ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Σε δίκη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο ειδικό Δικαστήριο...

Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο ο πρώην υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου 
Απαλλάσσονται οι τρεις συγγενείς του - Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία δίκης 
Για ποια υπόθεση είχαν παραπεμφθεί στο παρελθόν 4 υπουργοί

Με αμετάκλητο βούλευμα του δικαστικού....
συμβούλιου του Ειδικού Δικαστηρίου παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Δεν παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο τα συγγενικά του πρόσωπα ως συμμέτοχοι (μη πολιτικά πρόσωπα) για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατά πλειοψηφία (4-1) είναι αντιμέτωπος με τα αδικήματα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας και δεν παραπέμπεται ομόφωνα για παράβαση καθήκοντος.

Αντίθετα, δεν παραπέμπονται η εξαδέρφη του, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης (σύζυγος της εξαδέλφης τού πρώην υπουργού, Μαρίνας) που αρχικά βαρύνονταν με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη νόθευση δημοσίου εγγράφου, που αποδίδεται ότι διέπραξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Η δίκη πρέπει να ξεκινήσει εντός του επόμενου διμήνου από σήμερα και ο πρόεδρος της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση θα κληρώσει μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Πρώτη παραπομπή υπουργών στην υπόθεση Κοσκωτά
Σημειώνεται ότι οι προηγούμενοι υπουργοί που είχαν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ήταν ο Μένιος Κουτσόγιωργας, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο Γιώργος Πέτσος και ο Δημήτρης Τσοβόλας για την υπόθεση Κοσκωτά. 

Τελικά, δεν είχε δικαστεί ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ο οποίος είχε ήδη εκλεγεί Ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 1989, με συνέπεια να τον καλύπτει η ευρωβουλευτική ασυλία, η οποία δεν άρθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
Ένα μήνα μετά την έναρξη της δίκης ο Μένιος Κουτσόγιωργας έπαθε εγκεφαλικό τη στιγμή που είχε το λόγο εντός της αίθουσας. Εξέπνευσε στο νοσοκομείο μία εβδομάδα αργότερα. 

Ο Δημήτρης Τσοβόλας καταδικάστηκε για απιστία περί την υπηρεσία και για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (για τη ρύθμιση των χρεών των Γιώργου Κοσκωτά και Σωκράτη Καλκάνη). Του επιβλήθηκε φυλάκιση 2 1/2 ετών (εξαγοράσιμη προς 1.000 δραχμές τη μέρα) και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Ο Γιώργος Πέτσος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών με διετή αναστολή και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια