Συγκλονιστικό βίντεο από τα επεισόδια στην Ισπανία!

Αποτέλεσμα των δυναμικών κινητοποιήσεων του κόσμου, εχθές Τρίτη στην ισπανική πρωτεύουσα, οι οποίες κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία γύρω από το Κοινοβούλιο ήταν να τραυματισθούν 64 άτομα και να συλληφθούν 28, αναφέρει η ισπανική Pais. Σήμερα τον γύρο του κόσμου κάνει ένα συγκλονιστικό βίντεο που δείχνει την αστυνομία....
να κατεβαίνει στο μετρό, να ρίχνει πλαστικές σφαίρες και να προκαλεί πανικό, ενώ περικυκλώνει και πολίτες.
Οι Ισπανοί που διαδήλωσαν στη Μαδρίτη ήταν χιλιάδες και αναμενόταν ότι θα περικυκλώσουν το Κοινοβούλιο τους, πράγμα που όντως συνέβη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την σκληρή λιτότητα και τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Ραχόι.

Η αστυνομική δύναμη ήταν τεράστια στην πόλη και δη κοντά στη Βουλή, καθώς οι μνήμες για το παρ’ ολίγον πραξικόπημα του 1981 είναι ακόμα νωπές και οι αρχές δεν ήθελαν επανάληψή παρόμοιου περιστατικού.

Οι αρχές είχαν τοποθετήσει κλούβες και φράχτες σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το Κοινοβούλιο, ώστε να εμποδίσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν «Βγείτε έξω!», «Δεν μας αντιπροσωπεύουν» και «Απολύστε τους» ενώ απέναντι στους αστυνομικούς που κράδαιναν τα γκλομπ τους για να τους αναγκάσουν να υποχωρήσουν βρωντοφώναζαν «Αυτά είναι τα όπλα μας» σηκώνοντας τα χέρια τους ψηλά. 

Η ένταση ξεκίνησε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον φράχτη της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια συγκρούσεων των διαδηλωτών με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση γκλομπ και σφαιρών από καουτσούκ για να απωθήσει το πλήθος, τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι. Από τους τουλάχιστον 16 τραυματίες, οι τέσσερις εκ των οποίων αστυνομικοί, χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. 

Η διαδήλωση είχε οργανωθεί από το κίνημα «Occupy Congress» που επεσήμανε ότι δεν είχε πρόθεση να εισβάλλει στο Κοινοβούλιο.

Η Ισπανία εδώ και μήνες πιέζεται από τις αγορές: οι αποδόσεις των ομολόγων της έχουν ανέβει σημαντικά και το κόστος δανεισμού είναι πλέον αυξημένο, ενίοτε σε μη ανεκτά επίπεδα. 

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις της κυβέρνησης Ραχόι, η χώρα «φλερτάρει» με την ένταξη στον πλήρη μηχανισμό διάσωσης.

Δείτε παρακάτω το βίντεο από τις συγκρούσεις πολιτών με αστυνομικούς, κοντά στο ισπανικό Κοινοβούλιο: 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια