Μας πήρε στο ψιλό και ο Γιούνκερ: Εμείς προτείναμε στον Τσίπρα πιο χαλαρή συμφωνία αλλά αυτός κατάφερε και πήρε την πιο σκληρή.

Περίγελος της Ευρώπης γίναμε για ακόμη μια φορά. 
Ο Γιούνκερ "δίνει" ξερά τον Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου που μας έφεραν το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο. Λέει πως ο Αλέξης κατόρθωσε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να φορτώσει μια πιο σκληρή συμφωνία από αυτή που του προτείναμε, τον Ελληνικό λαό.


Κάποιος να πει του Γιούνκερ ότι η χώρα μας έχει δέκα "λύκους" που αποφασίζουν για τα "γίδια" που κατοικούν σε αυτόν τον τόπο. Όντα χωρίς καμία λογική που πεινούν αλλά συνεχίζουν να εμπιστεύονται τους λύκους.


Η συμφωνία που απέρριψαν οι Έλληνες με το δημοψήφισμα ήταν πολύ καλύτερη από αυτή που υπέγραψε τελικά η κυβέρνησή τους, λέει ο πρόεδρος της Κομισιόν, περιγράφοντας με σκεπτικισμό, αλλά και έκπληξη το παρασκήνιο των δραματικών ημερών του περασμένου Ιουλίου

Έκπληκτος με τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος και της συμφωνίας με τους εταίρους δηλώνει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας στην γαλλική τηλεόραση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε στο γαλλο-γερμανικό δίκτυο ARTE, στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα και αναφέρθηκε σε πολύ σημαντικές λεπτομέρειες της περιόδου που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. Στην τηλεοπτική αυτή εκπομπή άλλωστε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως 15 από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει πως καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν ένα «προσωρινό Grexit».


Ο κύριος Γιούνκερ, εκφράζοντας τις πιο βαθιές του σκέψεις, χαρακτηρίζει «κυνική» την ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως λέει με έντονα σκωπτική διάθεση, απέρριψε την δική του πρόταση, οδήγησε τον ελληνικό λαό σε ένα δημοψήφισμα με «φόντο μια αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα» και ένα μήνα αργότερα πρότεινε η ίδια μια πολύ χειρότερη συμφωνία με τους εταίρους. Αυτό λέει, με μια δόση ειρωνίας ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, είναι ένα «εκπληκτικό κατόρθωμα»!


Στο ίδιο ντοκιμαντέρ ο Πιερ Μοσκοβισί αποκαλύπτει ποιο ήταν το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αποδείχθηκε από τις κινήσεις της κατά το εξάμηνο των διαπραγματεύσεων: «Ήθελαν να εξαντλήσουν το χρόνο, θεωρώντας ότι το Grexit θα μας τρομάξει και θα υποχωρήσουμε. Ο Βαρουφάκης δεν ερχόταν για να διαπραγματευτεί», σημειώνει ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, ένας από τους πρωταγωνιστές των ημερών, που στέκεται ιδιαίτερα και στον ρόλο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, επισημαίνοντας πως ήταν εκείνος που δεν «άφηνε» τον Τσίπρα να διαπραγματευτεί.


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player 


Για τον κύριο Γιούνκερ, πάντως, τα πράγματα δεν ήταν καν τόσο ξεκάθαρα. Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορεί να διακρίνει «σχέδιο» πίσω από τις κινήσεις των Ελλήνων πολιτικών κατά τις διαπραγματεύσεις. «Πιστεύω πολύ ειλικρινά, μετά από όσα ζήσαμε πως η Ελλάδα δεν είχε στρατηγική, την σχεδίαζαν μέρα με τη μέρα», επισημαίνει ο κύριος Γιούνκερ, «σφάζοντας με το βαμβάκι», μόλις τρεις μήνες μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου την πολιτική στρατηγική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του.

protothema

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια