Δεν τα καταφέρε κόντρα στον Ήλιο ο κομήτης ISON

"Εξαφανίσθηκε" ενώ περνούσε σε απόσταση 1,2 εκατ. χιλιομέτρων από την επιφάνειά του
 Όλα τα τηλεσκόπια παρακολουθούν τις εξελίξεις.- Μάλλον τον «έπνιξε» η καυτή «αγκαλιά» καθώς πέρασε στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του  - Παρακολουθήστε τη συζήτηση των επιστημόνων της NASA

Όνειρο ήταν και πάει το να δούμε τελικά από τη Γη τον «κομήτη του αιώνα» καθώς ο θερμός εναγκαλισμός του με τον Ήλιο αποδείχθηκε και μοιραίος.

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις από τους επιστήμονες της NASA και όχι μόνο, που παρακολουθούν την πορεία του καθώς πέρασε στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τον Ήλιο, ο ISON πλέον δεν υπάρχει και πιθανότατα έχει διαλυθεί σε κομμάτια, όπως ανέφερε και ένα από τα πιθανότερα σενάρια.



Ο ISON, ο κομήτης που προέρχεται από το εξωτερικό νέφος του Όορτ, δεκάδες τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, πλησίασε λίγο πριν τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) τον ήλιο σε απόσταση 1.159.000 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του, σχεδόν «ξύνοντας» την καυτή επιφάνειά του.



Φαίνεται, όμως, ότι δεν κατάφερε να περάσει το κρίσιμο τεστ αντοχής και να επιβιώσει αφού η τρομακτική βαρύτητα και θερμότητα του άστρου μας προκάλεσε τη διάλυσή του προτού προλάβει να προσφέρει ένα πολυαναμενόμενο φωτεινό θέαμα στους ουρανούς της Γης εντός του Δεκεμβρίου.

Όπως είχε εξηγήσει βρετανός καθηγητής αστρονομίας, «είναι σαν να ρίχνεις μια χιονόμπαλα μέσα σε μια φωτιά».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, ο λεγόμενος «κομήτης του αιώνα» μάλλον δεν θα είναι και τόσο θεαματικός όσο αναμενόταν πριν από ένα χρόνο. Όπως επισημαίνει, ο λαμπρότερος κομήτης των τελευταίων 80 ετών ήταν ο Ικέγια-Σέκι το 1965, που είχε φαινόμενο μέγεθος πολύ λαμπρότερο εκείνου της Αφροδίτης.
protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια