Οι 10 πιο δημοφιλής φωτογραφίες του Reuters του 2013 (ΦΩΤΟ)

Αν μια εικόνες είναι χίλιες λέξεις τότε οι 10 εικόνες δημοφιλέστερες εικόνες του πιο σημαντικού πρακτορείου ειδήσεων μας είπαν 10.000 ατελείωτες ιστορίες. Θυμηθείτε τες μαζί με τις μαρτυρίες των φωτογράφων.

1.THOMAS PETER, Γερμανία

«Ήταν μια ηλιόλουστη Δευτέρα, όταν πετούσα σε ένα γερμανικό στρατιωτικό αεροπλάνο. Πετούσαμε πάνω από μια περιοχή με πλημμύρες... Μια από τις φωτογραφίες είναι αυτή εδώ όπου το νερό της πλημμύρας είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την πισίνα».

2.NOOR KHAMIS, Κένυα

«Την συγκεκριμένη μέρα κάλυπτα μια έκρηξη σε μια γειτονιά του Ναϊρόμπι και τελειώνοντας μου τηλεφώνησε συνάδελφος ότι υπήρχαν ταραχές σε ένα άλλο σημείο. Ήταν η επίθεση στο Westgate πολυκατάστημα. Πήρα αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνη και για τους δυο μας και πήγα στο σημείο. Το πρώτο πράγμα που είδα ήταν αυτή η γυναίκα. Την φωτογράφισα, την πλησίασα και της είπα ότι ασθενοφόρα έρχονται άμεσα για να την καθησυχάσω.»

3.JIM URQUHART, Η.Π.Α.

«Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία του Hans van 't Woud, ενός από τους επιστήμονες που εργάζονται για το Σταθμό Έρευνας Ερήμου για τον Άρη, που βρίσκεται στην Γιούτα. Ήταν επιστήμονες ντυμένοι αστροναύτες μέσα στην έρημο. Ήταν υπέροχο θέαμα»

4.DARRIN ZAMMIT LUPI, Μάλτα

«Ο νεαρός ήταν ένας από τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν στην Μάλτα. Απλώς σπανίως κοιτούν γύρω τους λόγο φόβου, ενώ αυτός με κοίταξε στα μάτια τόσο έντονα που έπρεπε να τον φωτογραφίσω. Ακολούθησα το λεωφορείο τους και του πήρα συνέντευξη αργότερα. Ο νεαρός έφυγε από τη Σομαλία για να βρει τους γονείς του που έφυγαν για την Ευρώπη όταν ήταν παιδί. Όταν τον ενημέρωσα ότι η φωτογραφία θα δημοσιοποιηθεί είπε ότι ελπίζει να τον αναγνωρίσουν οι γονείς του ή κάποιος γνωστός του».

5.CARLOS BARRIA, Κίνα

«'Έκανα ένα μεγάλο πρότζεκτ για την αγάπη στην Κίνα και αυτή η φωτογραφία είναι από ένα γάμο. Οι Κινέζοι πια δυσκολεύονται να βρουν το άλλο τους μισό. Αυτή η φωτογραφία δείχνει πόσο εθισμένοι είναι στο διαδίκτυο και τα κινητά τους τηλέφωνα. Ακόμα και την ημέρα του γάμου τους».

6.JORGE CABRERA, Ονδούρες

«Πήραμε μια κλήση από την αστυνομία για μια γυναίκα που δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου ενώ γύριζε από ένα πάρτι. Την πυροβόλησαν στην πλάτη και το κεφάλι και φαινόταν να είχε παρακαλέσει για την ζωή της. »

7. RAFAEL MARCHANTE, Πορτογαλία

«Βρήκα τον Nelson Tavares σε μια φτωχική γειτονιά στα προάστια της Λισαβώνας. Στα πλαίσια της αναβάθμισης ο Δήμος έδωσε διάφορους τοίχους σε νεαρούς γκραφιτάδες. Και τον πέτυχα περπατώντας να φτιάχνει αυτό το πορτραίτο του Νέλσον Μαντέλα. Οι περαστικοί του έδιναν συγχαρητήρια για το ταλέντο του.»

8. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΊΔΗΣ, Ελλάδα

«Εκείνο το πρωί ξύπνησα από τον εκκωφαντικό θόρυβο των αστραπών. Έξω γινόταν χαλασμός και έβρεχε καταρρακτωδώς. Παρακολουθούσα τη βροχή από το παράθυρό μου να πλημμυρίζει τους γύρω δρόμους και σκεφτόμουν πως θα κατάφερνα να πάω στο γραφείο χωρίς να βραχώ. Μετά από λίγα λεπτά ξανακοίταξα από το παράθυρο και η κατάσταση είχε αλλάξει δραματικά. Δυο δρόμους μακρύτερα έβλεπα ένα σταματημένο αυτοκίνητο να το καταπίνουν τα νερά της βροχής. Πήρα τις φωτογραφικές μου μηχανές και προσπάθησα να φτάσω στο σημείο. Προχώρησα μέσα από το πάρκο που μεσολαβούσε, αλλά αυτό με οδήγησε πίσω από ένα συρματόπλεγμα από όπου δεν μπορούσα να πλησιάσω. Είδα μια γυναίκα να πασχίζει να κρατηθεί από τη πόρτα του αυτοκινήτου της ενώ τα νερά περνούσαν τη μέση της. Το πόδι της είχε πιαστεί από τα παρασυρόμενα κλαδιά κάτω από τη πόρτα και το νερό ήταν εύκολο να την παρασύρει. Ήταν πανικοβλημένη και το ύφος της ικέτευε για βοήθεια. Αμέσως μετά ένας άντρας από τη δική της μεριά σκαρφάλωσε στο αυτοκίνητό της προσπαθώντας να την βοηθήσει. Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία πίσω από το συρματόπλεγμα και αμέσως μετά έψαξα τρόπο για να μπορέσω να πλησιάσω. Όταν βρέθηκα μπροστά από το συρματόπλεγμα ήταν αδύνατον να φτάσω κοντά της, μας χώριζε ένα ορμητικό ποτάμι. Σε όλη τη διάρκεια της διάσωσή της η σκέψη ότι το ρεύμα μπορούσε να την παρασύρει έκανε το αίμα μου να παγώνει και αισθανόμουν απίστευτα άβολα καθώς κατέγραψα τη σκηνή.»

9. LUCAS JACKSON, Η.Π.Α.

«Βλέποντας το κτίριο του One World Centre να ολοκληρώνεται σιγά σιγά ήταν από τις καλύτερες αποστολές μου. Αυτή η φωτογραφία περιγράφει μια από τις τελευταίες "πινελιές" πριν εγκαινιαστεί το κτίριο».

10. MUZAFFAR SALMAN, Συρία

«Με την έναρξη της εμφύλιας διαμάχης στη Συρία, ήθελα να φωτογραφίσω την καθημερινότητα των ανθρώπων. Μόλις προσλήφθηκα από το Reuters πήγα από την Τουρκία στο Αλέπο. Μια από τις μέρες που βρισκόμουν εκεί, έγινε μια τεράστια έκρηξη στο σπίτι που μέναμε διάφοροι δημοσιογράφοι. Βγήκα έξω και μέσα σε δέκα λεπτά, είδα ότι είχε χτυπηθεί το γειτονικό σπίτι. Ό άνδρας της φωτογραφίας ήταν ο ιδιοκτήτης και η έκρηξη είχε σκοτώσει τα δυο παιδιά του».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια