Τσέχοι κατά της Ελλάδας για δύο σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών


Περίπου 150 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Πράγα μπροστά από την ελληνική πρεσβεία, ζητώντας την απελευθέρωση δύο Τσέχων σχεδιαστών βιντεοπαιχνιδιών που συνελήφθησαν στην Ελλάδα πριν από δύο μήνες με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Οι Μάρτιν Πέζλαρ και Ιβάν Μπούχτα, που ειδικεύονται στον....
σχεδιασμό στρατιωτικών βιντεοπαιχνιδιών συνελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου στη Λήμνο με κάμερες που περιείχαν βίντεο από διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αν κριθούν ένοχοι, οι δυο πληροφορικάριοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 20 ετών.

Στην Πράγα, οι διαδηλωτές προέτρεψαν την Αθήνα να επιτρέψει "στα αγόρια να επιστρέψουν σπίτι". Υπέβαλαν επίσης στους υπαλλήλους της πρεσβείας αίτημα με 21.000 υπογραφές για την απελευθέρωσή τους.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας κ. Πετρ Νέτσας ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά "να εξασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές θα δώσουν προσοχή στο θέμα, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση" που θα μπορούσε να βλάψει τις διμερείς σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους άσκησε επίσης πίεση στον Έλληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια.

Μετά τη σύλληψή τους, οι δύο Τσέχοι είχαν πει στην ελληνική αστυνομία ότι σχεδιάζουν το "Arma 3", ένα φουτουριστικό βιντεοπαιχνίδι βολών και μάχης (shoot them up) που θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος και του οποίου η δράση λαμβάνει χώρα στα νησιά της Λήμνου και του Άη Στράτη, που διαθέτουν και τα δύο μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο εργοδότης τους, η εταιρεία Bohemia Interactive Studio, διαβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες ήταν σε διακοπές στην Ελλάδα και επέμεινε στο γεγονός ότι αυτά τα παιχνίδια βασίζονται σε πληροφορίες "διαθέσιμες στο κοινό".

Πολλές εκδόσεις του βιντεοπαιχνιδιού βολών και δράσης "Arma 2" έχουν κυκλοφορήσει από το 2009.
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια