ΠΩΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ: «Φάμπρικα» με εξαγωγές ασθενών στη Γερμανία....Στα ίχνη πολυμελούς «σπείρας» όπου διερευνάται και η συμμετοχή υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μετά τη σύλληψη επ' αυτοφώρω από την Αστυνομία δύο βασικών μελών της ομάδας τη στιγμή που έπαιρναν φακελάκι ύψους 9.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι του γενικού επιθεωρητή....
Δημόσιας Διοίκησης για κακοδιαχείριση στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα κατά τα τέλη Μαΐου.

Η ομάδα των εκβιαστών, στην οποία συμμετείχαν και οι 2 συλληφθέντες, ο Χ.Θ. Ελληνας με γερμανική υπηκοότητα και μόνιμος κάτοικος Γερμανίας και ο M.G. ιταλικής καταγωγής με γερμανική υπηκοότητα, είχε στήσει «φάμπρικα» στην Ελλάδα με τη συμμετοχή, όπως φαίνεται, και υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ.
Εκβίαζαν οικογένειες των οποίων οι συγγενείς είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας και «πουλούσαν» έναντι αδράς αμοιβής τη δυνατότητα να λάβει ο ΕΟΠΥΥ θετική απόφαση προκειμένου να εγκρίνει τη χρηματοδότηση για να μεταφέρουν τους ασθενείς σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία, στο οποίο εργάζονταν ως φυσικοθεραπευτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «εξαγωγές» ασθενών αποτελούσαν συνήθη πρακτική του κυκλώματος που μετέφερε την τεχνογνωσία της «μίζας» και στο εξωτερικό, ζημιώνοντας και τον ΕΟΠΥΥ με εκατομμύρια ευρώ.
Ο Λ. Ρακιντζής έδωσε εντολή στους ελεγκτές να ξεσκονίσουν όλους τους φακέλους που αφορούν τη μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό
Ο Λ. Ρακιντζής έδωσε εντολή στους ελεγκτές να ξεσκονίσουν όλους τους φακέλους που αφορούν τη μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό

Ο μίτος της Αριάδνης ξετυλίχτηκε στις 14 Μαρτίου, όταν οι κυρίες Γ.Σ. και Ε.Κ. απευθύνθηκαν στον γενικό επιθεωρητή Λ. Ρακιντζή για να του καταθέσουν την κατάσταση που περνούσε η οικογένειά τους τις τελευταίες ημέρες και τον εκβιασμό που είχαν υποστεί, αναφέροντας ότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις πως στο «κόλπο» ήταν και υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ. Οι κυρίες Γ.Σ. και Ε.Κ. είναι η αδελφή και η μητέρα του 28χρονου Δ.Σ. ο οποίος τον τελευταίο χρόνο νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στη νευροχειρουργική κλινική του 251 Γ.Ν. Αεροπορίας.

Στις αρχές του χρόνου η οικογένεια του ασθενούς είχε λάβει την απόφαση να μεταφέρει τον νεαρό που βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία. Στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν ο ασθενής, τους επισκέφτηκε ξαφνικά ο Χ.Θ. μαζί με τη συνεργάτιδά του Π.Π. προκειμένου να πείσει την οικογένεια να μεταφέρει τον ασθενή στο κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία στο οποίο εργαζόταν ως φυσικοθεραπευτής.
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ της Αστυνομίας προς τον Λ. Ρακιντζή μετά τη σύλληψη των δύο, όπου του ζητά να ερευνήσει την υπόθεση στον ΕΟΠΥΥ
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ της Αστυνομίας προς τον Λ. Ρακιντζή μετά τη σύλληψη των δύο, όπου του ζητά να ερευνήσει την υπόθεση στον ΕΟΠΥΥ

Το κόλπο

Αντάλλαξε τηλέφωνα με τη μητέρα του ασθενούς και ενημέρωσε την οικογένεια ότι αφού είχαν κρατική ασφάλιση θα μπορούσαν να απευθυνθούν στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εγκρίνει συγκεκριμένο ποσό.
Τις επόμενες ημέρες η μητέρα του νεαρού που βρισκόταν σε κώμα κατέθεσε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα στην υπάλληλο Α.Π. Επειτα από μία εβδομάδα ενημερώθηκαν από την υπάλληλο ότι το αίτημα έχει απορριφθεί και ξεκίνησε ο φαύλος κύκλος των εκβιασμών και της εξαπάτησης.
Ο Χ.Θ., που είχε επισκεφτεί την οικογένεια στο νοσοκομείο έχοντας προφανώς εσωτερική πληροφόρηση από τον ΕΟΠΥΥ, μετά την ανακοίνωση της απορριπτικής απόφασης άρχισε να τηλεφωνεί διαρκώς στη μητέρα του ασθενούς.

«Μπορώ να σας βοηθήσω να μεταφερθεί ο γιος σας στο κέντρο αποκατάστασης που εργάζομαι στη Γερμανία, εάν μου δώσετε τη δυνατότητα» φέρεται να έλεγε επίμονα ο Χ.Θ. στην απελπισμένη μητέρα η οποία αρνούνταν κάθε βοήθεια από τον παράξενο επισκέπτη. Στις 11 Μαρτίου ο Χ.Θ. ξανατηλεφώνησε στη μητέρα και της είπε ότι με παρέμβαση του θα ξανασυγκληθεί η αρμόδια επιτροπή στον ΕΟΠΥΥ.

Ως διά μαγείας την επόμενη ημέρα τηλεφωνεί στη μητέρα του ασθενούς και η αρμόδια υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ Α.Π. για να ανακοινώσει στην οικογένεια ότι τελικά, μετά τη μεσολάβηση κάποιου, εγκρίθηκε το αίτημα από την αρμόδια Επιτροπή. Αρνούνταν όμως να παραδώσει την τελική απόφαση, παρά τις πιέσεις της μητέρας του 28χρονου.

Ο κλοιός της σπείρας γύρω από την οικογένεια άρχιζε να σφίγγει απελπιστικά. Ο φυσικοθεραπευτής «ξαναχτύπησε» την επόμενη μέρα επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τη μητέρα και με την αδελφή του 28χρονου και απαίτησε το ποσό των 12.000 ευρώ από την οικογένεια προκειμένου να τα παραδώσει, όπως είπε, σε υπάλληλο του υπουργείου Υγείας που θα λάβει και την τελική απόφαση, ενώ απειλούσε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ακύρωνε τη θετική απόφαση της Επιτροπής.
Μάλιστα παρέπεμψε τη μητέρα του 28χρονου να μιλήσει με την υπάλληλο του ΕΟΠΥΥ, η οποία και επιβεβαίωσε ότι την τελική έγκριση της μεταφοράς θα λάβει η διοίκηση του Οργανισμού. Τότε η μητέρα και η αδελφή του 28χρονου απευθύνθηκαν στον Λ. Ρακιντζή, ο οποίος ενημέρωσε αμέσως την Αστυνομία.

Ζητούσε από την οικογένεια 9.000 ευρώ

Οι απειλές και οι εκβιασμοί ήταν συνεχείς από τον Χ.Θ. που τηλεφωνούσε επίμονα στη μητέρα και την αδελφή του 28χρονου ζητώντας τα 12.000 ευρώ. «Δώστε μου τα 12.000 ευρώ μέχρι το μεσημέρι, διαφορετικά θα ακυρώσω την εγκριτική απόφαση της Επιτροπής» φέρεται να είπε σε ένα από τα τηλεφωνήματά του στις 14 Μαρτίου.
Ομως η μητέρα βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στα γραφεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο Χ.Θ. έριξε την τιμή στις 9.000 ευρώ, τα οποία ζητούσε μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας και για τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ έλεγε ότι μπορεί να τα λάβει αργότερα, προκειμένου να τα παραδώσει σε δικό του άνθρωπο στη Γερμανία στο Κέντρο αποκατάστασης που θα μεταφερθεί ο 28χρονος.

Εκλεισε μάλιστα ραντεβού με τη μητέρα του ασθενούς στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν ο γιος της προκειμένου να παραλάβει το «φακελάκι».
Η μητέρα του 28χρονου πήρε από την Αστυνομία 9.000 ευρώ προσημειωμένα και κατευθύνθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας όπου και συναντήθηκε στις 7:00 με τον Χ.Θ. και τον ιταλικής καταγωγής συνεργό του.
Εκείνη τη στιγμή παρενέβησαν οι αστυνομικοί και συνέλαβαν τους δύο εκβιαστές αφού είχαν παραλάβει τα 9.000 ευρώ.
Μάλιστα στον Χ.Θ. βρέθηκαν και έγγραφα που θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή του μόνο από τον ΕΟΠΥΥ καθώς αφορούσαν την υπόθεση του 28χρονου ασθενούς.
Ο ιταλικής καταγωγής συνεργός και συνάδελφος του Χ.Θ., που οδηγούσε το αυτοκίνητο, κατηγορήθηκε για απλή συνέργεια στον εκβιασμό που πραγματοποιούσε ο «συνέταιρός» του.
Την επόμενη μέρα οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, που τους παρέπεμψε σε δίκη την αμέσως επόμενη μέρα στις 16 Μαρτίου στο αυτόφωρο μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Οι συλληφθέντες όμως αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς ορίστηκε νέα δίκη στις αρχές Ιουνίου.

Στο εξωτερικό

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι είναι σχεδόν απίθανο να βρίσκονται στη χώρα μας, οπότε και θα δικαστούν χωρίς να είναι παρόντες στη δίκη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα έπρεπε να δικαστούν αμέσως χωρίς καθυστερήσεις, καθώς είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να τους εντοπίσουν οι αστυνομικές αρχές.
Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον ρόλο της υπαλλήλου του ΕΟΠΥΥ, Α.Π., η οποία φέρεται να συμμετείχε ενεργά στο κύκλωμα των εκβιαστών, καθώς εκτιμάται ότι ήταν ο εσωτερικός συνεργάτης στις υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα που καθοδηγούσε τη σπείρα για τις κινήσεις της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κύκλωμα» λειτουργούσε αρκετά χρόνια και είχε «εξυπηρετήσει» με το αζημίωτο δεκάδες υποθέσεις ασθενών, εκ των οποίων ερευνάται εάν είχαν όλοι την ανάγκη να μεταβούν στο εξωτερικό για την αποκατάσταση της υγείας τους.

Η ΤΑΡΙΦΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ

Από την Αθήνα έως τη Γερμανία το κύκλωμα των εκβιαστών «πουλούσε» θετικές αποφάσεις των αρμόδιων επιτροπών που ενέκριναν έως και 80.000 ευρώ προκειμένου να μεταφερθούν ασθενείς σε κέντρα αποκατάστασης στο εξωτερικό. Η αστυνομία διερευνά σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Γερμανίας την πιθανότητα να εμπλέκονται και Γερμανοί υπάλληλοι στη φάμπρικα με τις εξαγωγές ασθενών.

Ξεσκονίζουν όλες τις αποφάσεις

Φύλλο και φτερό έχουν κάνει τους φακέλους του ΕΟΠΥΥ που αφορούν εγκρίσεις ποσών για μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό οι ελεγκτές του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Μετά το εμπιστευτικό έγγραφο που έλαβε ο Λ. Ρακιντζής από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, έδωσε εντολή στους ελεγκτές να ξεσκονίσουν όλους τους φακέλους που αφορούν τη μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό.

Από το έγγραφο της Αστυνομίας γίνεται σαφές ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη κυκλώματος μέσα στον ΕΟΠΥΥ όπου λυμαίνονταν τα κονδύλια για τη μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό.
Οι έλεγχοι του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για κακοδιαχείριση στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα κατά τα τέλη Μαΐου καθώς οι έλεγχοι θα είναι εξονυχιστικοί. Στο μικροσκόπιο του γενικού επιθεωρητή αλλά και της Αστυνομίας έχει μπει ο ρόλος της υπαλλήλου Α.Π., η οποία, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συγγενών του 28χρονου, βρισκόταν σε άμεση επαφή με τους εκβιαστές εκ Γερμανίας, αφού σιγοντάριζε τις απαιτήσεις τού ελληνικής καταγωγής φυσικοθεραπευτή.

Οι έρευνες του γενικού επιθεωρητή θα πάνε σε βάθος χρόνου τουλάχιστον την τελευταία 5ετία, προκειμένου να αποκαλυφθεί εάν οι «συνέταιροι» του κυκλώματος συνεργάζονταν από καιρό.
Για τον λόγο αυτόν αναμένεται να εξεταστούν και οικογένειες δικαιούχων που τελικά μετέφεραν τους ασθενείς στο εξωτερικό στο παρελθόν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη του κυκλώματος ήταν αδίστακτα, αφού, όπως φαίνεται από την υπόθεση του 28χρονου, επισκέπτονταν τα θύματά τους στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν οι συγγενείς τους.
ethnos.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια