Οι άστεγοι προτίμησαν το κρύο


Τα κέντρα φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων άνοιξαν, αλλά την πιο κρύα μέχρι σήμερα μέρα του χρόνου τα επισκέφτηκαν δεκαπέντε μόλις αστεγοι, οι οποίοι είτε δεν το ήξεραν είτε δίσταζαν.
 Μόλις 15 άνθρωποι πήγαν στους χώρους φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων χθες, την πιο κρύα μέρα του χρόνου. Την ίδια στιγμή που ο αριθμός των αστέγων σημειώνει ραγδαία αύξηση ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Η χαμηλή....
προσέλευση είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά για τις πρώτες μέρες, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ανοίξει. Πολλοί επίσης δεν θέλουν να μετακινηθούν γιατί θεωρούν το κράτος εχθρό τους και υπαίτιο για την κατάστασή τους και κατά συνέπεια δεν συνεργάζονται», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, του αρμόδιου φορέα που ασχολείται με τους άστεγους.

Από χτες λειτουργούν σε 24ωρη βάση οι τρεις χώροι του Δήμου στη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη και Δύμης), στη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης (Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα) και στο Πολιτιστικό Κέντρο του 4ου Διαμερίσματος (Λένορμαν και Αλεξανδρείας) και θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι να περάσει το κύμα ψύχους.

Το βράδυ, προσωπικό του Δήμου πραγματοποιεί εξορμήσεις και ενημερώνει τους αστέγους για τη δυνατότητα διανυκτέρευσης, τους παρέχουν κουβέρτες, τρόφιμα και όπου χρειαστεί ιατρική βοήθεια ειδοποιούν το ΕΚΑΒ. Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια των συσσιτίων που μοιράζονται σε πολλά σημεία στην Αθήνα στα οποία προσέρχονται μαζικά άστεγοι, άποροι και τοξικοεξαρτημένοι.

Αρκετοί άστεγοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις «καβάτζες» τους -υπόστεγα, γωνίες, εξαερισμούς του μετρό ή παράγκες που έχουν στήσει οι ίδιοι σε διάφορα σημεία της Αθήνας και έχουν κατακτήσει έπειτα από κόπο- για λίγες μόνο μέρες «δημοτικής φιλοξενίας». Υπάρχουν άλλοι που παραμένουν στο ίδιο μέρος πεισματικά γιατί έτσι καταφέρνουν να βγάζουν τα προς το ζην ή επειδή τους συντηρούν άτυπα δίκτυα γειτονιάς.

«Οι άστεγοι αποτελούν μια πολυσύνθετη ομάδα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση, η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο τις μέρες που υπάρχει πολύ κρύο» τονίζει στην «Εφ.Συν.» η Αντα Αλαμάνου από την οργάνωση ΚΛΙΜΑΚΑ που διατηρεί το δικό της κέντρο φιλοξενίας αστέγων στον Κεραμεικό (Κωνσταντινουπόλεως 30), το οποίο λειτουργεί όλο τον χρόνο.

«Μπορεί κάποιος να είναι νεοάστεγος, αλλοδαπός, ασθενής ή να έχει ψυχολογικά προβλήματα. Δεν θα μετακινηθεί εύκολα σε έναν άγνωστο χώρο, κάποιοι μπορεί να φοβούνται, ενώ άλλοι που έχουν χρόνια στον δρόμο δεν θα προσεγγίσουν τέτοιους χώρους», δηλώνει η Α. Αλαμάνου. Η ΚΛΙΜΑΚΑ, χτες, στην πρώτη μέρα της παγωνιάς μοίρασε 100 υπνόσακους, κάτι που αποδεικνύει πως η καθημερινή παρουσία και η επαφή με αυτούς τους ανθρώπους δημιουργεί διαφορετικές σχέσεις εμπιστοσύνης.

1960 είναι το τηλέφωνο 24ωρης επικοινωνίας του Δήμου για τους αστέγους.
 Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια