Συζητούν την πρόταση Γιουνκέρ και θα υπογράψουν όλοι μαζί την ανακοίνωση εκτός του Κ.Κ.Ε.

Νέα διακοπή στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών γύρω στις 2:30 το μεσημέρι, προκειμένου ο πρωθυπουργός να έχει τηλεφωνική συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να παρουσιάσει τις προτάσεις της Ελλάδας στην αυριανή συνεδρίαση της Συνόδου της Ευρωζώνης....

 Νωρίτερα, η σύσκεψη είχε επίσης διακοπεί για λίγα λεπτά προκειμένου να υπάρξει τηλεφωνική επιικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι παρών στο τηλεφώνημα ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, ο κύριος Τσίπρας είχε συνομιλία και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι στη συζήτηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 και διαρκεί για σχεδόν πέντε ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ως βάση συζήτησης την πρόταση Γιούνκερ. Αναπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συζητείται να συνταχθεί κείμενο επιστολής το οποίο θα υπογράφουν όλοι (πλην του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα) όπου θα διαβεβαιώνουν πως η ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Λίγο μετά τη 1 στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος αποχώρησε σχεδόν δύο ώρες αργότερα, δηλώνοντας ότι είχαν μια συζήτηση για τρέχοντα και άλλα θέματα με τον πρωθυπουργό.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε με ΙΧ ο Πάνος Καμμένος, όπως και η Φώφη Γεννηματά που ακολούθησε, ενώ πεζή έφτασαν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δέκα λεπτά μετά τις 10 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο Πρωθυπουργός και λίγα λεπτά μετά στην αίθουσα της συνεδρίασης μπήκε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη μια πλευρά του τραπεζιού έκατσαν o πρωθυπουργός με τον Πάνο Καμένο και τον Δημήτρη Κουτσούμπα και από την άλλη κάθισαν Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά. 

Πώς φτάσαμε στη σημερινή σύσκεψη
Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μόλις οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του να συγκαλέσει το Συμβούλιο. Στην συνάντηση με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει είναι να σφυρηλατήσουμε την ενότητα και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις  για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος προσδιορίζεται από τους όρους της διεξαγωγής του και ότι «η Ελλάδα ήταν και  θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ουδείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά τη λαϊκή ετυμηγορία που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία». 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια