8 Δεκεμβρίου 1966 και 1969 δυο τραγωδίες 331 νεκροί σε Φαλκονέρα και Κερατέα....

Οι μνήμες από δύο τραγωδίες ζωντάνεψαν σήμερα στα Χανιά καθώς συμπληρώνονται 47 χρόνια από το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειο» στη θάλασσα της Φαλκονέρας και 44 χρόνια από την πτώση αεροπλάνου της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο Όρος «Κερατέα».

Η 8η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά, καθώς αυτή την ημέρα, το 1966 και το 1969 στις δύο τραγωδίες, βρήκαν τραγικό θάνατο, συνολικά 331 άνθρωποι σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές

Στις 8 Δεκεμβρίου 1966, κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα (23 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της νήσου Μήλου), το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Σούδα - Πειραιάς, βυθίστηκε, λόγω μετατόπισης φορτίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 241 άνθρωποι.

Το ναυάγιο του «Ηράκλειον» αφύπνισε το ελληνικό κράτος, που προχώρησε στη δημιουργία του θαλάμου επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τη θεσμοθέτηση του απαγορευτικού απόπλου για τα επιβατηγά πλοία. Μετά το ναυάγιο «γεννήθηκε» και υλοποιήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία των Ναυτιλιακών Εταιρειών Λαϊκής Βάσης.

Τρία χρόνια αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής, προερχόμενο από τα Χανιά, κατέπεσε στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες.

Το αεροσκάφος με το όνομα «νήσος Κέρκυρα» αριθμός πτήσης Ο.Α 954 απογειώνεται από τα Χανιά για την Αθήνα με 85 επιβάτες και 5 μέλη πλήρωμα. Ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία προσέγγισης, συνετρίβη στο βουνό, που βρίσκεται πάνω από την Κερατέα, σε απόσταση 21 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Ελληνικού.

Το πρωί στο εκκλησάκι του Οσίου Ποταπίου στα Χανιά τελέστηκε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων από τις δυο τραγωδίες ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και δέηση σε μνημείο για τα θύματα του ναυαγίου στην πλατεία «Τάλως» των Χανίων. Παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Κυδωνίας - Αποκορώνου Δαμασκηνός, οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης και Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης διασωθέντες του ναυαγίου και συγγενείς των απολεσθέντων

Το μεσημέρι στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Τρανταλίδη που φέρει τον τίτλο « Το ναυάγιο της Φαλκονέρας - Ηράκλειον»

Όπως δήλωσε ο συγγραφέας είναι το πρώτο βιβλίο το οποίο εκδίδεται για το ναυάγιο και στο οποίο υπάρχουν αφηγήσεις διασωθέντων τα ονόματα των διασωθέντων και των επιβατών που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τους υπαιτίους της ναυτικής τραγωδίας.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα «πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο θα αποτελέσει δίδαγμα για τις επόμενες γενιές και θα αποτρέψει άλλες τραγωδίες. Αν αποτρέψει έστω και ένα ναυάγιο θα έχει εκπληρώσει το σκοπό του».

Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο συγγραφέας, τα θύματα του « Ηράκλειον» όπως προκύπτει από δικά του στοιχεία ήταν 277 χωρίς σε αυτούς, όπως ειπε, να συμπεριλαμβάνονται φυλακισμένοι και αθίγγανοι που βρισκόταν στο πλοίο.

Το βιβλίο θα δοθεί δωρεάν στους συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου, αλλά και σε όσους επιθυμούν να το αποκτήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια