Αυτά τα παρεξηγημένα "ψαράκια" οι Καρχαρίες είναι πανέξυπνα ζώα και έχουν και ....φίλους !!!

Μια ομάδα επιστημόνων στο μικρό νησάκι Bimini στις Μπαχάμες έχει βαλθεί να αποκαλύψει τα μυστικά των καρχαριών, του πιο παρεξηγημένου όντος στο κόσμο.
Με επικεφαλής τον Samuel 'Doc' Gruber, η ομάδα έχει εγκατασταθεί στο νησί και μελετά τους καρχαρίες, θέλοντας να μάθει περισσότερα για εκείνους. Τι έχουν μάθει μέχρι τώρα; Λοιπόν, ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι τώρα για τους καρχαρίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι....
μια "άμυαλη φονική μηχανή". Οι καρχαρίες έχουν προσωπικότητα. Κοινωνικοποιούνται, επιλέγουν κολλητούς φίλους και δημιουργούν πολύπλοκα κοινωνικά δίκτυα. 

Μπορούν μάλιστα να εκπαιδευτούν από τους ανθρώπους για να ολοκληρώσουν απλές εργασίες πολύ πιο γρήγορα από τα κουνέλια ή τις γάτες και διατηρούν τη γνώση που έμαθαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, οι καρχαρίες μπορούν να διδάξουν σε άλλους νέα κόλπα: πως να βρίσκουν τροφή, να ξεχωρίζουν τα αρπακτικά και να σαγηνεύουν το αντίθετο φύλο. Όπως οι θαλάσσιες χελώνες έτσι και οι καρχαρίες μπορούν να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις και να ξαναγυρίσουν πίσω στο μέρος όπου γεννήθηκαν , ξανά και ξανά. Οι περισσότεροι δεν χρειάζεται να κολυμπούν για να επιβιώσουν, ενώ έχουν αυξημένη όραση και αισθάνονται το πόνο. Μάλιστα, ακόμα και οι πιο τολμηροί κινδυνεύουν να πεθάνουν πριν την ενηλικίωση.

Γιατί πρέπει να τα γνωρίζουμε όλα αυτά; Γιατί σκοτώνουμε περί τα 100 εκατ. καρχαρίες κάθε χρόνο. Οι καρχαρίες προσφέρουν ισορροπία στο οικοσύστημά μας καθώς σταματούν τα θαλάσσια ζώα που ανήκουν στη μεσαία τροφική αλυσίδα να αναπαράγονται, ενώ τρέφονται με τα πιο αδύναμα, άρρωστα και αργά ψάρια, βοηθώντας να διαδοθούν ασθένειες, ενισχύοντας το γονιδιακό απόθεμα των αρπακτικών. Για αυτό και οι επιστήμονες, θεωρούν τους καρχαρίες ως το είδος "κλειδί" για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Οι εν λόγω επιστήμονες, πιάνουν καρχαρίες, τους βάζουν τσιπάκια, τους αφήνουν ελεύθερους, και εν συνεχεία παρακολουθούν τις κινήσεις τους, ελπίζοντας να καταλάβουν περισσότερα για τη συμπεριφορά τους.

πηγή: independent.co.uk

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια