Ομιλία Ολάντ στην Βουλή με μηνύματα για πολλούς αποδέκτες....

Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, πήγε στη Βουλή για να εκφωνήσει ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια οι δυο ηγέτες θα περπατήσουν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου για να φτάσουν στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου θα γευματίσουν.


"Για κάθε Ευρωπαίο, η Βουλή της Ελλάδας είναι σύμβολο Δημοκρατίας"


 "Να μη θιγεί το δικαίωμα των οικογενειών της Ελλάδας να έχουν στέγη"

Η ομιλία του Ολάντα στην Βουλή των Ελλήνων είχε πολλά καρφιά για την Γερμανία και πολλά χάδια για την Ελλάδα και τον Τσίπρα.

«Κατ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα θερμά σας λόγια, για τα συλλυπητήριά σας για την καταστροφή που έπληξε την χώρα μου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία γνωρίζει τέτοιες καταστροφές. Κι εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει αλληλεγγύη. Αυτό που μας ενώνει είναι οι κοινές μας αξίες. Νιώθω συγκίνηση που μου δίνετε το δικαίωμα να πάρω τον λόγο εδώ. Για κάθε Ευρωπαίο η Βουλή της Ελλάδας είναι ένα σύμβολο. Από εδώ η δημοκρατία μπόρεσε να ξεπεράσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η δημοκρατία είναι πάντα αγώνας. Στην Ελλάδα χρειάστηκαν γενιές για να εδραιωθεί η δημοκρατία»

Και συνέχισε: «Είστε οι συνεχιστές της εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο. Αντισταθήκατε στο ναζισμό, στον φασισμό. Η Γαλλία στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας της. Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα με το αεροσκάφος του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν».

«Έρχομαι σήμερα στην Ελλάδα για να χαιρετίσω το δίδαγμα δημοκρατίας που μας δώσατε τους τελευταίους μήνες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θέλει να κρατήσει την τύχη της στα χέρια της. Πρέπει να απευθυνθούμε στην ευφυΐα και όχι στον φόβο των πολιτών. Η δημοκρατία είναι ο διάλογος, το ανοικτό πνεύμα και η πρόοδος», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος

«Πρέπει πραγματικά να στηρίξουμε την δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός πήρε τον λόγο 3 φορές τους τελευταίους μήνες. Και η Ευρώπη σας κοιτούσε. Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων», είπε ακόμα.

Αναφερόμενος στην συμφωνία της 13ης Ιουλίου, επαίνεσε τον πολιτικό κόσμο της χώρας για την ομοψυχία που έδειξε. «Εσείς πιστέψατε στην ευρωπαϊκή ιδέα και όλοι αυτοί που σας συμβούλευαν να φύγετε προσωρινά από την ευρωζώνη δεν τους ακούσατε».

«Υποστηρίξατε την ιδιαιτερότητά σας χωρίς να απομονωθείτε. Προστατεύσατε την Ευρώπη από αναταραχές που θα μπορούσαν να την έχουν αποσταθεροποιήσει. Η Ελλάδα μπορεί σήμερα να ανακάμψει. Εκφράζω την στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα. Το 1/4 του εθνικού πλούτου έχει καταστραφεί. Οι πιο αδύναμοι έχουν πληγεί περισσότερο. Δεν σας εκφράζω συμπόνοια αλλά στήριξη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

«Δεσμεύομαι ως Γάλλος και ως Ευρωπαίος. Είμαι προοδευτικός. Από την αρχή στήριζα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε ευρωζώνη και θα έχανε κάθε νομιμότητα», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε και πάλι αναφορά στη νύχτα της 12ης Ιουλίου λέγοντας ότι πολλές φορές χρειάζονται ώρες διαπραγματεύσεων. «Χρειάζονται ώρες για να κατανοήσεις κάποια πράγματα. Η πειθαρχία δεν αρκεί. Όταν μπήκα εκείνο το βράδυ της Συνόδου Κορυφής κοίταξα τους συναδέλφους μου και δεν ήμουν σίγουρος αν θα μπορούσα να τους πείσω. Και νωρίς το πρωί όταν υπήρχαν αμφιβολίες, τους ένιωσα ανήσυχους. Για τις συνέπειες να μην παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ. Χρειάστηκαν επιχειρήματα και θέλω να χαιρετίσω την στάση του Αλέξη Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην συμφωνία είπε ότι «χρειάζεται αλληλεγγύη της Ευρώπης αλλά και θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Υπάρχουν τα 35 δισ ευρώ για τις επενδύσεις. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την αξιολόγηση των δεσμεύσεών της. Αυτό που γράφτηκε στην συμφωνία είναι καθοριστικό. Για να μην θιγούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των οικογενειών της Ελλάδας. Και άκουσα το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης», είπε ο Ολάντ.

«Θα παραμείνουμε στο πλευρό σας, είπε ακόμα ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι υπάρχει δεσμός μεταξύ των δυο χωρών. Ένας δεσμός ιστορικός. Οι ηγέτες της Γαλλίας στήριξαν τον δεσμό των δυο χωρών μας», είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι στηρίζει όλες τις προσπάθειες για την επίλυσή του.

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια αγορά και κανόνες αλλά μια κοινή ιδέα», είπε ο κ. Ολάντ. 

Για την οικονομία είπε ότι θα κάνει έκκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν. Είπε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να επιστρέψουν οι επενδύσεις. Θέλω να αποκτήσουν εμπιστοσύνη οι Γάλλοι επιχειρηματίες στην οικονομία της Ελλάδας, είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να γίνει η Γαλλία η πρώτη χώρα υποδοχής Ελλήνων φοιτητών», είπε ακόμα ο κ. Ολάντ. 

Η Γαλλία θα στηρίξει οικονομικά και τεχνικά την Ελλάδα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Όλα αυτά τα θέματα είναι ευαίσθητα και η Γαλλία είναι διατεθειμένη να σας βοηθήσει στην διατήρηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους. 

Ο κ.Ολάντ είπε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στις ροές των προσφύγων. 

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες μπροστά σε αυτή την ροή προσφύγων. Αυτοί που αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη σήμερα την ζητούν. Και καλά κάνουν. Η Ελλάδα είχε δίκιο όμως όταν ζητούσε αλληλεγγύη».

«Υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη που δεν γνωρίζουν την γεωγραφία και συνειδητοποίησαν ότι η Ελλάδα είναι στο Νότο και είναι δίπλα στην Τουρκία», είπε αφήνοντας αιχμές για την Γερμανία. 

Ο κ. Ολάντ έκανε λόγο για την δημιουργία hot spots. Δεν μπορούμε είπε να αφήσουμε να περνάνε από την Τουρκία άτομα που δεν πρέπει να περάσουν στην Ευρώπη. Η κα Μέρκελ πήγε στην Τουρκία και στο όνομα της Ευρώπης ξεκίνησε την συνεργασία. Η Γαλλία θα διαθέσει προσωπικό και μέσα για να στηρίξει την Ελλάδα».

«Στην Ελλάδα και στα ελληνικά κρίση σημαίνει όχι μόνο κρίση αλλά και το ρήμα που σημαίνει αξιολογώ και αποφασίζω. Εγώ πιστεύω στην αναγέννηση και η Γαλλία θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί».

«Θα πρέπει να λειτουργήσουμε με βαθιά πιστεύω. Δεν είμαι υπέρ αυτών που θέλουν να περιχαρακωθούν και να υψώσουν τείχη. Θα ήθελα να μην καταφεύγει κανείς στον φόβο. Θα ήθελα να διδαχθούμε για το πως η οικονομική και κοινωνική κρίση οδήγησε σε ρήγματα».

Έκανε λόγο για επενδυτικά σχέδια πέρα από το σχέδιο Γιούνκερ. 

Καταχειροκροτήθηκε: Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία μας 
Με τη ολοκλήρωση της ομιλίας του στην Βουλή ο κ. Ολάντ είπε για ακόμα μια φορά ότι θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη και την στήριξή του στην Ελλάδα. «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία μας» είπε και καταχειροκροτήθηκε!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια