Γιατί ο Κασιδιάρης "κατηγορείται" για πλημμύρες και πρόκληση ναυαγίου

Η απίστευτη γκάφα που έκανε το γύρο του Διαδικτύου και πως αυτή προέκυψε
Σε μια απίστευτη δημοσιογραφική γκάφα οδήγησε η ευρύτητα του  άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης με βάση το οποίο κατηγορούνται τα στελέχη  της Χρυσής Αυγής.

Στο επίμαχο άρθρο απαριθμούνται....
δεκάδες αδικήματα, τα οποία έχουν  τελεστεί από ομάδα τριών ή περισσότερων ατόμων, η τελευταία θεωρείται εγκληματική οργάνωση.

Έτσι, η επίκληση του άρθρου στο  κείμενο του κατηγορητήριου που  απαγγέλθηκε στον Ηλία Κασιδιάρη, οδήγησε  ορισμένους στο πρόχειρο συμπέρασμα ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αντιμετώπιζε κατηγορίες που αφορούν σχεδόν ολόκληρο τον Ποινικό Κώδικα και μεταξύ αυτών για πρόκληση… πλημμύρας ή… ναυαγίου.

Πέρασε αρκετός χρόνος για να αντιληφθούν ορισμένοι την παρανόηση, η οποία στο μεταξύ είχε κάνει  τον γύρο του διαδικτύου και να διευκρινιστεί ότι τα αδικήματα που αποδίδονται στα στελέχη της Χρυσής Αυγής και οδήγησαν στο χαρακτηρισμό της ως εγκληματικής οργάνωσης είναι, κυρίως οι ανθρωποκτονίες και η βαριά σωματική βλάβη.

Αναλυτικά το άρθρο 187, το οποίο έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις έχει ως εξής:

«Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 207 (Παραχάραξη), 208 (Κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων), 216 (Πλαστογραφία), 218 (Πλαστογραφία και κατάχρηση ενσήμων), 242 (ψευδής βεβαίωση, νόθευση), 264 (Εμπρησμός), 265 (Εμπρησμός σε δάση), 268 (πλημμύρα), 270 (έκρηξη), 272 (Παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 279 (δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων), 291 (διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών), 299 (ανθρωποκτονία με πρόθεση), 310 (Βαριά σωματική βλάβη), 322 (Αρπαγή), 323 (εμπόριο δούλων), 323Α (εμπορία ανθρώπων), 324 (Αρπαγή ανηλίκων), 327 (ακούσια απαγωγή), 336 (Βιασμός), 338 (Κατάχρηση σε ασέλγεια), 339 (αποπλάνηση παιδιών), "348 Α (πορνογραφία ανηλίκων) , 351 (Σωματεμπορία), 351Α (ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής)", 374 (Διακεκριμένες περιπτώσεις Κλοπής), 375 (Υπεξαίρεση), 380 (Ληστεία), 385 (Εκβίαση), 386 (Απάτη), 386Α (Απάτη με υπολογιστή), 404 (Τοκογλυφία), στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 87 και στο άρθρο 88 του ν. 3386/2005 (ΦΕΚ 212 Α`), όταν οι πράξεις αυτές (διευκόλυνση της παράνομης εισόδου ή εξόδου ή της παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών) τελούνται από κερδοσκοπία, όπως επίσης περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, όπλων, εκρηκτικών υλών και προστασίας από υλικά που εκπέμπουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες, καθώς και περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τη νομοθεσία για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και τη νομοθεσία περί προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και περισσότερων εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τη διάταξη του άρθρου 41 ΣΤ του ν. 2725/1999, όπως ισχύει όπως επίσης και περισσοτέρων εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται στο άρθρο 1280 του ν. 2725/ 1999. Για τα εγκλήματα του άρθρου αυτού η ιδιότητα του ιατρού, προπονητή ή φυσιοθεραπευτή αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση. Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο υπαίτιος της πράξεως του πρώτου εδαφίου, αν η εγκληματική οργάνωση επιδιώκει την τέλεση περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την αποφυγή καταβολής νόμιμου φόρου, τέλους, δασμού ή άλλης επιβαρύνσεως κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, παράδοση, μεταφορά, διαμετακόμιση, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση, εισαγωγή ή εξαγωγή εμπορεύματος ή και προϊόντος απομίμησης, παραποίησης ή πειρατείας».
protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια