ΒΙΝΤΕΟ: Το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο στον κόσμο!

Οι φετινές διακοπές μπορεί να έχουν κατι το ξεχωριστό και το αξέχαστο για μερικούς απο σας που αναζητάτε την ανδρεναλίνη και τον κίνδυνο...!

Λες και δεν ήταν αρκετό να βρίσκεται ενα αεροδρόμιο 3000 μέτρα πάνω απο την επιφάνεια της θάλασσας στα Ιμαλάια, για τους πιλότους που προσπαθούν να απογειώσουν....

ή να προσγειώσουν ενα αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Τενζινγκ Χίλαρυ( Tenzing Hilary) στο Νεπάλ ο στενός και κοντός διάδρομος που καταληγεί στο χείλος του γκρεμού κανει το συγκεκριμένο αεροδρόμιο να ειναι ενα απο τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο. 

Η πόλη Λουκλα ειναι η είσοδος για τα Ιμαλάια οπότε αν και το αεροδρόμιο της εχει την φήμη του πιο επικίνδυνου ειναι και ενα απο τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο. Η πολυκοσμία του αεροδρομίου προκύπτει κυρίως απο τους ορειβάτες, που στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν τα υψηλότερα βουνά του κόσμου αναγκαστικά πρέπει να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λουκλα και να συνεχίσουν με τα πόδια. Για τους περισσότερους ορειβάτες η προσγείωση στο Λούκλα ειναι πολύ πιο τρομακτική απο την αναρρίχηση. 
Ακόμα και οταν το αεροδρόμιο ειναι στις 'καλες του' η προσγείωση και η απογείωση επιτρέπεται μόνο για λίγες ώρες, αφου η ομίχλη και η ισχυροί ανεμοι δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στα αεροπλάνα. Ακόμη όμως και τότε ενας κακός υπολογισμός στην προσγείωση, δηλαδη 1-2 μέτρα, μπορεί να οδηγήσει στην συντριβή του αεροπλάνου στα βράχια του βουνού. Ουτε και η απογείωση ειναι ευκολη, αν το αεροπλάνο δεν αποκτήσει την καταλληλη ταχύτητα πολύ απλα θα συντριβεί στην άβυσσο.

Το αεροδρόμιο, σκαλισμένο σχεδόν στην μια πλευρά ενος βουνού, κατασκευάστηκε απο τον Σερ Εντμουντ Χίλαρυ το 1965 και 12 χρόνια μετά έγινε ο πρώτος άνθρωπος να κατακτήσει το Εβερεστ. Βεβαια δεν πρόκειτα να δείτε αεροπλανα τύπου Μπόινγκ (Boeing) στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο καθώς ο διάδρομος εχει μόνο 20 μέτρα πλάτος, οπότε τα Ντρόνιερ (Dronier) και τα Τουιν Οττερ (Twin Otter) ειναι μάλλον τα καλύτερα. Με κλίση 12% ειναι και ενας απο τους πιο 'αποτομους' διαδρομους στον κόσμο!

Τα αεροπλάνα για να προσγειωθούν πρέπει να κάνουν τον γύρο του βουνού και προσγειωθούν ανηφορικά ετσι ώστε να να μην συντριβουν στον γκρεμό. 


Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα δυστυχήματα στο αεροδρόμιο της Λούκλα, (Tenzing-Hillary) , δεν ηταν λίγα αν λάβουμε υπόψη ολα τα παραπάνω στοιχεία. 

Το 1973 και το 1991, οι Βασιλικές Αερογραμμές του Νεπάλ (Nepal Royal Airlines DHC-6) , συνετρίβησαν στην προσέγγιση από το Κατμαντού, το 2004, ένα Twin Otter συνετρίβη στην προσγείωση, σκοτώνοντας όλα τα μέλη του πληρώματος, αλλά το χειρότερο ατύχημα έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2008, όταν ένα Twin Otter προσγειώθηκε σε ομίχλη και έπιασε φωτιά, σκοτώνοντας 18 επιβάτες.

Για σας που το σκέφτεστε για Νεπάλ φέτος ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτειτε... βέβαια για εσάς που ζείτε με την ανδρεναλίνη καλό σας ταξίδι!


onalert.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια