Καμία κυβέρνηση δεν έχει λόγο ύπαρξης αν δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη στους πολίτες της,


Η σημερινή μάλιστα όχι μόνο δεν διασφαλίζει τα στοιχειώδη, αλλά υποκύπτοντας στις ορέξεις των τοκογλύφων περικόπτει και αυτά που είχαν απομείνει.

Αυτό που ζούμε ξανά τις τελευταίες ημέρες, με το επίδομα θέρμανσης, είναι ακόμη μία μεγαλοπρεπής κυβερνητική κοροϊδία. Το οικονομικό επιτελείο απέδειξε ότι δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη διάθεση,,,, να αλλάξει τα πράγματα. Γιατί ούτε διαπραγματεύθηκε σοβαρά.... με την τρόικα ούτε είχε έτοιμο εγκαίρως κάποιο σοβαρό εναλλακτικό σχέδιο, ώστε να μην ξεπαγιάσει ο κόσμος.
Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τη διαπίστωση ότι η περσινή πρόβλεψη για καταβολή επιδόματος πετρελαίου απέτυχε παταγωδώς. Αντίκτυπος της αστοχίας ήταν ότι από τα προβλεπόμενα κονδύλια απορροφήθηκαν τελικά ελάχιστα χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι είτε αδιαφόρησαν για το επίδομα-κοροϊδία είτε δεν έβαλαν καθόλου πετρέλαιο, που είναι και το πιθανότερο, λόγω αδυναμίας.

Από την άλλη, είναι γεγονός ότι κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν πως η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης διπλασίασε την τιμή του τελευταίου και περιόρισε το λαθρεμπόριο, δεν αύξησε όμως τα προβλεπόμενα κρατικά έσοδα, λόγω μείωσης της κατανάλωσης.

Και ενώ θα περίμενε κάποιος από μια σοβαρή κυβέρνηση να έχει έτοιμο το plan Β, ώστε ο κόσμος να μην ξεπαγιάσει και το φετινό χειμώνα, τα σαΐνια μας ψάχνονται ακόμη. Μόλις προχθές έστειλαν e-mail στην τρόικα ζητώντας μείωση του φόρου. Και όταν κατάλαβαν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, μόλις μια ημέρα πριν αρχίσει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου αναζητούν ξανά νέες λύσεις.

Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα στο μεγαλείο τους. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές. Η θέρμανση του πληθυσμού, σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, δεν μπορεί να επαφίεται στις διαθέσεις του καιρού. Δεν είναι δυνατό να παρακαλάμε να κάνει ήπιο χειμώνα και φέτος για να αποφύγουμε τραγωδίες.

Πέρσι, από τα αυτοσχέδια θερμαντικά σώματα που χρησιμοποίησαν πολλοί, θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα (Λάρισα, Καβάλα). Η ατμόσφαιρα τον περασμένο χειμώνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχε επιβαρυνθεί με επικίνδυνα για την υγεία μικροσωματίδια, από τα ακατάλληλα υλικά που έκαιγαν οι πολίτες για να ζεσταθούν. Στις περισσότερες πολυκατοικίες ήδη οι ένοικοι διαμηνύουν ότι δεν θα πληρώσουν για πετρέλαιο.

Τα ψίχουλα ενίσχυσης του περσινού επιδόματος, που ετοιμάζει στο παρά πέντε η κυβέρνηση, δεν αρκούν. Το ποσό αγοράς πετρελαίου εξακολουθεί να είναι δυσβάστακτο. Τα αστεία όμως τελείωσαν. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη στους πολίτες της, δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης.
enet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια