες των παικτών του Ολυμπιακού το φάντασμα μιας πιθανής συντριβής. Το ματς είχε ήδη απλοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό για μια ομάδα που ούτως ή άλλως βρίσκεται στην κορυφή της... τροφικής αλυσίδας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η φάση που έβαλε τα πράγματα στο δρόμο τους, ήταν αυτή του 8', όταν ο Μπόατενγκ δοκίμασε σουτ εκτός περιοχής, ο Ρομπέρτο έκανε λάθος διώξιμο αφού κράτησε «ζωντανή» τη μπάλα στην περιοχή του αντί να απομακρύνει προς το πλάι και ο Ντόουγκλας Κόστα πήρε το ριμπάουντ τον νίκησε με ένα απλό πλασέ για το 1-0.

Μέχρι το 15λεπτο το ματς παιζόταν ουσιαστικά μονάχα γύρω από την περιοχή του Ολυμπιακού και ασχέτως του ότι η Μπάγερν στάθηκε τυχερή στις δύο από τις τρεις φάσεις των γκολ που πέτυχε, ήταν η ομάδα που κυνήγησε με ορθολογικό τρόπο αυτό που τελικά πήρε νωρίς στο παιχνίδι: ένα ξεκάθαρο προβάδισμα για να έχει ένα εύκολο βράδυ. Το 2-0 έγινε στο 16' όταν το σουτ του Κομάν κόντραρε στα πόδια του Μίλερ και του στρώθηκε, με τον Γερμανό επιθετικό να νικά με δυνατό πλασέ τον Ρομπέρτο. Το ματς... έληξε και τυπικά μόλις στο 20', όταν μετά από μια στραβοκλωτσιά του Κομάν η μπάλα κατέληξε στον Ρόμπεν, ο οποίος την έστρωσε με το κεφάλι για τον αμαρκάριστο Μίλερ που απλώς την έσπρωξε στα δίχτυα.

Όσο τυχερή και αν στάθηκε η Μπάγερν σε αυτές τις φάσεις, με τρία γκολ μετά από ισάριθμα σουτ, -ειδικά με τον τρόπο που σημειώθηκαν- το αποτέλεσμα αυτό στο ξεκίνημα του αγώνα ήταν πέρα για πέρα δίκαιο και απόλυτα εναρμονισμένο με την εικόνα του. Ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε ποτέ στο γήπεδο πνευματικά. Παρά τις προσπάθειες του Σίλβα όλη την προηγούμενη εβδομάδα να αποφορτίσει τους παίκτες του από το άγχος, οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο της «Allianz Arena» με τη νοοτροπία τους να έχει ξεπεράσει εμφανώς τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τον υπερβολικό σεβασμό προς τον αντίπαλο από τον φόβο. Λογικό θα πει κανείς, ωστόσο ο Μάρκο Σίλβα δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από το ότι η ομάδα του εγκατέλειψε τη μάχη πριν ουσιαστικά αυτή ξεκινήσει.

Μετά το 3-0 ακολούθησαν δύο καλά σουτ από Ντόουγκλας Κόστα και Μίλερ άουτ, με τους Γερμανούς να ρίχνουν τον ρυθμό τους μετά το 20'-25'. Στο 32' έχασε και τον Ρόμπεν που -ω, τι έκπληξις- αποχώρησε με πρόβλημα στον δεξί μηρό και κάπως έτσι το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε χωρίς να απειληθεί περισσότερο η εστία του Ρομπέρτο. Στο 44' ο Ολυμπιακός είχε μια καλή στιγμή με το απευθείας φάουλ του Μιλιβόγεβιτς να περνάει άουτ.

Η πορεία του αγώνα ήταν προδιαγεγραμμένη από νωρίς. Στο δεύτερο ημίχρονο, ελάχιστα άλλαξαν ως προς την εικόνα που είχε το παιχνίδι στα τελευταία 20 λεπτά του πρώτου 45λεπτου. Η Μπάγερν είχε τον απόλυτο έλεγχο του τι συνέβαινε πάνω στο χορτάρι, ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να απειλήσει και να επιτεθεί ορθολογικά, αν και για να είμαστε δίκαιοι, για να συμβεί κάτι τέτοιο κόντρα στη Μπάγερν ο αντίπαλος θα πρέπει με κάποιο τρόπο να πάρει τη μπάλα από τα πόδια της.

Χαρακτηριστικό του τι είδους... μηχανή είναι η Μπάγερν είναι το ότι ακόμη και όταν έμεινε με παίκτη λιγότερο με την απευθείας αποβολή του Μπαντστούμπερ στο 52' για φάουλ στον Ιντέγε που έφευγε μόνος απέναντι στον Νόιερ σε αντεπίθεση, δεν άλλαξε το παραμικρό. Η ομάδα του Γουαρδιόλα κάνει ακριβώς το ίδιο παιχνίδι με 11, με 10, πιθανώς και με ακόμη λιγότερους παίκτες.

Η πρώτη καλή στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο ήταν το απευθείας φάουλ του Κόστα που πέρασε ελάχιστα άουτ, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση ο Ρομπέρτο τον νίκησε στο τετ-α-τετ, διορθώνοντας το τραγικό λάθος του Μιλιβόγεβιτς. Στο επόμενο λεπτό, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μια καλή στιγμή με το σουτ του Ιντέγε από καλή θέση να περνάει άουτ, έπειτα από εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Μαζουακού.

Παίζοντας με παίκτη παραπάνω, ο Ολυμπιακός έκανε ότι μπορούσε. Πίεσε όσο ήταν δυνατό, όμως δεν βρήκε κλασικές ευκαιρίες προ του Νόιερ. Σα να μην έφτανε αυτό, η Μπάγερν αύξησε τον δείκτη του σκορ στο 4-0 στο 70', σε μια φάση που κοίμισε την άμυνα των νταμπλούχων Ελλάδας. Ο Λαμ έκανε τη σέντρα, ο Μίλερ πάσαρε με το κεφάλι για τον Κομάν και αυτός με νέα κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Οι Γερμανοί, με εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας δεν αντιμετώπισαν το παραμικρό πρόβλημα στη συνέχεια, γεγονός στο οποίο βοήθησαν πάντως και τα πολλά λάθη του Ολυμπιακού στη μεσαία γραμμή. Το ματς ολοκληρώθηκε με δύο ακόμη ευκαιρίες για τη Μπάγερν, όταν πια οι παίκτες του Σίλβα είχαν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια. Ωστόσο, ο Ρομπέρτο στάθηκε στο ύψος του, διώχνοντας πρώτα το σουτ του Κίμιχ στο τετ-α-τετ αλλά και αυτό του Μίλερ στις καθυστερήσεις.

Τα γκολ του αγώνα





ATM: Το ταμείο του αγώνα
Ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλισέ είναι αδύνατο να αποφευχθεί: το παιχνίδι δεν αντέχει σε κριτική. Όποιος κάνει στα... σοβαρά κριτική για το τι πήγε στραβά στον Ολυμπιακό σε αυτό το ματς, ελάχιστα πράγματα καταλαβαίνει από ποδόσφαιρο. Για οποιαδήποτε ομάδα στον πλανήτη -πλην Μπαρτσελόνα- ισχύει το ίδιο: αν φύγει από το Μόναχο χωρίς σκορ-ρεκόρ, ξεχνάει το ματς στο αμέσως επόμενο λεπτό και συνεχίζει την μάχη της για τους επόμενους στόχους. Ότι είναι αναγκασμένοι να κάνουν και οι «ερυθρόλευκοι» στο τελευταίο ματς του ομίλου. Η Μπάγερν δεν παίζεται και ο πρωταθλητής Ελλάδας προφανώς δεν αποτελεί εξαίρεση.

ΕURO GROUP: Αυτοί που έκριναν το ματς
Το ματς δεν το έκριναν πρόσωπα. Το έκρινε η χαώδης διαφορά της Μπάγερν σε όλα τα επίπεδα από όλες τις υπόλοιπες -πλην μιας- ευρωπαϊκών ομάδων αυτή την εποχή.

GREXIT: Ο χειρότερος του αγώνα
Θα ήταν αδικία για οποιονδήποτε να φύγει από το γήπεδο με την ταμπέλα του χειρότερου. Τηρουμένων των αναλογιών, οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν ότι μπορούσαν απέναντι σε μια μηχανή του... πολέμου. Έγιναν ατομικά λάθη; Προφανώς. Πως γίνεται να αποφευχθούν κόντρα σε μια ομάδα όπως αυτή είναι το ερώτημα.

CAPITAL CONTROL: Ο έλεγχος των διαιτητών
Μια άριστη διαιτησία από το σουηδικό τιμ. Κανένα απολύτως πρόβλημα, σε μια βραδιά που ούτως ή άλλως όλες οι φάσεις ήταν ξεκάθαρες.

PLAN B: Η προετοιμασία των προπονητών
Ο Γουαρδιόλα κατέβασε τη Μπάγερν με την 128η διαφορετική ενδεκάδα στα 129 ματς που έχει καθίσει στον πάγκο της βαυαρικής ομάδας! Ο Νόιερ ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, Ραφίνια αριστερά και Λαμ δεξιά στην άμυνα, αντίστοιχα, με δίδυμο στόπερ τους Μπαντστούμπερ και Μπόατενγκ. Ο Βιδάλ ήταν το «εξάρι» ακριβώς μπροστά από την άμυνα, με τους Ντόουγκλας Κόστα και Μίλερ σαν κεντρικά χαφ. Αριστερό εξτρέμ ήταν ο Κομάν, δεξί ο Ρόμπεν και σέντερ φορ ο Λεβαντόφσκι.
Από την πλευρά του, ο Μάρκο Σίλβα παρέταξε έναν πιο αμυντικογενή Ολυμπιακό σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, χωρίς κλασικό «δεκάρι» αλλά με τρεις κεντρικούς χαφ. Ο Ρομπέρτο ήταν στο τέρμα, Ντα Κόστα-Σιόβας στα στόπερ, αριστερά στην άμυνα ο Μαζουακού και δεξιά ο Ομάρ. Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι και Καμπιάσο ήταν η τριάδα στη μεσαία γραμμή, με τον Σεμπά στα αριστερά, τον Πάρντο δεξιά και «κορυφή» τον Ιντέγε.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Μπάγερν Μονάχου (Πεπ Γουαρδιόλα): Νόιερ, Ραφίνια, Μπαντστούμπερ (58’ κόκκινη), Μπόατενγκ, Λαμ, Βιδάλ, Κομάν, Κόστα (72’ Μαρτίνεθ), Ρόμπεν (33’ Κίμιχ), Μίλερ, Λεβαντόφσκι (58’ Μπενατιά).

Ολυμπιακός (Μάρκο Σίλβα):  Ρομπέρτο, Ντα Κόστα, Ομάρ (75’ Σαλίνο), Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι (67’ Φορτούνς), Καμπιάσο, Πάρντο (67’ Ερνάνι), Σεμπά, Ιντέγε.
Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)
Βοηθοί: Ματίας Κλασένιους (Σουηδία)
Τέταρτος: Ντάνιελ Βέρνμαρκ (Σουηδία)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια