Όλο το παρασκήνιο του ανασχηματισμού σε 96 κρίσιμες ώρες....

Συνάντηση μισής ώρας στη Μουρούζη ανάμεσα σε Σαμαρά και Βενιζέλο πριν «σπάσει» η τρικομματική κυβέρνηση 
Άγνωστο και το ραντεβού Βενιζέλου – Σταμάτη στο σπίτι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ 
Στο παρά 5’ έμεινε εκτός κυβέρνησης ο Ανδρέας Λοβέρδος 
Oι φανερές και οι κρυφές....
καραμπόλες του ανασχηματισμού 
Σφαγή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μια εβδομάδα μετά τον ανασχηματισμό με αφορμή την επίθεση Βορίδη κατά του Ανδρέα Παπανδρέου
Μυστικές συναντήσεις, δραματικά sms και ένας ανασχηματισμός που πέρασε από... 40 κύματα. 96 ώρες κράτησε το θρίλερ που έζησε η κυβέρνηση τις μέρες πριν φτάσουμε στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να «βάζει» στο παιχνίδι και πολιτικά στελέχη της. 

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και ενώ ήδη Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν βγάλει... μαχαίρια, η εφημερίδα Τα Νέα, παρουσιάζει το μυστικό παρασκήνιο των 96 ωρών πριν από τον ανασχηματισμό.

Το SMS του... τρόμου 

Πέμπτη 20 Ιουνίου: Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί για τη Βιέννη για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ. Λίγες ώρες πριν, στη δεύτερη σύσκεψη με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχει συμφωνηθεί η λύση για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Και ο Φώτης Κουβέλης έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για όλα. 

Όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο του, ο πρωθυπουργός άνοιξε τα κινητά του. Βρήκε κλήσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και όταν του τηλεφώνησε άκουσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να του λέει: «Έχουμε πρόβλημα με τον Φώτη». 

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος επιστρέψει στις 19:23 το βράδυ της Πέμπτης και αμέσως ο πρωθυπουργός φεύγει για το πατρικό του στη Μουρούζη. Εκεί, στις 20:00 έχει ραντεβού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο μεταξύ, ο τελευταίος έχει πάρει το ΟΚ από τα κομματικά όργανα να μείνει στην κυβέρνηση ακόμη κι αν φύγει η ΔΗΜΑΡ. 

Η συνάντηση στη Μουρούζη έγινε παρουσία του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και κράτησε λιγότερο από μισή ώρα. Το δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά είναι το πρόσωπο κλειδί στις επαφές Σαμαρά – Βενιζέλου. 
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: ο Φώτης Κουβέλης κρατάει σκληρή στάση, η ΔΗΜΑΡ αποχωρεί από την κυβέρνηση και ξεκινάει η τελική ευθεία για τον ανασχηματισμό. 

Την Παρασκευή το πρωί, ο Δημήτρης Σταμάτης επισκέπτεται το σπίτι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Κολωνάκι. Κομίζει τις επιθυμίες του Αντώνη Σαμαρά για τη νέα κυβέρνηση αλλά και να μάθει τις σκέψεις και τα θέλω του Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Τα θέλω των δυο πλευρών 

Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε την παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών και να μείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Νέα Δημοκρατία και να το αναλάβει ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Για κανένα από τα δυο δεν έχει αντίρρηση ο Βενιζέλος (κι ας έχει στη... μπούκα τον υπουργό Οικονομικών).

Ο άνθρωπος του Μαξίμου δε λέει όχι και στα θέλω του Βενιζέλου. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κρατήσει το υπουργείο Γεωργίας, το Περιβάλλοντος και να πάρει το νεοσύστατο υπουργείο Υποδομών. Ο Γιάννης Μανιάτης είναι πρόσωπο που εκτιμά ο Αντώνης Σαμαράς. Τον ενημέρωνε όταν ήταν ακόμη αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ένας και υφυπουργός Περιβάλλοντος ο άλλος. Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται στην Αργολίδα, τόπο καταγωγής της συζύγου του πρωθυπουργού. 

Η πρώτη εμπλοκή εντοπίστηκε στο θέμα του υπουργείου Υγείας. Λέγεται πως έγινε συζήτηση για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά πηγή που είναι σε θέση να ξέρει επεσήμανε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ό,τι ζήτησε, το πήρε. 
Τελικά, επιλέχθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης γιατί ο Αντώνης Σαμαράς τον θεωρεί αποφασιστικό και δεν έχει καμία σχέση με τον ιατρικό κλάδο.

«Κυριάκο καλησπέρα» 

Το πρώτο όνομα που συζητήθηκε για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με Τα Νέα, ήταν αυτό του Ανδρέα Λοβέρδου. Αλλά κρίθηκε πως είναι πρόωρο να υπουργοποιηθεί ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση πως δίνονται υπουργεία για λόγος ευρύτερων εσωκομματικών διευθετήσεων. 

Έτσι, φτάσαμε στην επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο πήρε τηλέφωνο προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς. Ο βουλευτής της ΝΔ δέχτηκε αμέσως. Περίμενε την υπουργοποίηση, άλλωστε, από την προηγούμενη φορά. 
Σε κανένα υπουργείο δεν ακούστηκε το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη.

Το σενάριο εφιάλτης για τον Αβραμόπουλο 

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήθελε να κακοκαρδίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αντιστρόφως. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την επιθυμία να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Αυτό ήταν το σενάριο... εφιάλτης για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο. 

Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου είναι να του προτείνει να είναι απλά αντιπρόεδρος. Έτσι, εξηγείται, θα έχει το πρεστίζ αλλά όχι υπουργική υπογραφεί και δε θα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μπλοκάροντας νομοσχέδια. Αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει να πάρει και το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ με το βλέμμα στο... Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα. 

Το Μαξίμου ξέρει πως πρέπει να ικανοποιήσει το θέλω του Βενιζέλου. Όπως και θα γίνει. Αλλά ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πως έχει πολιτικό χρέος απέναντι στον αντιπρόεδρο της ΝΔ για το ρόλο που έπαιξε στην εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ το 2009. Ο χειρισμός της... καυτής πατάτας κράτησε όλο το Σαββατοκύριακο. 

Η ιδέα - πρόταση Αβραμόπουλου για δεύτερο αντιπρόεδρο, από πλευράς της ΝΔ, πέφτει στο κενό. Τελικά θα πειστεί να ανηφορίσει στο υπουργείο Άμυνας. Αν και αυτή η μετακίνηση καθυστέρησε τον ανασχηματισμό μέχρι τη Δευτέρα. 
Αντίστοιχο θέμα υπήρξε και στο ΠΑΣΟΚ, με τον Πάρι Κουκουλόπουλο να αρνείται να πάει υφιστάμενος του Γιάννη Μιχελάκη στο υπουργείο Εσωτερικών. 

Η καραμπόλα 

Η τοποθέτηση Βενιζέλου στο υπουργείο Εξωτερικών έστειλε τον Αβραμόπουλο στο Άμυνας και εδώ έγινε η πρώτη καραμπόλα: ο Πάνος Παναγιωτόπουλος καταλήγει στο Πολιτισμού. Αυτό φέρνει την Φώφη Γεννημάτα στη θέση της αναπληρώτριας στο υπουργείο Άμυνας «ακόμη κάτι που πρέπει να καταπιεί ο Αβραμόπουλος». 

Και αφού όλα τακτοποιήθηκαν, Σαμαράς και Βενιζέλος συναντήθηκαν και πάλι το βράδυ της Τετάρτης, ξανά υπό άκρα μυστικότητα, για να τα πουν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανεργία. 

Ο τέως βασιλιάς και το savoir faire

Τι σχέση μπορεί να έχει με τον ανασχηματισμό ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος; Έστειλε μήνυμα στο Μαξίμου μέσω τρίτου προσώπου. Και άφησε άπαντες άφωνους. Συνιστούσε, λοιπόν, να μη γίνει σε καμία περίπτωση η ορκωμοσία της κυβέρνησης γιατί στα χρονικά του πρωτοκόλλου αυτό δεν είναι καλή τύχη! 
newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια