Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα βλέπουμε επτασφράγιστα μυστικά βαμμένα με αίμα

Ο υπολογιστής με το συρματόσχοινο που δεν βρέθηκε ποτέ 
Ο επιχειρηματίας με το παρατσούκλι "Γέρος" που έδινε πληροφορίες στην 17Ν
Υπάρχει ακόμα η ιστορική λαστιχένια σφραγίδα της τρομοκρατικής οργάνωσης;
Κεφάλαια - φωτιά από το βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα

Περίπου 12 χρόνια έχουν περάσει από εκείνο το βράδυ του Ιουνίου του 2002 όταν ο Σάββας Ξηρός έπεφτε βαριά τραυματισμένος από την έκρηξη τις βόμβας που κρατούσε στα χέρια του στο Λιμάνι του Πειραιά. Ήταν η αρχή του τέλους για την «17Ν», και η αποκάλυψη των μυστικών της οργάνωσης «φάντασμα».

Δώδεκα χρόνια μετά, το βιβλίο του Δ. Κουφοντίνα έρχεται να ενισχύσει την άποψη που κυριαρχεί όλο αυτό το διάστημα. 

Η Αντιτρομοκρατική τελικά δεν είχε μάθει όλα τα μυστικά τις οργάνωσης. Το ιστορικό 45αρι που δεν βρέθηκε ποτέ, η πρώτη ιστορική λαστιχένια σφραγίδα, ο «Γέρος» επιχειρηματίας που «έδινε» πληροφορίες στην οργάνωση για την ελίτ τις Ελληνικής κοινωνίας και ο ογκώδης ηλεκτρονικός υπολογιστής με τις εκατοντάδες αποθηκευμένες πληροφορίες, είναι μερικά από τα καλά φυλαγμένα μυστικά τις οργάνωσης «φάντασμα».

Ας πάρουμε όμως ένα ένα τα «μυστικά»

Το ιστορικό 45άρι δεν βρέθηκε ποτέ. Είναι το όπλο με το οποίο πραγματοποιηθήκαν οι πρώτες μεγάλες δολοφονίες τις οργάνωσης, όπως αυτή του Γουέλς και του Μάλιου. Μια πρώτη απάντηση που είχαν δώσει την εποχή εξάρθρωσης τις «17Ν» οι Αξιωματικοί τις Αντιτρομοκρατικής ήταν πως το όπλο είχε «χαλάσει» και η οργάνωση το είχε εξαφανίσει.
Μάλιστα το 2005 η Αντιτρομοκρατική είχε «εισβάλει» σε σπηλιά κοντά στα Λιμανάκια τις Βουλιαγμένης, καθώς είχαν πληροφορίες πως εκεί ήταν θαμμένο το 45αρι με την ιστορική σφραγίδα.
Δεν βρέθηκε το παραμικρό: «…το όπλο πρέπει να το πέταξαν στην θάλασσα ενώ την σφραγίδα ή την κατέστρεψαν ή την έχει κρύψει ο Κουφοντίνας, ως παρακαταθήκη για το μέλλον», λέει με νόημα στo «Newsit» αστυνομικός που είχε παίξει ενεργό ρόλο στην εξάρθρωση τις οργάνωσης.

Το ιστορικό 45αρι τις «17Ν», στην ουσία αποτελούσε «περιουσία» του ΕΛΑ, τις «μητρικής» οργάνωσης του λεγομένου «Ελληνικού Αντάρτικου Πόλης», και είχε κλαπεί το 1974 από το στρατόπεδο τις Ελευθερούπολης στην Καβάλα. Οι πληροφορίες το θέλουν να φθάνει στα χέρια τις πρώτης ομάδας που αποτέλεσε των αρχικό πυρήνα τις «17Ν» ως δανεικό και στην συνέχεια, «αυτοδικαίως» είχε «απαλλοτριωθεί» από τους ίδιους ανθρώπους, οι οποίοι πια το θεωρούσαν την ταυτότητα τις οργάνωσης τους, ενώ παράλληλα δεν δίστασαν να «απαλλοτριώσουν» κι άλλα υλικά από την αποθήκη του ΕΛΑ, όταν οι δρόμοι των δυο οργανώσεων είχαν χωρίσει οριστικά.

Ο υπολογιστής…

Ο Δ. Κουφοντίνας κάνει λόγο στο βιβλίο του για έναν ογκώδη υπολογιστή που ήταν εγκατεστημένος σε ένα από τα δωμάτια τις γιάφκας του Παγκρατίου στην οδό Δαμάρεως και είχε αποθηκευμένο στους δυο σκληρούς του δίσκους, μεγάλο όγκο πληροφοριών για την «17Ν» και τις ενέργειες της μέχρι εκείνη την εποχή.
Μάλιστα και σύμφωνα με τα γραφόμενα του Δ. Κουφοντίνα, η πόρτα που άνοιγε το δωμάτιο με τον υπολογιστή της οργάνωσης είχε σύστημα ασφαλείας με ένα συρματόσκοινο, που έπρεπε να το τραβήξεις προς μια συγκεκριμένη φορά, προκειμένου να απασφαλίσει η πόρτα.

Οι αστυνομικοί που μπήκαν τον Ιούλιο του 2002 στην γιάφκα της οδού Δαμάρεως, υπολογιστή και πόρτα με συρματόσκοινο δεν βρήκαν. Αντιθέτως είχαν διαπιστώσει την προσπάθεια κάποιου ατόμου να εξαφάνιση στοιχεία, ενώ παράλληλα «ιδίοις όμασι» είχαν δει τους αντίθετους μηχανισμούς στα ντουλάπια του διαμερίσματος. Ήταν ένα κόλπο των μελών της οργάνωσης, ώστε το ντουλάπι να φαίνεται σφραγισμένο και να το ανοίγει μόνο οποίος γνώριζε την αλλαγή στο μηχανισμό.
Κατά συνέπεια αποκαλύπτεται πλέον δια της γραφίδας του Δ. Κουφοντίνα ότι η «17Ν» είχε κι άλλα μυστικά, καλά κρυμμένα.

Ο «γέρος»

Πολλά είχαν γράψει για την δράση της «17Ν» όταν η οργάνωση ήταν ενεργή. Ξένοι εκπαιδευμένοι κομάντος, πληρωμένοι επαγγελματίες δολοφόνοι από το εξωτερικό, Άραβες τρομοκράτες και στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων, αλλά και επιχειρηματίες που προωθούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, ήταν μερικά από τα ρεπορτάζ των αστυνομικών συντακτών για τις «αποκαλύψεις» στα κρυμμένα μυστικά τις οργάνωσης, μέχρι που ήρθε η εξάρθρωση και είδαμε όλοι τα αδέλφια Ξηρού, τον Κουφοντίνα και τον Γιωτοπούλο.
Μήτε κομάντος και πληρωμένοι επαγγελματίες πιστολέρο, μήτε επιχειρηματίες, οι Άραβες τρομοκράτες. Άνθρωποι τις διπλανής πόρτας, τα μέλη τις οργάνωσης.
Κι όμως έπειτα από 12 χρονια, ο Δ. Κουφοντίνας με το βιβλίο του ανοίγει άλλη μια πόρτα στην κρύπτη των μυστικών τις οργάνωσης, χωρίς όμως να αφήνει να περάσει άπλετο φως.
Στο βιβλίο του ο «Λουκάς» ή «Αντώνης» στα πρώτα χρόνια ένταξης του στων ΕΛΑ, και στην συνέχεια στην «17Ν», κάνει λόγο για ένα επιχειρηματία που αναζήτησε τα μέλη τις οργάνωσης και δέχτηκε να τους δίνει πληροφορίες, ενώ έκανε βόλτες τον Κουφοντίνα με το ακριβό του αυτοκίνητο, στις καλές συνοικίες τις Αθήνας. Ο «Γέρος» όπως των ονομάζει ο «Λουκάς», έχει πια πεθάνει και το όνομα του δεν το αποκαλύπτει.

Ποια είναι όμως η άποψη των αστυνομικών που εξάρθρωσαν την «17Ν» για την ενδεχόμενη σχέση επιχειρηματία με την οργάνωση «φάντασμα»: «…δεν είχαμε καμία πληροφορία η αναφορά για σχέση της οργάνωσης με επιχειρηματία. Ο Γιωτόπουλος είχε σχέση με Πανεπιστημιακούς και άλλα πρόσωπα, όχι όμως με επιχειρηματίες. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν γνώριζαν πως είχαν να κάνουν με τον αρχηγό τις οργάνωσης».

Δώδεκα χρόνια μετά λοιπόν και τα μυστικά, πολλά από αυτά βαμμένα με αίμα, παραμένουν για την οργάνωση «φάντασμα» μυστικά και μάλιστα επτασφράγιστα.

Θεοδόσης Πάνου 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια