Τα πεθερικά του Στουρνάρα

photo: Menelaos Myrillas@fosphotos.comΟμολογώ πως, ακούγοντας τον κύριο Στουρνάρα, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου,  συγκινήθηκα. Είπε πολλά που σʼ έκαναν να τον λυπηθείς. Προσπάθησα να κρατήσω μερικές σημειώσεις.

Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν λόγω

κρίσης, παραδέχθηκε, «αλλά δεν φταίνε για αυτό οι πολλοί φόροι. Φταίει η ανεργία, το κλείσιμο των επιχειρήσεων κλπ.» Εντάξει, για να το λέει ο υπουργός, θα έχει κάνει την έρευνά του. Υπάρχουν και μερικοί κακεντρεχείς, που συνδέουν ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων με την επιβολή αβάστακτων φόρων στους μικρομεσαίους αλλά, αυτοί δεν υπολογίζονται. Όπως είπε και ο υπουργός στον συνάδελφο Σταύρο Λυγερό, που του τα θύμισε, «έχετε αμηχανία, επειδή το οικονομικό μας πρόγραμμα, επιτυγχάνει!»  

Και το ότι το οικονομικό πρόγραμμα επιτυγχάνει, το επιβεβαιώνει και ο «ίσος μεγαλύτερος βιομήχανος της Ελλάδας» που όπως είπε ο υπουργός, πήγε στο γραφείο του και του είπε: «Γιάννη, με τον νόμο που πέρασες, θίγονται τα συμφέροντά μου, αλλά καλά έκανες διότι είναι προς συμφέρον της Ελλάδας!» Ναι, μην εκπλήσσεσαι. Υπάρχει και τέτοιος βιομήχανος. Το μόνο που δεν είπε στον φίλο υπουργού, ήταν να τον φορολογήσει. Αλλά ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας.


«Υπάρχει κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα και όσους ψάχνουν στα σκουπίδια, θα μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε. Κανονικά, αυτοί οι άνθρωποι δεν έπρεπε να υπάρχουν. Υπάρχει μια στρέβλωση», απεφάνθη ο υπουργός, όταν του ανέφεραν το σχετικό θέμα. Που είναι το κράτος πρόνοιας; Μα, τυφλοί είστε, δεν το βλέπετε; Κάντε μια βόλτα στα γραφεία του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, στα νοσοκομεία,  στα γεροκομεία, στα συσσίτια των Δήμων και της εκκλησίας να το συναντήσετε. Όλα από τον υπουργό τα θέλετε; Εξάλλου, όπως είπε ο ίδιος, «ο κόσμος είναι ακόμα όρθιος, παρά τις μειώσεις των μισθών». Μιλάει βέβαια, για όσους είναι ακόμα όρθιοι. Οι άλλοι, «σέρνονται» ή αυτοκτονούν, με δική τους ευθύνη.


Επειδή, όμως, ακόμα και αυτός είναι άνθρωπος, και για να δείξει ότι ζει στο μάταιο  τούτου κόσμο, εξομολογήθηκε ότι «η μάνα μου και τα πεθερικά μου, ζουν με 500 ευρώ το μήνα. Ξέρω κι εγώ τι θα πει φτώχεια.» (σ.zouzouni: βέβαια ο Χατζηνικολάου σαν καλός οικοδεσπότης δεν πλησίασε να του ρίξει ένα χαστούκι) 

Δεν σας κρύβω ότι μου γεννήθηκε η ιδέα του εράνου. Για τη μάνα και τα πεθερικά του υπουργού, ρε γαμώτο. Ο ίδιος, κουτσά στραβά, τα καταφέρνει. Αν, τώρα, η μάνα σου και τα πεθερικά σου, παίρνουν λιγότερα ή και καθόλου, και δεν έχουν γιο υπουργό να «τσοντάρει», αυτό είναι διαδικαστικό θέμα. 

Είχε όμως και πρωτοποριακές προτάσεις. "Να εισάγουμε ασθενείς με χρόνια νοσήματα στην Ελλάδα. Να κάνουμε γιατρικό τουρισμό", είπε. Κοίτα που θα γίνει και υπουργός Τουρισμού ο Άδωνης, εκτός από υπουργός Υγείας. Όπως θα έλεγε ο ίδιος, «το λιγουρεύεστε;».


Το ότι «οι τράπεζες στην Ελλάδα, φέρθηκαν πολύ προσεκτικά στους δανειολήπτες και δεν είχαμε τις «φούσκες» της Ισπανίας και της Πορτογαλίας», είναι ένα γεγονός. Όπως γεγονός είναι η αδυναμία και η απόγνωση των δανειοληπτών να τα ξεχρεώσουν. Από κει προκύπτει και «η δεξαμενή» των αυτοκτονιών. Όποιος ήρθε σε επαφή με τους εκβιασμούς των εταιριών εισπράξεων ή έχασε το σπίτι του, το ξέρει καλύτερα. Ούτε και είναι θέμα που, κάποιος στα Κάτω Πατήσια, πούλησε ένα τριάρι για 17.000 ευρώ. Ο υπουργός, μπορεί να σου φέρει άπειρα παραδείγματα από την Εκάλη, που «υπερπολυτελή μεζονέτες μένουν απούλητες, επειδή ο ιδιοκτήτης θέλει πολλά χρήματα». Στο κάτω κάτω της γραφής, ποιος του είπε του ανθρώπου να έχει μόνο ένα διαμέρισμα και αυτό στα Κάτω Πατήσια; 


Μετά από όλα αυτά, ο κ. Στουρνάρας, έκανε θριαμβευτικό κλείσιμο της βραδιάς. Όπως αρμόζει σε έναν υπουργό «με αγγλοσαξονική παιδεία», σύμφωνα πάντα με τον ίδιο. Του διάβασαν λοιπόν μια επιστολή, με την οποία, ένα ζευγάρι τον ενημέρωνε ότι με μεγάλη λύπη, αποφάσισε να κάνει έκτρωση το έμβρυο που κυοφορούσε η γυναίκα, επειδή έμειναν άνεργοι και οι δυο αφού έκλεισε η επιχείρηση που εργαζόντουσαν. 


«Είναι γελοίο» απεφάνθη ο υπουργός, «να δολοφονείς το παιδί σου επειδή έμεινες άνεργος». Δεν ξέρω, βέβαια, αν δικαιολογείται ο υπουργός Οικονομικών,  να μην ξέρει πως η έκτρωση στη Ελλάδα, δεν θεωρείται δολοφονία. Αν δεν το ξέρει, αυτό πράγματι είναι γελοίο. Ακριβώς όσο και η προσπάθειά του να αμφισβητήσει ένα πραγματικό γεγονός. Αλλά, θα μου πεις, το πρώτο ή το τελευταίο θα είναι, που ο υπουργός έχει άγνοια;



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια