Σε αυτοκίνητα, σκηνές και λεωφορεία των ΚΤΕΛ πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Σχέδιο «Δευκαλίων» για το σεισμόπληκτο νησί - Στο Ληξούρι μετέβη ο Νίκος Δένδιας - Και νέο χτύπημα του Εγκέλαδου φοβούνται οι Κεφαλονίτες

Αναγκασμένοι να περάσουν τη νύχτα υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες και μακριά από τα σπίτια τους είναι πλέον οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, καθώς ο νέος σεισμός των 5,7 Ρίχτερ προκαλεί φόβο και ανησυχία για το το μέλλει γενέσθαι.

Με τις Αρχές να καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους, αλλά και να αποφύγουν να μετακινούνται ασκόπως με τα αυτοκίνητά τους, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, πολλοί Κεφαλονίτες έχουν ήδη «εγκατασταθεί» στα ΙΧ τους, όπου και θα περάσουν τη νύχτα.

Ήδη έχουν στηθεί σκηνές στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου στην Παλική, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν όσοι το επιθυμούν, ενώ θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό και δέκα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Ληξούρι.

Ήδη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο «Δευκαλίων». Ένα C-27 και ένα αρματαγωγό αναμένονται εντός της ημέρας στο νησί, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και ενημερώνεται συνεχώς. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ταυτόχρονα, την ανάγκη καταλυμάτων για τους σεισμόπληκτους πολίτες της Κεφαλονιάς επισήμανε, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης.

«Θα χρειαστούν κοντέινερ, και μάλιστα πολλά» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα δούμε τις ανάγκες και θα εκτιμηθεί ποσά θέλουμε» πρόσθεσε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι γενικά τα κτίρια του νησιού άντεξαν, αλλά καταπονήθηκαν περαιτέρω αυτά που είχαν υποστεί ζημιές από τον πρώτο μεγάλο σεισμό.

Οδοιπορικό στις «πληγές» από τον Εγκέλαδο


Την ίδια ώρα, σε ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό, ένας κάτοικος της Κεφαλονιάς καταγράφει βήμα-βήμα τι συναντά κανείς σήμερα: κτίρια με ρωγμές που τρομάζουν, παλιές εκκλησίες με ολόκληρες τρύπες στους τοίχους, βράχοι που έχουν κατρακυλήσει, σκεπές που έχουν ξεκολλήσει, μάντρες που πια έχουν μείνει μόνο πέτρες και η προβλήτα του λιμανιού στο Ληξούρι, που έχει ξεκολλήσει. 

Στο εσωτερικό των κτιρίων, τα πάντα έχουν αναποδογυρίσει: ντουλάπια άνοιξαν, ράφια έπεσαν, τα έπιπλα έφυγαν από τη θέση τους.

Ένα ακόμη χτύπημα για το νησί, που μετράει σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά ευτυχώς καμία ανθρώπινη απώλεια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια