Πολύ μεγάλος σεισμός στην Κρήτη ταρακούνησε ολόκληρη τη χώρα - 6,2 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 16.12 στην Κρήτη
Δείτε video από τη στιγμή του σεισμού
6.4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ "δίνει" το Ευρωμεσογειακό Ινστούτο
Το επίκεντρο του εντοπίζεται 64 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων, με εστιακό βάθος στα 23 χιλιόμετρα....

Η δόνηση έγινε αισθητή σε Αθήνα, Πάτρα, Κυκλάδες και άλλες περιοχές της χώρας
Αναφέρονται μικρές υλικές ζημιές και κατολισθήσεις
Κουνήθηκαν ακόμα και οδηγοί μέσα στα αμάξια τους
Ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα δυτικά των Χανίων, αναστατώνοντας τους κατοίκους του νησιού λόγω της έντασης αλλά και της διάρκειας του.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών αρχικά υπολόγισε το μέγεθος του σεισμού στα 6,3 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος του στα 23 χιλιόμετρα ωστόσο με νεότερη ανακοίνωση χαρακτηρίζει σφόδρή τη δόνηση που τελικά προσδιορίζεται στα 6,2 Ρίχτερ.

Ο σεισμός σημειώθηκε σε υποθαλάσσια περιοχή και προσδιορίζεται 39 χιλιόμετρα νότια και νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων ή 274 νότια της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μακρόπουλο το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 60 χιλιόμετρα και για τον λόγο αυτό έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νομό Χανίων, στους νομούς Ρεθύμνου και Ηρακλείου και στα νησιά των Κυκλάδων, στην Αθήνα, σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή ακόμη και από οδηγούς οχημάτων που βρισκόταν σε κίνηση.

Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6.4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ενώ εντοπίζει το επίκεντρο του στα 64 χλμ δυτικά του νομού Χανίων και είχε εστιακό βάθος 51 χιλιόμετρα στο θαλάσσιο χώρο.

Μικρές ζημιές και κατολισθήσεις
Σύμφωνα με το flashnews, στο νησί έχουν σημειωθεί μικρές υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα ενώ τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε εγκαταλελειμμένα σπίτια.

Η μισή οροφή ενός ερειπωμένου σπιτιού στην οδό Σειραδάκη στην Αμπεριά, κατέρρευσε με το σεισμό.

Στο δρόμο του Θερίσσου έχει πέσει μεγάλος βράχος ο οποίος σχεδόν έκλεισε την πρόσβαση σε ένα σημείο, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου.

Μικρές υλικές ζημιές έχουν προκληθεί σε πολλά καταστήματα αλλά και σπίτια, οι οποίες ωστόσο περιορίζονται σε πτώση αντικειμένων ή γυαλικών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια