Πέρασε σύρριζα από τη Γη ο αστεροειδής.

Αστεροειδής, στο μέγεθος περίπου μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου, πέρασε πολύ κοντά από τη Γη, αλλά με ασφάλεια και χωρίς να παρεκκλίνει από την τροχιά του, και ήταν ορατός την Παρασκευή από την ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία. 

Η είδηση αυτή, έπειτα και από τη βροχή μετεωριτών στην περιοχή των Ουραλίων στη Ρωσία που άφησε πίσω της εκατοντάδες τραυματίες, προκάλεσε την έντονη....
ανησυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. 

Ωστόσο, οι επιστήμονες ήταν καθησυχαστικοί, ενώ σύμφωνα με αστρονόμους η βροχή μετεωριτών στη Ρωσία δεν σχετίζεται με το πέρασμα του αστεροειδούς από τον πλανήτη μας και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο εν λόγω αστεροειδής πέρασε από τη Γη, στις 9 ώρα Ελλάδας και μέσω του zouzouni news παρακολουθήσατε live το φαινόμενο (η μετάδοση ξεκίινησε στις 19.00 ώρα Ελλάδας). Στις 21.24 ώρα Ελλάδας ο 2012 DA14 πέρασε πάνω από τη Τζακάρτα της Ινδονησίας σε απόσταση μόλις 27.700 χιλιομέτρων!

Η ονομασία του αστεροειδούς είναι 2012 DA14, αφού ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα, ενώ είναι το κοντινότερο πέρασμα που έχει καταγραφεί ποτέ για σώμα αυτού του μεγέθους.

Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA είχαν αποκλείσει.


Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, η ισχύς της πρόσκρουσης θα απελευθέρωνε ενέργεια 2,5 μεγατόνων TNT, όσο ένα ισχυρό πυρηνικό όπλο.

Ένα τέτοιο συμβάν έχει καταγραφεί και στο πρόσφατο παρελθόν: το 1908, ένας αστεροειδής ή κομήτης διαμέτρου 30-40 μέτρων έπεσε στην ακατοίκητη περιοχή της Τουνγκούσκα στη Σιβηρία και ισοπέδωσε 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Ακόμα και σήμερα, χιλιάδες πεσμένα δέντρα απλώνονται ακτινωτά από το σημείο της πρόσκρουσης. Κρατήρας και υπολείμματα δεν βρέθηκαν ποτέ, καθώς το εισερχόμενο αντικείμενο εξερράγη στην ατμόσφαιρα και εξαερώθηκε λίγο πριν φτάσει στο έδαφος. Μετά και τη σημερινή βροχή μετεωριτών πάντως δημιουργεί ερωτήματα γιατί τέτοιου είδους φαινόμενα «προτιμούν» τη Ρωσία... (Διαβάστε σχετικά εδώ)

Ο 2012 DA14, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις το Σεπτέμβριο του 2012, είναι ένας από τους 500.000 αστεροειδείς αυτού του μεγέθους που εκτιμάται ότι κινούνται σχετικά κοντά στη Γη. Από αυτούς, η NASA έχει εντοπίσει μόνο το 1%.

Ο αστεροειδής κινείτο με 7,8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και σύμφωνα με τους αστρονόμους είναι ένας από τους μεγαλύτερους που πέρασαν ποτέ από τόσο κοντά από τον πλανήτη μας. Αποτελεί, επίσης, ένα από τα αντικείμενα που θα περάσουν τόσο κοντά από τη Γη μέσα στον επόμενο αιώνα.

Κοστίζει μια... περιουσία - Έχει αξία 200 δισ. δολάρια

Mια... περιουσία κοστίζει ο αστεροειδής που πέρασε «ξυστά» από τη Γη τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με την εταιρεία εξόρυξης «Deep Space», η αξία του υπολογίζεται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αστεροειδής μπορεί να υποκρύπτει νερό αξίας 65 δισεκατομμυρίων και μέταλλα, αξίας περίπου 130 δισ. δολαρίων. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, μόνο το 10% της μάζας του αστεροειδούς είναι εύκολα εξορύξιμο.

Η Deep Space δεν θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τον αστεροειδή 2012ΔΑ14, καθώς η τροχιά του εμφανίζει πολύ μεγάλη κλίση συγκριτικά με τη Γη, γεγονός που θα έκανε ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα. Εξάλλου δεν διαθέτει τον εξοπλισμό ώστε να προσγειωθεί στον αστεροειδή και να ξεκινήσει επιχειρήσεις εξόρυξης αν και το κόστος θα ήταν απαγορευτικό. 

Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια θα πληροί αυτές τις προυποθέσεις και το κοντινό πέρασμα του αστεροειδούς, μόλις 27.700 χιλιόμετρα από τη Γη, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα των πόρων που βρίσκονται διαθέσιμοι προς εξόρυξη και εκμετάλλευση στο κοντινό διάστημα. Με το σίδηρο και το νικέλιο που θα εξορυχθεί σε μελλοντικές  αποστολές , η Deep Space θέλει να δημιουργήσει μία βιομηχανία βασισμένη στο Διάστημα, η οποία θα επεκταθεί σε κατασκευή οχημάτων, σταθμών και βάσεων μακριά από τη γη. 

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να μετατρέπει το νερό που θα αποσπά από τους αστεροειδείς σε καύσιμο το οποίο θα προμηθεύει σε δορυφόρους και διαστημόπλοια σε χαμηλό σχετικά κόστος. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια