Πολύς θόρυβος για να μην ακουστεί η αλήθεια...

Γιατί έκλεισε η ΕΡΤ; Μέχρι τώρα υπάρχουν δύο εκδοχές. Η απλοϊκή, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Καβάλας κ. Ευθυμιάδη: “(…)οι δημοσιογράφοι και το τεχνικό προσωπικό, διότι όλοι μαζί αποτελούσαν ένα σώμα και εκφραζόντουσαν από κοινού, έδειξαν πως με κανέναν τρόπο δεν ήθελαν να υποστηρίξουν τη νόμιμη κυβερνητική προσπάθεια να οδηγήσει....
τη χώρα σε συμφωνίες πολιτικές που είχαν σχέση με το Μνημόνιο που υπογράφηκε…». Είναι όσα υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις συνεντεύξεις του σε εκλαϊκευμένη μορφή.

Η δεύτερη εκδοχή που μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ έρχεται από τα χείλη του Πρωθυπουργού, στο “Βήμα”: “Είχαμε όλοι μαζί αναλάβει την υποχρέωση να υπάρξουν 2.000 απολύσεις από το Δημόσιο ως τα τέλη Μαΐου για να πάρουμε τη δόση του Ιουνίου”. Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η δράση όσων απαίτησαν το κλείσιμο και τη νέα, υπό συρρίκνωση, λειτουργία της ΕΡΤ. Οι ιδιώτες το απαίτησαν ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, “όρισε την "προφητεία>>”, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έβαλε την ΕΡΤ ξανά στις ΔΕΚΟ, το ΔΝΤ έβαλε το λουκέτο, το ΠΑΣΟΚ προσδιόρισε την ΕΡΤ το Καλοκαίρι του 2011 και το έπραξε η ΝΔ το 2013.

Ακόμη και έτσι αναζητείται ακόμη το όφελος ως προς τη μάχη της τιθάσευσης του χρέους. Αυτές οι 2.000 απολύσεις για τις οποίες μιλούν τα κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν ακόμη θετική συνέπεια στην υποτιθέμενη μάχη για τη μείωση του χρέους, από τη στιγμή που η ΕΡΤ δεν χρηματοδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλλον θα έχει απώλειες από τις αποζημιώσεις, την καταβολή ρητρών τη ζημία που υπέστη από την εκχώρηση αθλητικών δικαιωμάτων και από τα 80 εκατ. ευρώ που θα χαθούν από φόρους και εισφορές στα ταμεία.

Αλλά αν χάνει και ο προϋπολογισμός, αν το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι “συμβολικό” ποιος είναι εκείνος που ωφελείται; Μα εκείνος που το ζήτησε. Η ιδιωτική τηλεόραση θα διεκδικήσει τη συνολική θεαματικότητα του 15% που έχει η ΕΡΤ, θα πάρει τις ψηφιακές της θέσεις, ελέγχοντας και την ενημέρωση και το ποιος εκπέμπει.

Ένα χαρούμενο ολιγοπώλιο ξεπροβάλλει…

Υ.Γ. Οικονομικό πρόβλημα ποιος έχει. Η ΕΡΤ με 3 κανάλια ή η Τηλέτυπος με ένα;

typologies.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια