Κατ' αρχήν προσέγγιση στο θέμα της ΕΡΤ για την κυβερνητική τρόικα....

Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη στις 20:30
Πέμπτη στις 18:00 στο ΣτΕ η συζήτηση της αίτησης αναστολής της ΚΥΑ για την ΕΡΤ
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύτηκαν πως δεν θα υπάρξουν διαρροές μέχρι την σύσκεψη
Πηγές Ιπποκράτους: Έχουν γίνει βήματα προς τη συμφωνία παρά προς τη ρήξη....

Βενιζέλος και Κουβέλης δεν ανέφεραν τη λέξη ΕΡΤ και μίλησαν για επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συγκαλούν πριν τη σύσκεψη τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες
Σ. Κεδίκογλου: Συζητήθηκε ο τρόπος λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Μετά από τρεισήμιση ώρες σκληρού θρίλερ για το μέλλον της τριτοκομματικής κυβέρνησης, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε, με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, κ. Βενιζέλο και κ. Κουβέλη να κάνουν δηλώσεις από τα κομματικά τους γραφεία. 

Τα δεδομένα, η σιγή ιχθύος που επικρατεί από τα επιτελεία και των τριών, οι φειδωλές δηλώσεις Βενιζέλου και Κουβέλη, αλλά και ο λακωνικός τρόπος του κ. Κεδίκογλου, που δήλωσε πως συζητήθηκε μεταξύ άλλων πώς θα λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, φαίνεται πως οδηγούν σε μία συμφωνία τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, αλλά μία συμφωνία που θα αλλάξει εκ βάθρων την εικόνα της τριτοκομματικής κυβέρνησης, όπως την ξέρουμε μέχρι τώρα. 

Στην ουσία φαίνεται πως για το θέμα της ΕΡΤ συζητείται ο τρόπος που θα λειτουργήσει και τη μορφή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ στα υπόλοιπα θέματα είναι εμφανές πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί χτίζουν μία νέα προγραμματική συμφωνία για τη λειτουργία της κυβέρνησης, με τον ανασχηματισμό όμως να είναι προ των πυλών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα σύσκεψη στις 20:30 της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί αφού έχει συνεδριάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόφαση της επιτροπής αναστολής, κάτι που ίσως σημαίνει πως οι πολιτικοί αρχηγοί περιμένουν από τη Δικαιοσύνη να τους βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για πολύ δύσκολη συζήτηση στη σύσκεψη και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος ότι λέει δημόσια, τα ίδια υποστηρίζει και κατά τη διάρκεια των συσκέψεων. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως καταβάλει κάθε προσπάθεια  για να επαναλειτουργήσει με όλες τις συχνότητές της η ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα. Ο ίδιος δήλωσε πως διεκδικεί επικαιροποίηση σε όλα τα ζητήματα για την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί στη χώρα, που σημαίνει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. 

Όπως και ο κ. Βενιζέλος έτσι και ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για μία επίπονη διαδικασία κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ενώ και οι δύο δήλωσαν πως τα κομματικά όργανα των δύο κομμάτων θα συνεδριάσουν πριν τη σύσκεψη, προκειμένου να ενημερωθούν και να τους παρουσιάσουν τη συμβιβαστική πρόταση, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποδοχής τους. 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τόνοι είχαν πέσει σε σχέση με τις δηλώσεις μετά την πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Επίσης, κανείς από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους δεν έκανε καμία αναφορά στην ΕΡΤ, αλλά μίλησαν για επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κάτι που σημαίνει πως αποδέχονται τελικά την ερμηνεία του Μαξίμου μετά την απόφαση του ΣτΕ, ότι δηλαδή η ΕΡΤ δεν υπάρχει πια! 

Αυτό δείχνει μία καταρχήν σύγκλιση στο θέμα της ΕΡΤ, ενώ για το θέμα των εργαζομένων η απόφαση του ΣτΕ θα είναι καταλυτική. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του NewsIt και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύτηκαν πως μέχρι να γίνει η τρίτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δεν θα υπάρξει από κανέναν καμία διαρροή. Σύμφωνα με τις πηγές του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει συμφωνία και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, σημειώνοντας πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και για αυτό οι πλευρές βρίσκονται πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης παρά στη ρήξη. 
«Υπήρξε μια σύνθετη, πολύωρη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί αύριο», δήλωσε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου, συμπληρώνοντας πως «ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πως θα λειτουργεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΣΤΕ». Αυτή άλλωστε η λακωνική φράση του κ. Κεδίκογλου δείχνει πως τα πράγματα για την ΕΡΤ έχουν πάρει την πορεία τους και δεν θα υπάρξει ξανά ΕΡΤ. 

Σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα τα οποία είχε θέσει από προχθές ο πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο κ. Σαμαράς αναχωρεί αύριο για τη Βιέννη για τη σύνοδο του ΕΛΚ και θα επιστρέψει στις 19:15 στην Αθήνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια