Μετά τις "πιέσεις" Κέρι αποδέχθηκαν οι ισραηλινοί μόνο 12 ώρες κατάπαυση του πυρός - Στους 900 οι νεκροί.....

Ξεκίνησε από τις 7 το πρωί - Διεθνής Σύνοδος με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ των των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, του Κατάρ και της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον για μόνιμη λύση

Από τις 7 το πρωί ξεκίνησε στη Λωρίδα της Γάζας κατάπαυση του πυρός που θα ισχύσει για 12 ώρες - μέχρι τις 7 το απόγευμα. Την απόφαση....

αυτή πήρε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την οποία και ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Σήμερα το πρωί, εξάλλου, θα διεξαχθεί στο Παρίσι μια διεθνής σύνοδος με στόχο να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατόν», όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής μια διπλωματική πηγή.


Όπως έχει γίνει γνωστό στη συνάντηση θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, του Κατάρ, αλλά και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.


Την Παρασκευή είχε εξελιχθεί ένα διπλωματικό θρίλερ με το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ να απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας που πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.


Ωστόσο ο Κέρι σε δηλώσεις του από το Κάιρο είπε ότι το Ισραήλ δεν απέρριψε κάποιο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας, αλλά μόνο κάποιες διατυπώσεις, καθώς δεν του είχε υποβληθεί κάποια επίσημη πρόταση.


Αποκάλυψε μάλιστα ότι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο συνομίλησε με τον Νετανιάχου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για απόρριψη του σχεδίου από το Ισραήλ είναι λανθασμένες.


Μιλώντας από το Κάιρο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε κάνει λόγο για σοβαρή πρόοδο στις διπλωματικές προσπάθειες για μια εκεχειρία στη Γάζα και δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εργαστεί ώστε να βρεθεί μια λύση και ζήτησε να κηρύξουν οι δύο πλευρές επταήμερη εκεχειρία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπήρξαν διαφωνίες όσον αφορά στη «διατύπωση» για την εκεχειρία.


Στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Κέρι ήταν και ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ο οποίος έκανε έκκληση για επταήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που όπως είπε μπορεί να ξεκινήσει με μια 12ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί.

protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια