Το ανθρωποκυνηγητό έφερε αποτέλεσμα μετά από 4 μήνες και πολλά εκατ. ευρώ....

Η είδηση του θανάτου του Αλβανού δολοφόνου Μαριάν Κόλα, του αδίστακτου αρχηγού των Αλβανών δραπετών των φυλακών Τρικάλων προσθέτει ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της πιο μεγάλης επιχείρησης που έχει οργανώσει τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Αστυνομία.

Εδώ και περίπου 4 μήνες....
από τις 22 Μαρτίου όταν και ο Κόλα με τους συντρόφους του απέδρασε με κινηματογραφικό τρόπο από τις φυλακές Τρικάλων, το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη της ομάδας του έχει ξεπεράσει κάθε ανάλογο προηγούμενο των τελευταίων ετών.

Ένα ανθρωποκυνηγητό που μετατράπηκε σε θέμα τιμής για τις αστυνομικές δυνάμεις έπειτα από την δολοφονία της 25χρονης ξενοδοχοϋπαλλήλου στα Ίσθμια, τα ξημερώματα της 30ης Μαρτίου, από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ ανδρών της ΕΛ.ΑΣ και των διωκόμενων δραπετών και στη συνέχεια τον θάνατο του 37χρονου αστυνομικού στο Δίστομο, από σφαίρες του Κόλα και των ανδρών του.

Το τέρμα του διαδρομής για τον Μαριάν Κόλα έφτασε τα ξημερώματα της Κυριακής, στα βουνά του Σουλίου. Και παράλληλα σηματοδοτούσε μια τεράστια επιτυχία για τις αστυνομικές δυνάμεις που από την ώρα που οι Αλβανοί δραπέτες διέσχιζαν τη μισή Ελλάδα επιχειρώντας πιθανότατα τη μεγάλη απόδραση στη χώρα τους, επιδόθηκαν σε μια τιτάνια επιχείρηση εντοπισμού τους, μια επιχείρηση για την οποία δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, που όμως απέδωσαν, πρωτίστως δικαιοσύνη στο θυμικό των πολιτών που αποσβολωμένοι παρακολουθούσαν τη δράση των αδίστακτων κακοποιών.

Από τις 22 Μαρτίου που απέδρασαν από τις φυλακές Τρικάλων και ειδικά τον τελευταίο μήνα μετά το αιματηρό τετ- τετ στο Δίστομο Βοιωτίας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δαπανήσει περισσότερα από 1.000.000 ευρώ στη γιγαντιαία επιχείρηση που έχει στήσει από άκρη σε άκρη της χώρας. Και αυτό γιατί, η επιστράτευση δύο ελικοπτέρων, έξι σκαφών του Λιμενικού, δεκάδων ΕΚΑΜιτών, δύο διμοιριών βατραχανθρώπων, ιχνηλατών του στρατού, εκατοντάδων αστυνομικών από τους όμορους νομούς, αποδεικνύεται εξαιρετικά δαπανηρή. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, το ακριβές ποσό των χρημάτων που έχει δαπανηθεί μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να προσδιοριστεί καθώς εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες όμως οι άνθρωποι που γνωρίζουν το μέγεθος μιλούν για πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, το ενδεχόμενο τελικά οι Αλβανοί δολοφόνοι να μη συλληφθούν, απλά δεν μπορούσε να γίνει δεκτό από την Ελληνική Αστυνομία που σε περίοδο κρίσης χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που είχε στη διάθεση της χωρίς κανένα περιορισμό, ευτυχώς όμως όχι και χωρίς αποτέλεσμα. Από αυτή την άποψη ο εντοπισμός του Μάριο Κόλα και ο θάνατός του, μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς στα βουνά του Σουλίου, είναι μια “νίκη” για την ΕΛ.ΑΣ, που επί σχεδόν 4 μήνες κυνηγά τον ίδιο και τους συνεργούς του, οι οποίοι αποδείχθησαν αν μην τι άλλο εκπαιδευμένοι και αδίστακτοι.

Μια απλή καταγραφή των δυνάμεων που τον τελευταίο μήνα κυνηγούν τους δραπέτες αρκεί για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το κόστος της γιγαντιαίας επιχείρησης, που να σημειωθεί πως ακόμα συνεχίζεται, αφού εξακολουθούν να διαφεύγουν δύο ή τρεις δραπέτες της ομάδας Κόλα. Τα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, πετούν καθημερινά πολλές ώρες ενισχύοντας από αέρος τις έρευνες των επίγειων δυνάμεων. Με δεδομένο ότι τα καύσιμα για μια ώρα πτήσης κάθε ελικοπτέρου είναι πάνω από 350 ευρώ, συνεπάγεται ότι όλο αυτό το διάστημα δαπανήθηκαν περισσότερα από 100. 000 ευρώ μόνο για καύσιμα, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος συντήρησης που είναι δυσβάστακτο για τα ελικόπτερα των συγκεκριμένων μοντέλων...

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, από την Πρέβεζα μέχρι την Κέρκυρα περιπολούν σε καθημερινή βάση 6 με 7 σκάφη του Λιμενικού. Το καθημερινό κόστος για την κίνηση των συγκεκριμένων μέσων ξεπερνά τις 5000 ευρώ με αποτέλεσμα τις δέκα ημέρες που σαρώνουν τα νερά του Ιονίου να έχουν συνολικά “κάψει” πάνω από 50.000 ευρώ.

Οι 40 ΕΚΑΜίτες με τα δέκα ειδικά οχήματα που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στο κυνήγι των δραπετών έχουν λειτουργικά έξοδα περίπου 5000 ευρώ ημερησίως. Αυτά τα λεφτά αφορούν στα εκτός έδρας που ανέρχονται σε 50 ευρώ ημερησίως για κάθε ΕΚΑΜίτη, 30-40 ευρώ για τη διαμονή ενώ τα θηριώδη τζιπ και οχήματα που χρησιμοποιούν χρειάζονται ημερησίως πολλά ευρώ για καύσιμα. Με απλά λόγια, μόνο για τον τελευταίο μήνα έχουν δαπανηθεί πάνω από 150.000 ευρώ μόνο για τις δυνάμεις των ΕΚΑΜ.

Το Λιμενικό Σώμα, έχει διαθέσει δύο επίλεκτες μονάδες βατραχανθρώπων που αποτελούνται από δέκα ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες και τρία οχήματα. Και για αυτούς, το ημερήσιο κόστος για τον καθένα σε ο,τι έχει να κάνει με τα εκτός έδρας, τη σίτιση και τη διαμονή τους ξεπερνά τα 80 ευρώ.

Σε μόνιμη βάση και εκ περιτροπής, με το κυνήγι των δραπετών ασχολούνται περίπου 350 αστυνομικοί από τις υπηρεσίες της ΟΠΚΕ και των συνοριακών φυλάκων. Από αυτούς οι 25 μετέβησαν από τον Έβρο όπου υπηρετούν ενώ ένα μεγάλο μέρος έχει αποσπαστεί στην ορεινή περιοχή της Θεσπρωτίας από τους γειτονικούς νομούς. Μέχρι στιγμής, δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί σε καθημερινή βάση πόσοι ακριβώς είναι από άλλους νομούς οπότε πληρώνονται εκτός έδρας που μεταφράζεται σε περίπου 80 με 90 ευρώ για τον καθένα καθημερινά. Με δεδομένο ότι οι αστυνομικοί επιχειρούν σε τρεις βάρδιες ημερησίως και εκατοντάδες το κόστος ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Γα παράδειγμα για περίπου δεκαπέντε ημέρες επιχειρούσαν στην περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας περίπου 80 αστυνομικοί που μετέβησαν μόνο από την Ευρυτανία. ..

Ένα ποσό που ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να υπολογιστεί με ακρίβεια αφορά στα καύσιμα των δεκάδων οχημάτων που καθημερινά τον τελευταίο μήνα ανεβοκατεβαίνουν τα βουνά από την ορεινή Ναυπακτία μέχρι την Παραμυθία και το Σούλι. Ο συνολικός αριθμός των οχημάτων που χτενίζουν τα δάση και τα βουνά είναι τεράστιος.
Οι πληροφορίες λένε πως στις έρευνες μετέχουν ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί οι οποίοι χρησιμοποιούν τις 25 θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό των φυγάδων. Παράλληλα περίπου 15 ιχνηλάτες του στρατού αλλά και αστυνομικοί με σκύλους παίρνουν μέρος στις έρευνες.
protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια